Szukałem na forum ale sie nie doszukałem

Wybaczcie moją niewiedze ale dopiero zaczynam się interesować CNC
Dziękuje za odp. i Pozdrawiam
Piotrek
No do amatorskiego zastosowania, można krótsze z możliwością przesuwania, wyjdzie taniej, ale pole robocze mierzone będzie odpowiednio krótsze. Sam mam zamiar zastosowac suwmiarki elektroniczne w tokarce. Wystarczą 150mm (koszt ok 40zł) Ale jedna przydałaby się 300mm..Jednak to stanowczo za dużo kosztuje. Prawdopodobnie zamontuję sobie ją w sposób przesuwny i tak zwykle jakis detal wykonuje w małym obszarze.Piotrjub pisze:Liniały są różnej długości. Liniał a dokładnie jego długość dopasowuje się do maszyny.
Czyli jeśli frezarka w danej osi ma przesuniecie 300mm to logiczne, że nie założy się tam liniału o długości 70mm, również logiczne, że nie trzeba tam zakładać liniału o długości 500mm. Zakłada się liniał o długości 300mm, wszyscy producenci stosują pewien margines bezpieczeństwa pomiaru i liniał 300 ma długość pomiaru nie 300mm a 320mm. Ten naddatek to margines bezpieczeństwa, aby głowica pomiarowa, która przesuwa się w liniale nie dojeżdżała do krawędzi liniału (nastąpi uszkodzenie).
te suwmiarki to tandetne badziewie. maja straszne luzy na szczekach. testowalem juz w zyciu okolo 30-40 suwmiarek roznych firm i godne sa polecenia z firmy LIMIT... mitutoyo tez nie sa zle ale po zalaniu ciezko je wysuszyc aby znow zaczely dzialac.O..znowu sa tanie suwmiarki na portalu allegrogo;)...36,50 za 150mm dokładnosc 0,01mm ...