Pytania początkowe

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
Andriuu
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 2

Pytania początkowe

Post napisał: Andriuu » 01 cze 2010, 18:55

Witam wszystkich
Wróciłem po długiej przerwie. Nie było mnie 6 lat ale przez ten czas nic się w temacie CNC nie działo :cool:
Wciąż che zbudować małą frezarkę do drewna i tworzyw sztucznych o polu 500x300x100.
I w związku z tym mam kilka pytań początkowych.
Co jest lepsze w takim zastosowaniu ruchomy stół czy ruchoma brama.
Jakie silniki i jakie śruby byłyby optymalne.
Mam trzy silniki jednak poza symbolem nic nie mam.
1 Sanyo Denki- Step Sun type 103G770-2311
2 Sanyo Denki- Step Sun type 103G715-1240
3 Mineba Miniangle Steper type 23LM-C309-19
Jak to jest z tym napięciem czytałem że niektórzy dają 30V a na silniku pisze np. 2V o co z tym chodzi. Dlaczego przekraczane są wartości podane przez producenta.
Po przeczytaniu kilkunastu tematów wiem że śruby metryczne szybko się wycierają dlatego zainwestuje w trapezowe z nakrętką z brązu. Jednak pozostaje średnica i skok.
Kolejne pytanie to przy takiej wielkości przesuwów w jakiej odległości dawać łożyska liniowe.
Wydajnie mi się że co najmniej 16mm średnicy ale chyba lepsze będą 20mm. Wrzeciono to coś na miarę Dremela. Jako że ma to być maszyna do testów z której ewentualnie coś wykorzystam przy następnej konstrukcji.
Nie zależy mi na szybkości chce tylko żeby "to ożyło" :mrgreen:
Jako że na co dzień pracuje w CAD'ie to jak będę coś wiedział więcej to narysuje i pokaże.
Jeżeli ktoś potrzebuje pomocy w zakresie CADa to chętnie pomogę.

krzysiekgrab
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: krzysiekgrab » 01 cze 2010, 20:20

Wszystkie Twoje pytania były już poruszane na forum, ale tak w skrócie:

1.większe napięcie zasilania możemy stosować jedynie w przypadku sterowników z układ regulacji prądu,. większe napięcie zasilania silników sprawia, że silnik pracuje z większą dynamiką
2. ja bym zastosował ruchomy stół, a śruby dał 18x4. Aby "ożyło" to wystarczą silniki ok 0.5Nm, jednak, żeby maszyna pracowała to IMO 2Nm to minimum.
„Jeżeli nie znasz portu do którego płyniesz,
to żadne wiatry nie będą Ci sprzyjać”

Programowanie sterowników PLC Fatek, HMI Weintek, sterowniki maszyn CNC, Mach3;

Autor tematu
Andriuu
Posty w temacie: 2

Post napisał: Andriuu » 03 cze 2010, 20:51

Witam
W sprawie silników dostałem info. https://www.cnc.info.pl/topics65/dane-s ... t20735.htm
Dzięki za opinie na temat ruchomego stołu. W sprawie napięcia rozumiem że mogę podać wyższe napięcie jednak prąd muszę podać o natężeniu nie większym niż dla danego silnika jest zalecany. Jeżeli nie mam racji proszę o skorygowanie. Te śruby o skoku 4 mm ograniczą chyba sprawność układu może lepiej dać mniejszy skok "siła" śruby będzie większa. Może ktoś poradzić jakie zastosować odległości pomiędzy łożyskami liniowymi i jakie dać średnice wałków nośnych dla danych przesuwów osi?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”