Budowa CNC

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
SLAWEK RALF
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 7

Budowa CNC

Post napisał: SLAWEK RALF » 14 cze 2014, 09:59

Witam Wszystkich na forum jestem nowy i zainteresowalem sie tematem CNC.
Moja prosba do wszystkich aby poradzic jak i gdzie zbudowac inabyc czesci do CNC o blacie wielkosci plecow krzesla 900 x 600 mm. Jestem stolarzem z duzym doswiadczeniem i project CNC jest nowym wyzwaniem. Mam dobry komputer i energie zeby wzbogacic umiejetnosci.
Za wszelka pomoc bede wdzieczny a w zamian moge poradzic na temat renowacji mebli stylowych oraz stolarstwa. Uprzedzam ze bede zadawal duzo pytan jezeli temat okaze sie skomplikowany. Dzieki

SLAWEK R

Tagi:

Awatar użytkownika

KAJOS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: KAJOS » 14 cze 2014, 11:20

Witaj .
Jaki budżet na maszynke możesz przeznaczyć.
Jaka dokładność Cie zadowala ?
Jakie elementy masz zamiar obrabiac (wycinanie ,frezowanie elementów jak korony - reliefy ?)
Do jakich maszyn spawarka ,tokarka masz dostep czy musisz zlecać ?
PS fajne masz krzesła na 600 :P pracowałem w firmie produkujacej krzesła i fotel (wersja odchudzona) z podłokietnikami 450 miała )
Żeby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu.

Obrazek

Autor tematu
SLAWEK RALF

Post napisał: SLAWEK RALF » 14 cze 2014, 15:12

Dzieki wielkie za odpowiedz, obecnie potrzebowalbym na start zalozyc plan zadan aby to CNC powstalo na w miare dobrym poziomie. Dostep do zlomu mam i wyobraznie tez, ale gdy okaze sie ze ladny bylby profil aluminiowy to bede szukal bo jest wybor dzisiaj, rysunek techniczny mam na codzien, wymiary blatu roboczego podalem z tolerancja a krzesla tego typu zobacz angielski Sheraton i inne wiekowe. Finanse niewiem ile ale w trakcie wybor jakis bedzie, naturalnie software grafika, silniki itp pochlonie . Warto szukac czesci w Chinach?
Ogladalem projekty CNC domowej roboty na ebayu i sporo ludzi decyduje sie na konstrukcje ze sklejki , wole zaczac od stabilnej konstrukcji, mam dostep do spawarki i ciecia metali, lozyska znajde tylko jakie? duzo jestem w stanie wykonac sam, kwestia parametrow i techniki wykonania . Ogolnie chcialbym aby maszyna sie nie grzala - silnik, i im bardziej skomplikowane rzeczy do wykonania tym lepsze projekty do tworzenia w roznych rodzajach drewna.
SLAWEK R

Awatar użytkownika

KAJOS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: KAJOS » 14 cze 2014, 22:50

Hmmm ... Niewiele wiecej Napisałeś konkretów :P
Chiny - tak stery np. wyjdą cię duzo taniej śruby kulowe ....
Teraz np. co bardziej ruchoma brama i mniejszy gabaryt czy ruchomy stół i wiekszy gabaryt ale jak dla mnie dokładniejsze a przy tym polu ujdzie z wymiarami..
Konstrukcja spawana ,metalowa fajnie fajnie ale by jeszzce do tego dokładność doszła to przydało by sie powierzchnie pod prowadnice przefrezować ...
Ogólnie za 10000PLN mozna fajna maszynke o takim polu zbudowac lub za polowe taka zabawkowata .

Obrazek

Autor tematu
SLAWEK RALF

Post napisał: SLAWEK RALF » 15 cze 2014, 01:09

Bede konkretny jak bedzie punkt zaczepienia, ogladalem kilka innych postow i wyglada na to ze zaczynamy od loza - ramy z prowadnicami do przesuwu frezarki czyli jedno z XYZ jest i pozniej chlopaki opisuja podniecenie z fazowanym lozyskiem do utrzymania sie na poreczy /prowadnicy. Wydaje mi sie ze kazdy moze zastosowac swoje dostepne parametry z zadbaniem o latwosc, lekkosc przesuwu. Rzeczy jaki mam zamiar tworzyc to podobne rzezby i ornamenty na roznych elementach mebli, jak twoje rzezbki itp. Na poczatek zestaw profili do budowy ramy w poziomie i do budowy pionowego wozka z mocowaniem frezarki. Jak dobrac odpowiedni element( wyglada na gwint slimakowy) do przesuwu pionowego wozka prawo - lewo. Cokolwiek powstanie rozumiem ze trzeba okreslic maximum pola pracy aby zapodac do komputera o gabarytach ? Moze zauwazyles jakim torem podazam lub jak ty zaczalbys ponownie majac juz praktyke. Niektore elementy jak toczenia musiabym unikac bo niemam mozliwosci ale profile sruby lub opowiednie lozyska sa ogolnie dostepne trzeba wejsc w temat i tutaj porada dobrodziejka. Co o tym myslisz jestes w stanie doradzac? Moze byc tak ze podawalbym moje kroki co zamierzam i jedynie poparbys lub zmienil intencje lub jakos tak.
SLAWEK R

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: diodas1 » 15 cze 2014, 02:11

Przeczytanie paru postów to jeszcze za mało. Obejrzyj sobie wątek https://www.cnc.info.pl/topics58/video- ... t52556.htm gdzie człowiek uprawiający również profesję stolarską buduje frezarkę drewnianą i prezentuje filmy z postępów prac. Jeżeli ta maszyna ma na końcu na siebie zarabiać to szkoda czasu na budowanie prototypu w celu poznania tematu cnc a potem tworzenia następnej i następnej. A tak często się zdarza kiedy amator z niedostatku wiedzy popełnia szkolne błędy. Takich wątków prowadzących do szczęśliwego finału jest tu kilka (-naście, -dziesiąt). Postudiuj je sumiennie a potem wybierzesz własną drogę. Inaczej zagubisz się w zwalczających nawzajem teoriach różnych użytkowników a na końcu zostaniesz sam z problemem. Dzisiaj ktoś poda Ci pomocną dłoń a jutro może już nie mieć czasu. Dlatego warto stać się samodzielnym i niezależnym od nikogo. Pytanie o drobny szczegół czasem owocuje sensowną podpowiedzią ale też nie zawsze. Nie wiem od czego to zależy- od skoków ciśnienia może. Na stały udział drugiej osoby w procesie projektowania i nadzoru nad budową maszyny jeszcze trudniej liczyć

Autor tematu
SLAWEK RALF

Post napisał: SLAWEK RALF » 15 cze 2014, 10:27

Niepozostaje nic innego jak zaczac, dzieki za link przyda sie napewno, czy mozna spytac jak zdobyc program do pracy na maszynie, dzieki
SLAWEK R

Awatar użytkownika

KAJOS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: KAJOS » 15 cze 2014, 11:09

Obrazek

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 15 cze 2014, 12:25

Awatar użytkownika

morghul
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Post napisał: morghul » 22 cze 2014, 23:52

SLAWEK RALF pisze:Niepozostaje nic innego jak zaczac, i
Kolego, entuzjazm aż kipi z Twoich postów ale próbujesz się zabrać od du** strony do tematu. Nie odbiera tego jako krytykę a bardziej jako koleżeńską radę ale najpierw zacznij czytać forum a potem bierz się za maszynę. Z pewnością możesz liczyć na rady ale wiele problemów zostało już przemaglowanych po kilka razy i nie zawsze forumowiczom chce się odpowiadać na banalne (dla nich) pytania, nie ma się co dziwić bo ile można odpowiadać na pytania które powtarzają się x razy.

Jak kolega diodas1 napisał, czytać, czytać i jeszcze raz czytać bo puki co w twoich postach razi brak elementarnej wiedzy bez której popełnisz wiele, czasem czasochłonnych a czasem kosztownych błędów.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”