frezarka do drewna
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
frezarka do drewna
Witam jestem początkującym w dziedzinie budowy maszyn cnc i mam pytanie.
Chciałbym zbudować frezarkę do drewna (płaskorzeźby, ramki itp) o polu pracy 500x400x100
z profili alu, śrub trapezowych i wałków precyzyjnych +łożyska liniowe.
Znalazłem na alledrogo taki zestaw http://allegro.pl/silnik-krokowy-3nm-3x ... 80799.html
i tu nasuwa się pytanie czy te silniki pozwolą na frezowanie w drewnie? czy nie będą za słabe aby pociągnąć stół o wadze przypuśćmy okolo 20kg? Jako że nie jestem elektronikiem nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie czy ten zestaw to już wszystko czego potrzebuję z elektroniki czy jeszcze coś muszę kupić?? (oczywiście poza kompem:P)
NIE ZALEŻY MI NA CZASIE SKRAWANIA I SUPER DOKŁADNOŚĆI
Po prostu ma działać:))) materiał to tylko drewno.
Pozdrawiam
Chciałbym zbudować frezarkę do drewna (płaskorzeźby, ramki itp) o polu pracy 500x400x100
z profili alu, śrub trapezowych i wałków precyzyjnych +łożyska liniowe.
Znalazłem na alledrogo taki zestaw http://allegro.pl/silnik-krokowy-3nm-3x ... 80799.html
i tu nasuwa się pytanie czy te silniki pozwolą na frezowanie w drewnie? czy nie będą za słabe aby pociągnąć stół o wadze przypuśćmy okolo 20kg? Jako że nie jestem elektronikiem nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie czy ten zestaw to już wszystko czego potrzebuję z elektroniki czy jeszcze coś muszę kupić?? (oczywiście poza kompem:P)
NIE ZALEŻY MI NA CZASIE SKRAWANIA I SUPER DOKŁADNOŚĆI
Po prostu ma działać:))) materiał to tylko drewno.
Pozdrawiam
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Napisałeś NIE ZALEŻY MI NA CZASIE SKRAWANIA I SUPER DOKŁADNOŚĆI patrząc na zestaw-rakietę W tym zestawie jest wszystko czego potrzeba jeżeli chodzi o elektronikę. Nie martw się, wózek 20 kg to pestka. Takie silniki pokonają konia- wszystko zależy od śrub i ewentualnych przekładni. Mając taką moc pod maską będziesz się raczej martwił czy reszta pojazdu się nie rozsypie albo czy nie pogubi kół kiedy depniesz na pedał gazu
.

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Zestaw odpowiedni potwierdzam
ja osobiście jednak zmieniłbym sobie sterownik na coś ciekawszego. co będziesz robił w tym drewnie jeśli coś rzeźbił to sterownik oki ale jeśli chcesz coś robić wg jakiś szablonów jak np boki szafek czy fronty meblowe... polecam coś innego co będzie działało z programami z możliwością pracy z skryptami jak np mach no albo polski genialny program PikoCNC https://www.cnc.info.pl/topics121/pikoc ... 85,430.htm po polsku.
Zastanów się dobrze nad oprogramowaniem bo to wg mnie połowa sukcesu i sprawi że albo coś zrobisz ręcznie albo zapuścisz maszynę nawet do prostej szablonowej pracy.

ja osobiście jednak zmieniłbym sobie sterownik na coś ciekawszego. co będziesz robił w tym drewnie jeśli coś rzeźbił to sterownik oki ale jeśli chcesz coś robić wg jakiś szablonów jak np boki szafek czy fronty meblowe... polecam coś innego co będzie działało z programami z możliwością pracy z skryptami jak np mach no albo polski genialny program PikoCNC https://www.cnc.info.pl/topics121/pikoc ... 85,430.htm po polsku.
Zastanów się dobrze nad oprogramowaniem bo to wg mnie połowa sukcesu i sprawi że albo coś zrobisz ręcznie albo zapuścisz maszynę nawet do prostej szablonowej pracy.
Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi 

-
Ten zestaw to nieporozumienie.
Silniki 3Nm/3A czteroprzewodowe są wybitnie mulaste i potrzebują przyzwoitego napięcia żeby się szybko kręcić.
Sterownik na 50V jest ewidentnie niewłaściwie dobrany do tych silników.
Tak więc albo silniki ośmioprzewodowe, albo sterowniki na 80V, a najlepiej i jedno i drugie.
Jak się wydaje półtora tysiąca, to nie warto stówki czy dwóch "zaoszczędzić".
.
Silniki 3Nm/3A czteroprzewodowe są wybitnie mulaste i potrzebują przyzwoitego napięcia żeby się szybko kręcić.
Sterownik na 50V jest ewidentnie niewłaściwie dobrany do tych silników.
Tak więc albo silniki ośmioprzewodowe, albo sterowniki na 80V, a najlepiej i jedno i drugie.
Jak się wydaje półtora tysiąca, to nie warto stówki czy dwóch "zaoszczędzić".
.
-
Silniki ośmioprzewodowe w połączeniu równoległym to najszybsza opcja i co za tym idzie największa osiągalna moc napędu.(Moc jest proporcjonalna do momentu i prędkości obrotowej.)
Oczywiście nic za darmo i potrzeba mocniejszego sterownika i mocniejszego zasilacza.
Jak wydasz półtora tysiąca i się dowiesz że za stówkę czy dwie więcej maszyna by jeździła dwa razy szybciej, to szlag Cię trafi.
Popatrz za sterownikami 70-80V i 6-8A, może stać Cię na takie.
Silnik to powinien kosztować podobne pieniądze, bo to to samo tylko inaczej uzwojenia są nawinięte.
.
Oczywiście nic za darmo i potrzeba mocniejszego sterownika i mocniejszego zasilacza.
Jak wydasz półtora tysiąca i się dowiesz że za stówkę czy dwie więcej maszyna by jeździła dwa razy szybciej, to szlag Cię trafi.
Popatrz za sterownikami 70-80V i 6-8A, może stać Cię na takie.
Silnik to powinien kosztować podobne pieniądze, bo to to samo tylko inaczej uzwojenia są nawinięte.
.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- zobaczysz co to jest czas ,póki nie frezujesz nie doceniasz tego.Dałes link do frezowania plaskorzeźby i przelicz sobie zakladajac ze ma np 200 x 300 .Niech maszynka osiaga 3m/min to wyjdzie Ci z 5 godzin frezowania (zgrubna + wykończeniowa obróbka).phoboos pisze:NIE ZALEŻY MI NA CZASIE SKRAWANIA I SUPER DOKŁADNOŚĆI
Bawie ciagle w frezowanie takich i innych motywów i ciagle mi wolno

Stery kupisz tanio na alibabie takie jak tuxcnc, pisze a silniki na alledrogo.Silniczki nie tylko 8 przewodowe ale zeby miały mała indukcyjnosc bo te rozpedzisz do przyzwoitych predkosci.Czasami lepszy mniejszy niz kolos z 2 x wieksza iloscia niutonometrów który potrzebuje konkretnych sterów.
A do takich maszynek to najlepiej serva

Żeby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu.