Wyposażenie stanowiska pracy tokarza CNC, frezera CNC
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Wyposażenie stanowiska pracy tokarza CNC, frezera CNC
Problem powstający w każdej firmie, gdy zakupiona jest pierwsza obrabiarka CNC (często używana) a przeszkolony operator musi zacząć pracę. Jakie akcesoria, jakie wyposażenie stanowiska pracy musi otrzymać?
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Co maszyna ma wykonywać?
Wiercenie, frezowanie, wytaczanie, nacinanie gwintów? Narzędzia będą z węglika pełnego czy składane? Z jaką dokładnością 0.1, 0.01? W jakim materiale? Jakie przygotówki, wstępnie obrobione, surowe, odkuwki, odlewy? Części jakiej wielkości, zakładane ręcznie czy suwnicą?
Pokaż jedną z części aby dobrać narzędzia, narzędzia pomiarowe, uchwyty, oprawki itp. itd.
Wiercenie, frezowanie, wytaczanie, nacinanie gwintów? Narzędzia będą z węglika pełnego czy składane? Z jaką dokładnością 0.1, 0.01? W jakim materiale? Jakie przygotówki, wstępnie obrobione, surowe, odkuwki, odlewy? Części jakiej wielkości, zakładane ręcznie czy suwnicą?
Pokaż jedną z części aby dobrać narzędzia, narzędzia pomiarowe, uchwyty, oprawki itp. itd.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
Miałem na myśli coś takiego na wzór "apteczki pierwszej pomocy" - wyposażenie podstawowe, niezbędne do pracy, taki "niezbędnik tokarza/frezera CNC", kiedy uruchomiona jest obrabiarka, wyszkolony operator a na stanowisku pracy pusto...
Dobrze by mieć taki "box" na początek a w nim ... no właśnie!
Bill Gates sugerował, że "jeśli coś nie jest do znalezienia w Google'u, to to coś po prostu nie istnieje". Wpisałem w Google'u hasło jak w temacie i ...
Dobrze by mieć taki "box" na początek a w nim ... no właśnie!

Bill Gates sugerował, że "jeśli coś nie jest do znalezienia w Google'u, to to coś po prostu nie istnieje". Wpisałem w Google'u hasło jak w temacie i ...

-
- Lider FORUM (min. 2000)
Musisz zgromadzić narzędzia te do obróbki i do pomiaru. Praca operatora nie jest najczęściej ograniczana żadnymi specyficznymi wymaganiami. Ot jak wszystko, czajnik do gotowania wody na herbatę czy kawę na pewno się przyda.
Ważne - musi mieć stół i krzesło. Do tego kalkulator "z funkcjami". Czasem trzeba coś przeliczyć. Musi mieć jakąś szufladę na prywatne rzeczy. Kubek, jakieś notatki, poradniki.
Ważne - musi mieć stół i krzesło. Do tego kalkulator "z funkcjami". Czasem trzeba coś przeliczyć. Musi mieć jakąś szufladę na prywatne rzeczy. Kubek, jakieś notatki, poradniki.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Suwmiarka , zestaw kluczy by mieć jak zamocować element czy zmienić frez, noże, frezy, uchwyty, oprawki, z których najczęściej korzysta, czajnik do kawy. Szafka żeby było gdzie to trzymać. Stół z imadłem lub czymś w stylu uchwytu do oprawek żeby miał jak zmienić narzędzia. Leki uspokajające. Młotek żeby wybić przełożonym głupie pomysły. Chyba o taki "niezbędnik" ci chodzi.
Lubię duże zabawki. Obecnie homag Vantage 38L
Uwaga dyslektyk!!!
Bój sie dwumasa!!!!!! Podobno zjada dzieci, a z kości wysysa szpik
Uwaga dyslektyk!!!
Bój sie dwumasa!!!!!! Podobno zjada dzieci, a z kości wysysa szpik
-
Na frezarke : suwmiarka , metrówka , średnicówki mikrometry ,głębokościomierz. kilka oprawek ze stożkami Mk , kilka oprawek na Koszyki zaciskowe= min. 2 komplety podstawowych rozmiarów, trzpienie z głowicami , może też na frezy tarczowe, uchwyty wiertarskie może kilka oprawek Weldon np. na nawiertak wiertła płytkowe, oprawka ze sprzęgłami na gwintowniki. frezy wiertła gwintowniki rozwiertaki podstawowe głowice farerskie. imadła najlepiej ze 2 takie same precyzyjne , łapu dociskowe wraz z całym zestawem kości ,śrub i podkładek może też uchwyt trójszczękowy na podstawie do mocowania do stołu, pryzmy , kołki oporowe zderzaki itp.regał na przyrządy szafka na narzędzia stół z imadłem i imadłem o oprawek , klucze zwykłe i imbusowe , klucze do narzędzi frezarskich (w katalogu zobaczysz jakie klucze do płytek jakie do oprawek na koszyki), pilniki , trzpieniówka na powietrze , pistolet na powietrze , młotek metalowy, młotek plastikowy śrubokręty, gratownik, wybijaki wraz z punktakiem rysik traserski, czujnik na statywie , balerina lub sonda pomiarowa tudzież inny przyrząd do łapania zer , miotła szufelka ,przedłużacz ... tyle mi w nocy przyszło do głowy dobranoc i powodzenia w napadzie na Bank 

sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Kontakt:
A gdzie czajnik , kawa , herbata i cukier. No i łyżeczka oraz kubeczek do tego by pasowałyNa frezarke : suwmiarka , metrówka , średnicówki mikrometry ,głębokościomierz. kilka oprawek ze stożkami Mk , kilka oprawek na Koszyki zaciskowe= min. 2 komplety podstawowych rozmiarów, trzpienie z głowicami , może też na frezy tarczowe, uchwyty wiertarskie może kilka oprawek Weldon np. na nawiertak wiertła płytkowe, oprawka ze sprzęgłami na gwintowniki. frezy wiertła gwintowniki rozwiertaki podstawowe głowice farerskie. imadła najlepiej ze 2 takie same precyzyjne , łapu dociskowe wraz z całym zestawem kości ,śrub i podkładek może też uchwyt trójszczękowy na podstawie do mocowania do stołu, pryzmy , kołki oporowe zderzaki itp.regał na przyrządy szafka na narzędzia stół z imadłem i imadłem o oprawek , klucze zwykłe i imbusowe , klucze do narzędzi frezarskich (w katalogu zobaczysz jakie klucze do płytek jakie do oprawek na koszyki), pilniki , trzpieniówka na powietrze , pistolet na powietrze , młotek metalowy, młotek plastikowy śrubokręty, gratownik, wybijaki wraz z punktakiem rysik traserski, czujnik na statywie , balerina lub sonda pomiarowa tudzież inny przyrząd do łapania zer , miotła szufelka ,przedłużacz ... tyle mi w nocy przyszło do głowy dobranoc i powodzenia w napadzie na Bank

-
heheh wszyscy moi poprzednicy to wymieniali to też uznałem że wystarczająco dobitnie zostało to powiedziane 

sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)