interpelacja kołowa
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 9
interpelacja kołowa
Witam uczę się programowania i mam pytanie.
W jakich przypadkach lepiej jest użyć G2 z R, a w jakich z I I J?
W jakich przypadkach lepiej jest użyć G2 z R, a w jakich z I I J?
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Z tego co wiem jest to obojętne wartości promienia zostały wprowadzone po jakimś czasie starsze obrabiarki wykorzystywały I,J,K. Więc można stwierdzić że R czy CR jest tylko udogodnieniem. Natomiast z tego co pamiętam jak zaczynałem przygodę z cnc to miałem problem (przynajmniej na sinumeriku), że z "R" nie chciało mi zrobić pełnego okręgu natomiast z IJ poszło od razu. Nigdy nie wracałem do tego wiec nie wiem czy robiłem błąd czy po prostu tak nie szło zrobić, możesz się pobawić i sprawdzić.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Wersja "R" może sprawiać problemy kiedy punkt startowy jest blisko końcowego ("blisko" w porównaniu do promienia okręgu) bo niewielkie błedy w wartościach koordynat tych punktów (spowodowane np. zaokrągleniami wartosci zmiennoprzecinkowych) mogą się przekłądać na poważne niedokładnosci w położeniu wyliczonego środka okręgu. W przypadku "pełnego okręgu" wyznaczenie środka okręgu jest zwyczajnie niemożliwe (w ramach eksperymentu proponuje spróbować tego ćwiczenie na papierze - przy pomocy cyrkla
) dlatego wersja IJK jest preferowana dla wszystkich sytucji - wersja R prawdopodobnie jest wygodniejsza przy ręcznym pisaniu kodu bo na rysunkach często można znaleźć promienie krzywizn bez podanego położneia środka

-
-
Pracuję na maszynie hitachi seiki sterowanie seicos 16m czyli fanuc, z tego co zauważyłem w programach to luki do połowy okręgu są programowane z R, a pełne okręgi z IJ. W żadnym programie nie mam łuku pomiędzy połową a pełnym kołem dlatego jestem ciekaw jakby to zapisac. Parametru K nie widziałem w żadnym programie. Instrukcję czytam jak tylko mam czas
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
To znajdź czas , przeczytaj instrukcję i poznasz rozwiązanie.dominikk1988 pisze:.... W żadnym programie nie mam łuku pomiędzy połową a pełnym kołem dlatego jestem ciekaw jakby to zapisac. Parametru K nie widziałem w żadnym programie. Instrukcję czytam jak tylko mam czas
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
kod pod linuxCNC
G17
G00 X10 Y0
G02 X0 Y10 I-10 J0
M2
G17 wybiera płaszczyznę XY dla G02 (pewnie to miał na myśli Wzór kiedy pisał że nie ma modu IJK - są IJ, JK lub JI - po G17 jesteśmy w trybie IJ). Potem szybki przejazd na początek koła, 3/4 koła z x10Y0 na X0Y10 ze środkiem na pozycji X0Y0 i koniec. Dość czesty problem - niektóre systemy sotsują względne koordynaty IJK (jak w przykładzie) gdzie IJK to odpowiednio offsety XYZ od pozycji początkowej, inne - absolutne - gdzie IJK to zawiera absolutną położenia środka koła. Kod wygenerowany z błednymi ustawianiami łatwo rozpoznać po absurdalnie wielkich okręgach lub komunikatach błędów mówiących że punkty początkowy i końcowy leżą na róznych promieniach.
Z Fanucem nigdy nie miałem do czynienia - więc jestem ciekawy czy powyższy kod zrobi na takiej masyznie coś sensownego
G17
G00 X10 Y0
G02 X0 Y10 I-10 J0
M2
G17 wybiera płaszczyznę XY dla G02 (pewnie to miał na myśli Wzór kiedy pisał że nie ma modu IJK - są IJ, JK lub JI - po G17 jesteśmy w trybie IJ). Potem szybki przejazd na początek koła, 3/4 koła z x10Y0 na X0Y10 ze środkiem na pozycji X0Y0 i koniec. Dość czesty problem - niektóre systemy sotsują względne koordynaty IJK (jak w przykładzie) gdzie IJK to odpowiednio offsety XYZ od pozycji początkowej, inne - absolutne - gdzie IJK to zawiera absolutną położenia środka koła. Kod wygenerowany z błednymi ustawianiami łatwo rozpoznać po absurdalnie wielkich okręgach lub komunikatach błędów mówiących że punkty początkowy i końcowy leżą na róznych promieniach.
Z Fanucem nigdy nie miałem do czynienia - więc jestem ciekawy czy powyższy kod zrobi na takiej masyznie coś sensownego