Narzędzia obrotowe w tokarce CNC
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 9
Narzędzia obrotowe w tokarce CNC
Witam
Chciałbym zaznaczyć, że dopiero zaczynam przygodę z maszynami CNC. Wcześniej pracowałem na tokarkach konwencjonalnych.
Moja firma zakupiła centrum tokarskie CNC, odbyłem szkolenie i teraz zajmuje się obsługą tej maszyny. Ja dotychczas nie było większych problemów, z tym że wykonuje tylko operacje toczenia zgrubnego oraz wykończeniowego. W głowicy nie ma zamontowanych żadnych narzędzie obrotowych. I stąd moje pytanie: w jaki sposób następuje przeniesienie napędu z głowicy na narzędzie obrotowe? W naszej maszynie jest zwykła 12-otworowa głowica narzędziowa VDI.
Dziękuje za pomoc
Pozdrawiam
Chciałbym zaznaczyć, że dopiero zaczynam przygodę z maszynami CNC. Wcześniej pracowałem na tokarkach konwencjonalnych.
Moja firma zakupiła centrum tokarskie CNC, odbyłem szkolenie i teraz zajmuje się obsługą tej maszyny. Ja dotychczas nie było większych problemów, z tym że wykonuje tylko operacje toczenia zgrubnego oraz wykończeniowego. W głowicy nie ma zamontowanych żadnych narzędzie obrotowych. I stąd moje pytanie: w jaki sposób następuje przeniesienie napędu z głowicy na narzędzie obrotowe? W naszej maszynie jest zwykła 12-otworowa głowica narzędziowa VDI.
Dziękuje za pomoc
Pozdrawiam
Tagi:
-
W tej chwili trudno mi powiedzieć czy to VDI 40 czy 50.typhon pisze:Na ogół jest to dodatkowy silnik który napędza narzędzia.A przeniesienie napędu zależy od firmy i producenta głowicy,albo wieloklin albo płetwa no i jakie VDI 40 lub 50
Czyli narzędzie obrotowe mocujemy w oprawce VDI (która posiada swój własny napęd) a następnie całość mocujemy w głowicy? A jak dalej wygląda sprawa z zasilaniem oraz sterowaniem takiego narzędzia? Czy to można zamocować w każdej głowicy rewolwerowej?
Zdaje sobie sprawę, że te pytania są błahe dla większości użytkowników forum, ale niestety muszę je zadać, gdyż w mojej firmie nikt się na maszynach CNC nie zna.
-
Wielkie dzięki, już wszystko załapałem.typhon pisze:Silnik zamocowany jest w głowicy, aby sprawdzić czy można zamocować napędzane narzędzia wystarczy zobaczyć czy w gnieździe nie ma wejścia wieloklin lub płetwę.W niektórych głowicach napędzane są wszystkie gniazda albo kilka.
Z tego wynika, że w tej naszej głowicy nie można zamocować takich narzędzi.
Pozdrawiam
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Jakie?Soulfly pisze: ... Moja firma zakupiła centrum tokarskie CNC,...
..... nie jest powiedziane, że ta maszyna jest dostosowana do używania narzędzi obrotowych.... W głowicy nie ma zamontowanych żadnych narzędzie obrotowych....
Możesz pokazać foto tej maszyny / głowicy ?
W Haas (SL-20 z głowicą VDI 40 ) wygląda to tak ;... I stąd moje pytanie: w jaki sposób następuje przeniesienie napędu z głowicy na narzędzie obrotowe? W naszej maszynie jest zwykła 12-otworowa głowica narzędziowa VDI....
http://zapodaj.net/b6bcac312caea.jpg.html
http://zapodaj.net/f474fb5d92238.jpg.html
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
W naszej maszynie tego napędu (widocznego na zdjeciach) nie ma, ale zakładam że można go dokupić i zamontować.WZÓR pisze:Jakie?Soulfly pisze: ... Moja firma zakupiła centrum tokarskie CNC,........ nie jest powiedziane, że ta maszyna jest dostosowana do używania narzędzi obrotowych.... W głowicy nie ma zamontowanych żadnych narzędzie obrotowych....
Możesz pokazać foto tej maszyny / głowicy ?
W Haas (SL-20 z głowicą VDI 40 ) wygląda to tak ;... I stąd moje pytanie: w jaki sposób następuje przeniesienie napędu z głowicy na narzędzie obrotowe? W naszej maszynie jest zwykła 12-otworowa głowica narzędziowa VDI....
http://zapodaj.net/b6bcac312caea.jpg.html
http://zapodaj.net/f474fb5d92238.jpg.html
Mariusz.
Dzięki za pomoc