Szukam Nauczyciela

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
xiao lii
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4

Szukam Nauczyciela

Post napisał: xiao lii » 08 sty 2013, 18:48

Dzień dobry wszystkim którzy to czytają :smile:
Otóż tak jak napomknąłem w tytule szukam nauczyciela/instruktora z Krakowa lub bliskich okolic który za odpowiednie (do uzgodnienia) wynagrodzenie zechce nauczyć mnie obsługi frezarki CNC i sterowania heidenhain na ile to mozliwe
Z zawodu jestem frezerem narzędziowym :) na frezarce manualnej (podobno bardzo dobrym fachowcem) na tyle dobrym że z powodu braku osoby na to stanowisko nie chcą mnie przenieść na numeryka :)
oferty proszę składać tutaj lub na e-mail
pozdrawiam

Tagi:

PiRo_man
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Post napisał: PiRo_man » 08 sty 2013, 19:12

Heidenhain jest dość prostym sterowaniem, także na pewno nie będziesz miał problemu z jego obsługą. Polecam Ci skorzystanie z instrukcji programowania zamieszczonych na stronie Heidenhaina:

Kod: Zaznacz cały

http://content.heidenhain.de/doku/tnc_guide/html/en/index/1242135142456/1242135142456.html
Tu masz wszystkie dostępne manuale (wiele jest w języku polskim), pogrupowane wg wersji sterownika.

Jakbyś miał jakieś problemy to pisz, może będę w stanie pomóc. Mam trzyletnie doświadczenie w programowaniu Heidenhain'a, pięcioletnie Fanuca, także trochę wiedzy mam.

Jeszcze takie pytanie, na jakiej wersji sterownika pracujesz?

BTW: do Krakowa mam dość daleko (około 120 km.), także na szkolenie na miejscu raczej nie ma szans.

Awatar użytkownika

Autor tematu
xiao lii

Post napisał: xiao lii » 08 sty 2013, 19:35

PiRo_man pisze:Heidenhain jest dość prostym sterowaniem, także na pewno nie będziesz miał problemu z jego obsługą. Polecam Ci skorzystanie z instrukcji programowania zamieszczonych na stronie Heidenhaina:

Kod: Zaznacz cały

http://content.heidenhain.de/doku/tnc_guide/html/en/index/1242135142456/1242135142456.html
Tu masz wszystkie dostępne manuale (wiele jest w języku polskim), pogrupowane wg wersji sterownika.

Jakbyś miał jakieś problemy to pisz, może będę w stanie pomóc. Mam trzyletnie doświadczenie w programowaniu Heidenhain'a, pięcioletnie Fanuca, także trochę wiedzy mam.

Jeszcze takie pytanie, na jakiej wersji sterownika pracujesz?

BTW: do Krakowa mam dość daleko (około 120 km.), także na szkolenie na miejscu raczej nie ma szans.

na razie pracuję na frezarce manualnej/konwencjonalnej :)
Załączniki
203_2_d_fne40p.jpg
203_2_d_fne40p.jpg (8.69 KiB) Przejrzano 2224 razy

PiRo_man
Posty w temacie: 2

Post napisał: PiRo_man » 08 sty 2013, 19:39

xiao lii pisze:na razie pracuję na frezarce manualnej/konwencjonalnej :)
Czyli jeśli dobrze zrozumiałem za naukę programowania zamierzasz się zabrać dopiero jak już będzie musiał pracować na CNC? W porządku. ;)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Autor tematu
xiao lii

Post napisał: xiao lii » 08 sty 2013, 19:46

PiRo_man pisze:
xiao lii pisze:na razie pracuję na frezarce manualnej/konwencjonalnej :)
Czyli jeśli dobrze zrozumiałem za naukę programowania zamierzasz się zabrać dopiero jak już będzie musiał pracować na CNC? W porządku. ;)

Pozdrawiam
Ależ skąd :)
zamierzam uczyć się chociaż by od jutra ,a może już coś tam mi do głowy wchodzi czytając różne artykuły na ten temat
frezerstwo jako takie znam chyba dobrze :)
zamierzam tylko (albo aż) nauczyć się innej metody sterowania czyli tego to zazwyczaj robię korbami i osobistymi zmysłami :)
mam zamiar nauczyć się ile tylko mogę od kogoś doświadczonego
następnie sporo ćwiczyć na symulatorze
a jak się uda to może gdzieś się załapię za pół stawki żeby się wciągnąć
taki mam plan...
ufff..

Majster70
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Majster70 » 09 sty 2013, 07:57

Jeżeli masz doświadczenie w zawodzie, to masz z górki. Do tego, generalnie w narzędziowniach programy które będziesz pisał z pulpitu będą przeważnie proste, bo w każdej narzędziowni z racji skomplikowania powierzchni i tak używa się oprogramowania camowskiego do pisania programów. Tym i tak zajmuję się ktoś inny, przynajmniej na początku :wink:
Moje rady:
1. Przejdź do działu HH (Heidenhaina) na tym forum.
2. Naucz się ustawiać detal (położenie 0 układu współrzędnych) - jeżeli pracowałeś na frezarce lub wiertarce koordynacyjnej z liniałami (często takie bywają w narzędziowniach) to już to umiesz - do pominięcia. To samo z ustawianiem narzędzia.
3. Jak puścić program HH lub ISO w trybie automatycznym i w singlu, praca w Teach IN(MDI) i manualu(trybie ręcznym) - o co chodzi, z czym to się je.
4. Pisanie prostych programów - nawiercanie, wiercenie, rozwiercanie, wytaczanie, również frezowanie kieszeni, występów, rowków zgrubnie itd - poznasz na znanych ci obróbkach filozofię pracy cykli HH. Dostępny jest symulator HH.
5. Proste programy z korekcją promienia freza R, np frezowanie otworów, kieszeni, rowków i innych co ci się przydadzą na gotowo z korekcją.
6. Frezowanie po konturze.
7. Być może frezowanie z parametrem (parametryczne) - jeśli uznasz że ci to potrzebne.

I tak dalej i tak dalej...

K-ny
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: K-ny » 13 sty 2013, 22:38

Napewno dasz sobie rade, ale dobrze by było gdyby jakaś ogarnięta osoba trochę Cię "przeszkoliła". Szukaj, może na tym forum znajdziesz...

Powodzenia, pozdrawiam

Awatar użytkownika

Autor tematu
xiao lii

Post napisał: xiao lii » 04 lut 2013, 18:45

Już nie szukam:)
Załapałem się na naukę :grin:
wprawdzie nie w haidenhain tylko fanuc ale to nie ma znaczenia na początku
przynajmniej tak mi się wydaje