Adaptacja Proxxon MF70 na CNC
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Adaptacja Proxxon MF70 na CNC
Witam kolegów.
Ze względu na brak rozsądnych możliwości prac mechanicznych nie chcę budować całości od podstaw.
Po lekturze Waszych postów na tym Forum wiem już, że jeśli chodzi o "kubaturę", w której ma się poruszać frez, model wymieniony wyżej jest dla mnie wystarczający.
X/Y/Z = 134/46/80 mm.
Urządzenie ma służyć do obróbki obudów plastikowych dla elektroniki w małych seriach, gdy nie opłaca się robić formy wtryskowej.
Jako laik chciałem się zapytać
1. Czy wrzeciono o min. prędkości 5000 obr/min nadaje się do plastików różnych (ABS, polistyren, PVC itp.).
2. Czy ktoś może zrobił już adaptację tego urządzenia na CNC, Chodzi mi o aspekt mechaniczny - mocowania silników, sprzęgła do śrub pociągowych
3. Aspekt elektryczny w sensie doboru modeli silników krokowych o prawidłowym momencie dla wygodnej pracy w sensie szybkości.
4. Specyfika pracy wymaga zdecydowanie bardziej powtarzalności niż dokładności, a więc wydaje się, że ta maszynka to zapewni mechanicznie - oceńcie proszę.
5. Jeżeli ktoś taka adaptację zrobił, to czy jest w stanie pomóc mi w wykonaniu odpowiednich detali do adaptacji.
Sterowniki dużej mocy do silników krokowych mam, bo kiedyś byłem zamieszany w podobny projekt.
Dzięki za wsparcie
Ze względu na brak rozsądnych możliwości prac mechanicznych nie chcę budować całości od podstaw.
Po lekturze Waszych postów na tym Forum wiem już, że jeśli chodzi o "kubaturę", w której ma się poruszać frez, model wymieniony wyżej jest dla mnie wystarczający.
X/Y/Z = 134/46/80 mm.
Urządzenie ma służyć do obróbki obudów plastikowych dla elektroniki w małych seriach, gdy nie opłaca się robić formy wtryskowej.
Jako laik chciałem się zapytać
1. Czy wrzeciono o min. prędkości 5000 obr/min nadaje się do plastików różnych (ABS, polistyren, PVC itp.).
2. Czy ktoś może zrobił już adaptację tego urządzenia na CNC, Chodzi mi o aspekt mechaniczny - mocowania silników, sprzęgła do śrub pociągowych
3. Aspekt elektryczny w sensie doboru modeli silników krokowych o prawidłowym momencie dla wygodnej pracy w sensie szybkości.
4. Specyfika pracy wymaga zdecydowanie bardziej powtarzalności niż dokładności, a więc wydaje się, że ta maszynka to zapewni mechanicznie - oceńcie proszę.
5. Jeżeli ktoś taka adaptację zrobił, to czy jest w stanie pomóc mi w wykonaniu odpowiednich detali do adaptacji.
Sterowniki dużej mocy do silników krokowych mam, bo kiedyś byłem zamieszany w podobny projekt.
Dzięki za wsparcie
Mariusz
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Jeden z Kolegów na forum zbudował maszynę CNC na podstawie MF70
Tutaj ten temat
A tutaj ten sam temat na jego stronie figurki...
Tutaj ten temat
A tutaj ten sam temat na jego stronie figurki...
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Siemka,
Nadaje się - nawet za szybkie jest.
Ano robiłem - link do mojego watku podany wyżej - jest tam nawet link do zwymiarowanych elementów
ja miałem 1,89Nm - za duże
, 0,5 by wystarczyło
Zapewnia
Detale w moim wątku - jedna uwaga 0 to 4,6 cm jest wkurzająco małe... krańcówki obowiązkowe. Nie wiem jakie obudowy bedzięsz robił - ale pomyśl nad rozszerzeniem osi.
P.
P.S. Aha - jak mechanika cię odstręcza - to można kupic gotowe zestawy do upgradu na ebayu
Nadaje się - nawet za szybkie jest.
Ano robiłem - link do mojego watku podany wyżej - jest tam nawet link do zwymiarowanych elementów
ja miałem 1,89Nm - za duże

Zapewnia
Detale w moim wątku - jedna uwaga 0 to 4,6 cm jest wkurzająco małe... krańcówki obowiązkowe. Nie wiem jakie obudowy bedzięsz robił - ale pomyśl nad rozszerzeniem osi.
P.
P.S. Aha - jak mechanika cię odstręcza - to można kupic gotowe zestawy do upgradu na ebayu
Ostatnio zmieniony 22 sty 2012, 22:40 przez PiotrCz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Dzięki, skontaktuję się z nim.Jaszuk88 pisze:Jeden z Kolegów na forum zbudował maszynę CNC na podstawie MF70
[edit 5 minut później]
Pozostaje pytanie czy tak szybki frez nadaje się do plastików...
No i jak to pisałem już PiotrCz się odezwał

Super to forum - aktywne pozytywnie zakręconymi.
Jeśli chodzi o plastiki to boję się wytapiania. Ale pewnie uda się spotkać z Piotrem i przeprowadzić próby, wtedy zaraz ruszam z tematem.
te przedłużenia osi to też super pomysł.
a'propos ebaya - widziałem, ale po pewnej przygodzie z cłem i nieprawdopodobnej zwyżce finalnych kosztów z Turcji, po prostu... się boję.
Mówiąc uczciwie bardzo chętnie zostawiłbym tę kasę w kraju...
A więc?...
Mariusz
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Tu tez jest przykład konwersji na CNC:
http://www.indoor.flyer.co.uk/millingmachine.htm
A tu jeszcze więcej:
MF70 CNC
http://www.indoor.flyer.co.uk/millingmachine.htm
A tu jeszcze więcej:
MF70 CNC
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.
-
Dzięki za linki.
Wiele z tych rzeczy znalazłem wcześniej.
Nawet wysłałem dwa mejle do teoretycznie oferentów kitów do przeróbki w UE. Niestety cisza, a z USA nie chcę tego ciągnąć, więc nawet nie pytałem.
Może więc ujmę to tak:
Kupię frezarkę, silniki (mam różne, ale trzech jednakowych nie znajdę), sprzęgła kłowe i inne potrzebne detale. A po prostu potrzebuję wykonawcy reszty mechanicznych rzeczy do przeróbki i nie mówię, że za darmo
No i najlepiej w Warszawie, lub gdzieś niedaleko na płn wsch od W-wy.
Poza tym jestem elektronikiem-programistą, mogę więc zrewanżować się także w tym obszarze o ile tylko będę potrafił.
Do PiotraCZ prośba - czy zechciałbyś spróbować na swojej maszynie frezowania kilku rodzajów plastików, z którymi bym mógł do Ciebie podjechać? (przy założeniu, że faktycznie jesteś w Warszawie lub niezbyt daleko
.
Pozdrawiam
Wiele z tych rzeczy znalazłem wcześniej.
Nawet wysłałem dwa mejle do teoretycznie oferentów kitów do przeróbki w UE. Niestety cisza, a z USA nie chcę tego ciągnąć, więc nawet nie pytałem.
Może więc ujmę to tak:
Kupię frezarkę, silniki (mam różne, ale trzech jednakowych nie znajdę), sprzęgła kłowe i inne potrzebne detale. A po prostu potrzebuję wykonawcy reszty mechanicznych rzeczy do przeróbki i nie mówię, że za darmo

No i najlepiej w Warszawie, lub gdzieś niedaleko na płn wsch od W-wy.
Poza tym jestem elektronikiem-programistą, mogę więc zrewanżować się także w tym obszarze o ile tylko będę potrafił.
Do PiotraCZ prośba - czy zechciałbyś spróbować na swojej maszynie frezowania kilku rodzajów plastików, z którymi bym mógł do Ciebie podjechać? (przy założeniu, że faktycznie jesteś w Warszawie lub niezbyt daleko

Pozdrawiam
Mariusz
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Czesc,
moja frezarka dawno sprzedana
.
Tu masz linka do części mechanicznych - nic więcej nie potrzebujesz... http://www.ebay.com/itm/proxxon-mf70-cn ... 3a6f5bc1f8
A jesli Ci to wejdzie na cło to pewnie dostaniesz + VAT - więc bez przesady... druga sprawa, że na tej stronce podanej masz dokładnie zwymiarowane rysunki - wiec jak nie chcesz tego kupic na ebayu, to idziesz do zakładu frezereskiego z rysunkiem i wszystko Ci zrobią.
P.
moja frezarka dawno sprzedana

Tu masz linka do części mechanicznych - nic więcej nie potrzebujesz... http://www.ebay.com/itm/proxxon-mf70-cn ... 3a6f5bc1f8
A jesli Ci to wejdzie na cło to pewnie dostaniesz + VAT - więc bez przesady... druga sprawa, że na tej stronce podanej masz dokładnie zwymiarowane rysunki - wiec jak nie chcesz tego kupic na ebayu, to idziesz do zakładu frezereskiego z rysunkiem i wszystko Ci zrobią.
P.
-
Witaj,
to akurat z Turcji, wcześniej tego nie znalazłem.
Właśnie z Turcją miałem problem przy innej dostawie.
Otóż "Standard International Shipping" okazał się być jakimś tanim DHL'em, niedostępnym dla nas, w Polsce (najtańsze nasze zaczynają się od 40 USD).
I za detal za 30 Euro zapłaciłem dodatkowo VAT, tu zgoda.
Ale cholerny DHL skasował mnie za to dodatkowo na prawie 250 PLN!!! za ich obsługę celną o wartości ZERO i jakieś upoważnienia związane z SAD'em.
Do tego podróże (dla mnie na drugi koniec miasta) na Cargo.
W takim razie rozpoczynam po prostu kwerendę po frezerach w W-wie.
Dzięki
[ Dodano: 2012-01-24, 08:38 ]
Pierwsza cena....
500 PLN brutto z materiałem PT6.
Cięcie wodne.
Nie mam pojęcia o kosztach w branży mechanicznej, a w Warszawie, gdy ostatnio dowiadywałem się o to frezowanie obudów, to można powiedzieć, że w tej chwili często obserwuje się ceny zaporowe, bo wielu nie chce robić małych, pojedynczych detali, niestety.
Jak to oceniacie?
Zaporowa to cena czy normalna?
Pozdrawiam
to akurat z Turcji, wcześniej tego nie znalazłem.
Właśnie z Turcją miałem problem przy innej dostawie.
Otóż "Standard International Shipping" okazał się być jakimś tanim DHL'em, niedostępnym dla nas, w Polsce (najtańsze nasze zaczynają się od 40 USD).
I za detal za 30 Euro zapłaciłem dodatkowo VAT, tu zgoda.
Ale cholerny DHL skasował mnie za to dodatkowo na prawie 250 PLN!!! za ich obsługę celną o wartości ZERO i jakieś upoważnienia związane z SAD'em.
Do tego podróże (dla mnie na drugi koniec miasta) na Cargo.
W takim razie rozpoczynam po prostu kwerendę po frezerach w W-wie.
Dzięki
[ Dodano: 2012-01-24, 08:38 ]
Pierwsza cena....
500 PLN brutto z materiałem PT6.
Cięcie wodne.
Nie mam pojęcia o kosztach w branży mechanicznej, a w Warszawie, gdy ostatnio dowiadywałem się o to frezowanie obudów, to można powiedzieć, że w tej chwili często obserwuje się ceny zaporowe, bo wielu nie chce robić małych, pojedynczych detali, niestety.
Jak to oceniacie?
Zaporowa to cena czy normalna?
Pozdrawiam
Mariusz
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Tutaj estetycznie rozwiązali kwestię silników - po przeciwnych stronach, oraz sterownika - całość z tyłu mf70.
Zastanawiam się sam nad mf70 i przeróbką - w tych pieniądzach chyba niczego innego się nie wymyśli do frezowania pcb, plastykowych obudów, plexi itp drobnych prac (zakładając brak możliwości samemu zbudowania części mechanicznej, a takich możliwości nie mam).

Uploaded with ImageShack.us
Zastanawiam się sam nad mf70 i przeróbką - w tych pieniądzach chyba niczego innego się nie wymyśli do frezowania pcb, plastykowych obudów, plexi itp drobnych prac (zakładając brak możliwości samemu zbudowania części mechanicznej, a takich możliwości nie mam).

Uploaded with ImageShack.us
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Pozwolę sobie ostrzec kolegów przed MF70 a przynajmniej niektórymi jej "zaletami". Niedawno kupiłem na Allegro praktycznie nową i stwierdziłem luz poprzeczny wrzeciona. Całości nie opiszę, bo szkoda czasu. Po rozebraniu okazało się, że wrzeciono ma na całej długości średnicę 9,96mm i łożyska dają sie wsunąć dwoma palcami. Zwróciłem się bezpośrednio do Proxxona w Niemczech i od technika serwisu dowiedziałem się, że oni wszystkie wrzeciona wykonują z taką średnicą (9,95mm) i innego u nich nie kupię. Mają się luźno wsuwać !!! Stwierdził, że nie mieli do tej pory reklamacji z tego powodu. Polecił mi wkleić żeby usunąć bicie
. Rada dobra ale nie świadczy dobrze o producencie,
Drugi słaby punkt to wykonanie z plastiku i luźne mocowanie nakrętki śruby przesuwu pionowego. Dość łatwe do poprawienia.
Ciekaw jestem zdania kolegów odnośnie luźnego pasowania łożysk wrzeciona.

Drugi słaby punkt to wykonanie z plastiku i luźne mocowanie nakrętki śruby przesuwu pionowego. Dość łatwe do poprawienia.
Ciekaw jestem zdania kolegów odnośnie luźnego pasowania łożysk wrzeciona.