Witam
Chcąc zbudować sterowanie do mojej frezarki kupiłem układy zbudowane na tb600
http://arduinosolutions.com/pl/p/TB6600 ... Router/409
Płytę główną posiadam zwykła zakupioną z akcesoria cnc SSB-MB1
Podłączyłem ją następująco:
Do złącz plusowych podłączyłem sygnały z płyty głównej odpowiednio DIR CLR EN. Złącza minusowe podłączyłem do masy płyty głównej. Do złączy od silników podłączyłem pod zaciski A-,A+ jedną cewkę silnika, B-,B+ drugą cewkę silnika.
Do zasilania napięcie +35V
Po uruchomieniu programu Mach3 Dioda na sterownik silnika PWM świeci się. Gdy wchodzę w konfigurację silników i naciskam strzałki aby silnik obracał się zapala się dioda RUN ale silnik nie obraca się??
Aby sprawdzić płytę główną oraz silnik podłączyłem do niej sterownik SSK-BO1 i wszystko działało poprawnie.
Moje pytanie więc brzmi co robię źle że układ sterujący zbudowany na TB6600 nie działa??
Z góry wielkie dzięki za pomoc.
sterowni cnc zbudowany na układach TB6600 problem z podłącze
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 2
Nie zdążyłem jeszcze przejzec data sheeta ale to nie kwestia samego tb6600 a raczej reszty "peryferyjnych" komponentów. Widziałem inne konstrukcje na tb6600 z "normalnym" enable.
Na zagranicznym forum polecali jakiś inny ukłąd tez toshiby, na niby mniejszy prad ale z tą samą końcówką mocy więc wyciskali z niego sokojnie 5A, a w dodatku miała odblokowany decay (tb6600 decay ustawiony na 40% ?).
[ Dodano: 2013-11-28, 14:44 ]
Mamy rozwiązanie na 99%. Po podaniu stanu wysokiego na EN+ blokujemy sterownik, pomimo że dioda run zapala się. Po odłączeniu sygnału na EN+ silnik zaczyna kręcić
Sterownik można (a nawet trzeba, przy pierwszym rozruchu) uruchamiać na prądzie minimalnym i stopniowo go podwyższać.
Sterowanie odbywa się albo przez zapięcie linii gnd razem i podawanie stanów wysokich na linie sygnałowe +, albo na odwrót - nie ma to znaczenia gdyż sygnały podajemy na transoptory.
Na zagranicznym forum polecali jakiś inny ukłąd tez toshiby, na niby mniejszy prad ale z tą samą końcówką mocy więc wyciskali z niego sokojnie 5A, a w dodatku miała odblokowany decay (tb6600 decay ustawiony na 40% ?).
[ Dodano: 2013-11-28, 14:44 ]
Mamy rozwiązanie na 99%. Po podaniu stanu wysokiego na EN+ blokujemy sterownik, pomimo że dioda run zapala się. Po odłączeniu sygnału na EN+ silnik zaczyna kręcić

Sterowanie odbywa się albo przez zapięcie linii gnd razem i podawanie stanów wysokich na linie sygnałowe +, albo na odwrót - nie ma to znaczenia gdyż sygnały podajemy na transoptory.