Na wstępie chciałbym się przywitać i od razu mała prośba aby zaraz nikt nie wjechał co ma 1k lub więcej postów na tym forum, jest wyjadaczem i mnie zjechał bo jestem świeżak, że: "prosze poczytać forum tam wszystko jest" itp.
Forum czytam już jakieś 2 tygodnie, co niektóre pomysły fachowych kolegów na forum chce zastosować u siebie i z góry dziekuje że tacy ludzie którzy chcą się czymś podzielić są na tym forum.
Prosze o rzetelne wypowiedzi.
Przechodząc do tematu.
(i tu jak każdy świeżak

Owa frezarka ma służyć do:
- frezowania płyt MDF lub lite drewno pod fronty (meble)
- frezowania plexi (grawerowanie, docinanie)
- frezowania ścieżek w PCB
Nie będe tu wypisywał że od czasu do czasu metale miekkie bo nie ma maszyny uniwersalnej, więc pozostaje przy tym co wyżej.
Co do osi Z to jeszcze nie wiem na jaką głębokość będę musiał się wrzynać, możliwe że to wyżej wymienionych operacji wystarczy do 50mm.
Po przeczytaniu całego działu CNC podstawy i kilku innych podobnych tematów, zgłupiałem do reszty albo potrzebuje odetchnąc od nadmiaru informacji.
Nie mam pojęcia jak ugryźć temat " sterownik + silnik krokowy "
Konstrukcja będzie z profili stalowych zamkniętych z ruchomą bramą, więc powinna być sztywna. Wszystko na śrubach trapezowych + szpilki do posuwu, ewentualnie prowadnice liniowe.
I teraz coś co mnie gryzie najbardziej.
Czy jest sen kupować silniki krokowe 12Nm 5,4A na każdą z osi ???
http://allegro.pl/item1156541764_silnik ... 5_4_a.html
Do tego sterowanie od tego samego allegrowicza.
Czy jest sens użycia tak mocnych silników do operacji frezowania jakie wymieniłem wyżej?
Wziąłem te silniki pod uwage ze wzgledu na to że mogą się przydać kiedyś tam do przeróbek maszyny.
Czy może silniki 3Nm 4,2A spokojnie dadzą rade?
Wiem że używając tych większych silników to jest przecież możliwość regulacji ich prądu przez sterownik i do pewnych prac wcale nie musze ich wykorzystywać na maxa.
Z tych 12Nm moge wykorzystać np tylko 2Nm lub 5Nm itp prawda? Czy się myle?
To chyba tyle z głównego tematu, ale pozostaje mi jeszcze jedno małe pytanie.
Czy jest możliwość zrobienia samemu sterownika+płyty głównej do tych dużych silników, czy lepiej zakupić gotowy sterownik?
Jeśli ktoś posiada schematy do takich sterowników na duże prądy to jeśli jest możliwość poprosiłbym.
Acha i jeszcze małe sprostowanie tzn wy sprostujcie mnie.
Są silniki krokowe DC jedno, dwu i pięciofazowe prawda? Jeżeli posiadam np silnik dwufazowy i na tabliczce znamionowej mam napisane przykładowo 4,2A tzn. że musze dostarczyć 4,2A na każdą z faz tego silnika? Czyli 8,4A ? Idąc dalej muszę mieć sterownik który jest w stanie dostarczyć 4,2A na każdą z faz?