Witam.
Właśnie otrzymałem płytkę CD wraz z kluczem (od firmy dla której mam przekonwertować pliki DXF na esi. Problem w tym, ze nie znam tego programu i nie za bardzo wiem jak się do tego zabrać. rysunki są 2D i detale, które są tam narysowane mają by wypalone na przepalarce plazmowej firmy ECKERT. Po zainstalowaniu mam 3 ikony:
FastCAM - program do rysowania i umożliwia tez import DXF)
FastNET - tutaj chyba się dodaje detale (widać format arkusza)
FastPLOT - kalkulacje ?
Czy ktoś, mógłby mi wyjaśnić co i jak mam robić by stworzyć pliki .esi ?
jaka jest kolejność tworzenia programów i jak te programy ze sobą współdziałają ?
Na necie pewnie jest wiele "how to" po angielsku ... problem w tym, ze nie jestem aż tak dobry z angielskiego by to ogarną w tym języku.
Pomoże ktoś ?
FastCAM - jakis manual po polsku :)
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
nic mi to nie mówi.... może jakoś krok po kroku ? co w jakim programie musze zrobić ?
ogólnie chodzi o to ze w FastCAM importuje DXF i widzę na ekranie detal (rysunek jest pojedynczym detalem).
Bez żadnych obróbek zapisuje plik jako .CAM , podając w oknie Part Name,Programmer i etc.
i co dalej ?
dobra... trochę sobie poradziłem ... opcja dodanie ścieżki....
mam w związku z tym pytanie ... gdy mam otwory to chciałbym aby wpalenie było w środku i tutaj mam niezłą zabawę bo podczas robienia ścieżki wybieram raz z lewej raz z prawej i to rożnie mi wychodzi, na niektórych detalach kilkakrotnie robię ścieżkę bo wpalenia nie wychodzą mi po tej stronie co chcę
Jest jakaś zasada aby nie robić na zasadzie (może tym razem będzie ok)
????
ogólnie chodzi o to ze w FastCAM importuje DXF i widzę na ekranie detal (rysunek jest pojedynczym detalem).
Bez żadnych obróbek zapisuje plik jako .CAM , podając w oknie Part Name,Programmer i etc.
i co dalej ?
dobra... trochę sobie poradziłem ... opcja dodanie ścieżki....
mam w związku z tym pytanie ... gdy mam otwory to chciałbym aby wpalenie było w środku i tutaj mam niezłą zabawę bo podczas robienia ścieżki wybieram raz z lewej raz z prawej i to rożnie mi wychodzi, na niektórych detalach kilkakrotnie robię ścieżkę bo wpalenia nie wychodzą mi po tej stronie co chcę

-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
FastNest
FastNest odpalasz
klikasz + tam wybierasz detal
files of type możesz zmienić dwg lub dxf
zaznaczasz i klikasz files of type
ustawiasz
permitted rotation -none
i dwa następne robisz tak by były haczyki
klikasz move entries tam wybierasz gdzie mają być wpalenia
klikasz haczyk OK
masz detal na płycie tam możesz go powielić (strzałka z 3 kwadracikami taka ikonka wpisujesz ile potrzebujesz) lub dodać nowe +
tu też możesz go obrócić poukładać itp
jak już ułożysz to klikasz wyjście taka czerwona ikona obok drukuj
możesz sobie wpisać nazwę
akcept
2x klikasz nie
tu dajemy rozszerzenie my zapisujemy w .txt
i gotowe
klikasz + tam wybierasz detal
files of type możesz zmienić dwg lub dxf
zaznaczasz i klikasz files of type
ustawiasz
permitted rotation -none
i dwa następne robisz tak by były haczyki
klikasz move entries tam wybierasz gdzie mają być wpalenia
klikasz haczyk OK
masz detal na płycie tam możesz go powielić (strzałka z 3 kwadracikami taka ikonka wpisujesz ile potrzebujesz) lub dodać nowe +
tu też możesz go obrócić poukładać itp
jak już ułożysz to klikasz wyjście taka czerwona ikona obok drukuj
możesz sobie wpisać nazwę
akcept
2x klikasz nie
tu dajemy rozszerzenie my zapisujemy w .txt
i gotowe
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
Wpalenia ustawiasz sobie w Fastnest.
Możesz wpalić się od narożnika lub od prostej również pod kątem oraz po okręgu.
Jak masz pytania , pisz na priv. Pracuję w Fastcam ( dziadostwo ) i Fastnest ( mniejsze dziadostwo ) kilka lat . Pewnie będę Ci w stanie pomóc.
Możesz wpalić się od narożnika lub od prostej również pod kątem oraz po okręgu.
Jak masz pytania , pisz na priv. Pracuję w Fastcam ( dziadostwo ) i Fastnest ( mniejsze dziadostwo ) kilka lat . Pewnie będę Ci w stanie pomóc.
ThermalDynamics AutoCut 200 chłodzony cieczą , Sterownik AVE , AutoCAD , Fastcam , Fastnest , Fastplot