wymiary toroida
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 4
wymiary toroida
Szukam toroida 300VA 24V (nie ma takiego w ofercie sponsora forum?). Ale patrząc na wymiary oferowanych w sieci transformatorów troche się obawiam - szczególnie gdy porównuje je do posiadanych toroidów np. 80VA.
Jakie wymiary i wage powinien mieć toroid 300VA i 24V?
Czy ktoś kupował w firmie elstyk? Mają dwa adresy internetowe, dwie poczty - a jedna ta główna z końcówką .com "firmowa" niestety zwraca wysłane maile.
Może ktoś polecić (lub podżucić link z forum) - gdzie takie trafo kupię bez wtopy i za rozsądną kasę (lub choćby jakaś podpowiedź). Castoramy, praktikery itp. odpadają - mają co najwyżej 150VA i to 12V.
Jakie wymiary i wage powinien mieć toroid 300VA i 24V?
Czy ktoś kupował w firmie elstyk? Mają dwa adresy internetowe, dwie poczty - a jedna ta główna z końcówką .com "firmowa" niestety zwraca wysłane maile.
Może ktoś polecić (lub podżucić link z forum) - gdzie takie trafo kupię bez wtopy i za rozsądną kasę (lub choćby jakaś podpowiedź). Castoramy, praktikery itp. odpadają - mają co najwyżej 150VA i to 12V.
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Witam.
Jest jak najbardziej sprawdzony i konkurencyjny:
http://allegro.pl/transformator-toroida ... 29149.html
Fakt że ze dwa lata w stecz były poniżej 90zł.
Skoro szukasz... to szukaj, a nie udawaj, że szukasz.doman pisze:Szukam toroida 300VA 24V

Jak wiele osób i ja kupowałem od centroelektryk_3doman pisze: gdzie takie trafo kupię bez wtopy i za rozsądną kasę
Jest jak najbardziej sprawdzony i konkurencyjny:
http://allegro.pl/transformator-toroida ... 29149.html
Fakt że ze dwa lata w stecz były poniżej 90zł.

Pozdrawiam Sławek
-
Tą aukcje znalazłem, i właśnie co do tej aukcji miałem te wątpliwości
Nie chciałem robić reklamy zbędnej na forum.
WYS: 40mm ŚREDNICA ZEW:110mm
To jak moje 80 VA
Tyle że "markowe" i VA nie tylko na etykiecie - w dodatku nie wyciśnięte z rdzenia 200% normy (a przy poborze amperów na poziomie 95% jest delikatnie ciepłe)
Ale może przewrażliwiony jestem.

WYS: 40mm ŚREDNICA ZEW:110mm
To jak moje 80 VA

-
Oceny na allegro mało mówią - zazwyczaj to że towar dotarł i nie jest uszkodzony daje już pozytyw w aukcji 
Mnie interesuje czy ktoś obciążał to trafo więcej niż 90-95% mocy znamionowej? I jak takie trafo się zachowuje po dłuższym czasie takiego obciążenia
Może się ktoś jeszcze wypowie, puki co wszystkim daje "pomógł", dzięki za rozwinięcie tematu

Mnie interesuje czy ktoś obciążał to trafo więcej niż 90-95% mocy znamionowej? I jak takie trafo się zachowuje po dłuższym czasie takiego obciążenia

Może się ktoś jeszcze wypowie, puki co wszystkim daje "pomógł", dzięki za rozwinięcie tematu

-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 2
przy ciągłym obciążeniu trafo w pobliżu mocy znamionowej warto pomyśleć o wentylacji wymuszonej , a już na pewno obudowa powinna mieć co najmniej spore otwory wentylacyjne.
Jeżeli masz wątpliwości to zamów trafo o mocy np. 400 VA i będziesz pracował z rezerwą.
Cena nie powinna być znacząco wyższa a będziesz spał spokojniej. Warto zadzwonić do producenta i zapytać - na pewno rozwieją Twoje wątpliwości
Jeżeli masz wątpliwości to zamów trafo o mocy np. 400 VA i będziesz pracował z rezerwą.
Cena nie powinna być znacząco wyższa a będziesz spał spokojniej. Warto zadzwonić do producenta i zapytać - na pewno rozwieją Twoje wątpliwości
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
ciągła praca przy 80-90% mocy to nie jest dobry pomysł
napięcie znamionowe, które zapewne jest liczone dla obciążenia 50%
spadnie o koleją "ustępliwość" -- czyli 10-15% (zależnie od mocy)
czyli mamy od 20-30% zmiany napięci an wyjściu przy obciążeniu od 0%-90%...
czy to nie za dużo?
czy nie lepiej przewymiarować?... rdzeń się nie stopi, a napięcie wyjściowe będzie bardziej stałe (niższa imp. źródła)
napięcie znamionowe, które zapewne jest liczone dla obciążenia 50%
spadnie o koleją "ustępliwość" -- czyli 10-15% (zależnie od mocy)
czyli mamy od 20-30% zmiany napięci an wyjściu przy obciążeniu od 0%-90%...
czy to nie za dużo?
czy nie lepiej przewymiarować?... rdzeń się nie stopi, a napięcie wyjściowe będzie bardziej stałe (niższa imp. źródła)
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Ja zawsze kupuje w sklepie www.toroidy.pl, nigdy sie nie zawiodłem. Jest to strona producenta , mozna zamowic bezprośrednio. Osobiscie firme znam od kilku lat ale pewnie dłużej sa na rynku.
Ostatnio zmieniony 20 gru 2013, 20:11 przez spol, łącznie zmieniany 1 raz.