podstawy frezowania

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
marand
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2

podstawy frezowania

Post napisał: marand » 30 wrz 2010, 19:39

kto mógłby przybliżyć odpowiedz na pytanie . posiadam frezarke i zaprzęgnięty mach. co dalej .

autocada trochę znam rysuje w nim sześcian, klocek drewniany (kwadratowa podstawa)
w nim otwór kwadratowy .(no i jest coś w rodzaju popielniczki)

no i co dalej. export dxf do g-codu (to wiem) .

czy w machu trzeba ustawić grubość materiału , czy jakiś punnkt zeby grezarka wiedziała z którego miejsca ma fresować (np. oś Z)?

Tagi:

Awatar użytkownika

wacek007
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: wacek007 » 01 paź 2010, 14:10

Wiesz co, z tego co piszesz to poproś lepiej znajomego, żeby ci wytłumaczył podstawy pracy, ustawiania detalu, itp. Jeśli zdecydujesz się na metodę prób i błędów, to pierwszym wykonanym detalem będzie dziura w stole i kilo złamanych frezów.
Dobrym pomysłem jest zacząć od drewna lub pianki modelarskiej.
najlepiej taki klocek drewniany zamocuj w imadło i sporo wystaw. nie będziesz się musiał martwić że w łapy mocujące wjedziesz.
zrób ten rysunek w cadzie, wygeneruj gcode i przeanalizuj, szukając informacji na temat poszczególnych komend np. na tym forum.
Oczywiście po załadowaniu kodu do macha, trzeba go zorientować gdzie jest materiał i na jakiej wysokości. Przy pierwszym teście możesz to zrobić na oko. Oś z ustaw dotykając narzędziem materiału. Gdy już tak ustawisz sobie wszystkie osie możesz, zmówić trzy zdrowaśki i startować :mrgreen:

Autor tematu
marand

Post napisał: marand » 01 paź 2010, 17:27

tak , ale znajomego nie mam pomyślalem że na forum znajde odpowiedź bo od tego ono jest.

moze gdzieś jest "instruktarz" od a do z.

bo jak szukałem to w większości jest ale o sprzęcie

Awatar użytkownika

wacek007

Post napisał: wacek007 » 01 paź 2010, 19:01

Moja odpowiedź nie miała być złośliwa. Poprostu nie ma takiego poradnika dla początkujących, dlatego, że jeśli ktoś podejmuje się budowy maszyny we własnym zakresie, tego typu wiedze zdobywa przed jej ukończeniem. Jeśli ktoś kupuje maszyne, z reguły może liczyć na choćby pobieżne szkolenie. Ty nie jesteś ani w jednej ani drugiej sytuacji, dlatego proponuje ci znaleźć kogoś do pomocy. Zaoszczędzi ci to nerwów, czasu i pieniędzy. Nawet gdybyś nauczył się całego forum na pamięć, nie uchroni cie to przed błędami początkującego. Wiem co mówię, bo sam szedłem tą drogą i nie polecam, chyba, że jesteś ambitny i masz sporo czasu do zmarnowania

Awatar użytkownika

niko65
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: niko65 » 01 paź 2010, 23:27

zerknij na to https://www.cnc.info.pl/topics45/grawer ... t19632.htm i zobacz tam mój post :wink:

ja zaczynałem właśnie od tego i żeby uchronić się od łamania frezów na początek używałem długopisów hehe

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”