jaki komp
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 4
jaki komp
Witam
Zastanawiam się jaki wybrać komputer do sterowania maszyny cnc.
ma być tani i w miare mocny w następnych miesiącach dojdzie do niego inna karta bardziej wydajna do projektowania 3d w SW
Narazie znalazłem coś takiego:
Procesor Intel Xeon 1700 MHz (lub 2,4)
Płyta Główna USB2.0 + Sieć 10/100 + AGP
Cooler BOX
Pamięć 512MB
Grafika 32MB AGP
Muzyka STEREO
HDD 40GB
System Ubuntu 8 (+ windows już bym sam dodał)
Co sądzicie o tym zestawie http://allegro.pl/item1175222619_xeon_j ... ffice.html
Zastanawiam się jaki wybrać komputer do sterowania maszyny cnc.
ma być tani i w miare mocny w następnych miesiącach dojdzie do niego inna karta bardziej wydajna do projektowania 3d w SW
Narazie znalazłem coś takiego:
Procesor Intel Xeon 1700 MHz (lub 2,4)
Płyta Główna USB2.0 + Sieć 10/100 + AGP
Cooler BOX
Pamięć 512MB
Grafika 32MB AGP
Muzyka STEREO
HDD 40GB
System Ubuntu 8 (+ windows już bym sam dodał)
Co sądzicie o tym zestawie http://allegro.pl/item1175222619_xeon_j ... ffice.html
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
do sterowania samej maszyny będzie ok nawet mógłby być słabszy ale do
projektowania gorzej ogólnie śmieszny jest opis samego kompa brak danych co do płyty głównej, procesor jedno rdzeniowy 1,7 może uciągnie ale 512 ramów będzie ścinać, kartę jeśli zmienisz na lepsza to ok ale za taką cenę nie ma co się dziwić
projektowania gorzej ogólnie śmieszny jest opis samego kompa brak danych co do płyty głównej, procesor jedno rdzeniowy 1,7 może uciągnie ale 512 ramów będzie ścinać, kartę jeśli zmienisz na lepsza to ok ale za taką cenę nie ma co się dziwić
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 4
ramu też bym dodał tak żeby było 2 gb oraz dysk jeszcze bym dołożył ale to z czasem(dysk)
ale jeszcze muszę poszukać czegoś nowszego tak żeby kartę graficzną na pci-e dołożyć
może może (jak bym znalazł kase) to coś na 2x XEON
I tu mam jeszcze pytanie jak się ma komp i system do "jakości " pracy maszyny cnc
Czytałem na tym forum że AMD nie bardzo i lepszy jest Linux od Win. (ale nie moge znaleźć tego tematu)
ale jeszcze muszę poszukać czegoś nowszego tak żeby kartę graficzną na pci-e dołożyć
może może (jak bym znalazł kase) to coś na 2x XEON
I tu mam jeszcze pytanie jak się ma komp i system do "jakości " pracy maszyny cnc
Czytałem na tym forum że AMD nie bardzo i lepszy jest Linux od Win. (ale nie moge znaleźć tego tematu)

-
kiedyś sprzedawali na allegro niezłe sprzęty za chyba niecałe 5 stów tylko bez dysków twardych poszukaj może coś ciekawszego jeszcze znajdziesz przy najmniej żebyś miał dobrą płytę główną jako podstawa do dalszych przeróbek
Ogólnie AMD są w porównaniu do intela mniej wydajne używałem obu (nie do cnc) i już nigdy bym nie wrócił do AMD, windowsa mam gołego i specjalnie używany tylko do cnc ale przy dobrym sprzęcie nie powinieneś mieć problemu jeżeli podczas samej pracy maszyny nie będziesz go używał, wyłączysz antywira gg itp dziadostwa co procek zjadają
Ogólnie AMD są w porównaniu do intela mniej wydajne używałem obu (nie do cnc) i już nigdy bym nie wrócił do AMD, windowsa mam gołego i specjalnie używany tylko do cnc ale przy dobrym sprzęcie nie powinieneś mieć problemu jeżeli podczas samej pracy maszyny nie będziesz go używał, wyłączysz antywira gg itp dziadostwa co procek zjadają
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Ja mam podobne pytanie, muszę złożyć drugi komp tylko i wyłącznie pod macha, moglibyście podać konkretne płyty/grafiki/procki jakich używacie i jak się sprawują ?
PS.
Teraz używam lapaka, (mimo zapewnień ze nie będzie dobrze) mam zainstalowane milion innych programów + w tle mastercam + solidworks , skype gg ...... i mach działa bez zarzutów
PS.
Teraz używam lapaka, (mimo zapewnień ze nie będzie dobrze) mam zainstalowane milion innych programów + w tle mastercam + solidworks , skype gg ...... i mach działa bez zarzutów

-
procek pentium II 466mhz grafa geforce 32mb, 384mb ram chociaż ramów nigdy za mało : ) czysty windows bez zbędnych programów zabiera tylko 80 mb ram
do tego dysk twardy 6Gb, płyta główna na szynie 266, brak cd romów dyskietek do komunikacji tylko usb albo karta sieciowa komp złożony jak widać prawie za darmo
Mach zarówno 2 i 3 działa bez problemów żadnego ścinania itp nie spodzianek

Mach zarówno 2 i 3 działa bez problemów żadnego ścinania itp nie spodzianek
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Witam
Jeśli ja kiedyś popełnię swoją maszynkę to na pewno będę sterował Linuxem a dokładnie będzie to ECM2
Jeśli chodzi o sprzęt to ja polecam (mam nadzieję że nikt nie uzna mnie za jakieś reklamodawce)
Tego użytkownika z Allegro
http://allegro.pl/my_page.php?uid=7163755
bo kupiłem między innymi od niego kartę graficzną za psie pieniądze i śmiga po dziś dzień
A gość sprzedaje używane stacje graficzne już od chyba 800zł, a parametry na prawdę niezłe jak za te pieniądze przede wszystkim odpowiednie karty graficzne ma w tych komputerach.
Oczywiście sprzęt używany ale warto kupić
Jeśli ja kiedyś popełnię swoją maszynkę to na pewno będę sterował Linuxem a dokładnie będzie to ECM2
Jeśli chodzi o sprzęt to ja polecam (mam nadzieję że nikt nie uzna mnie za jakieś reklamodawce)

Tego użytkownika z Allegro
http://allegro.pl/my_page.php?uid=7163755
bo kupiłem między innymi od niego kartę graficzną za psie pieniądze i śmiga po dziś dzień
A gość sprzedaje używane stacje graficzne już od chyba 800zł, a parametry na prawdę niezłe jak za te pieniądze przede wszystkim odpowiednie karty graficzne ma w tych komputerach.
Oczywiście sprzęt używany ale warto kupić

"I siedzieli oni razem pod nagim DOS-em i nie wstydzili sie tego."