korekcja krawędzi skrawających
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
korekcja krawędzi skrawających
Witam!!!
Pracuję na frezarce MAZAK, w opisie narzędzi należy podać korekcje krawędzi skrawających co to znaczy i skąd sie to bierze? pzdr.Artur
Pracuję na frezarce MAZAK, w opisie narzędzi należy podać korekcje krawędzi skrawających co to znaczy i skąd sie to bierze? pzdr.Artur
Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Re: korekcja krawędzi skrawających
Podejrzewam , że koledze chodzi o kompensację długości i promienia narzędzia.ArturMAZAK pisze:Witam!!!
Poruszałem podobny temat w dziale Haas

Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Re: korekcja krawędzi skrawających
Czytałeś WZÓR ten tekst? Kto używa takiego słownictwa? Mówi się o korekcji narzędzi, a nie "krawędzi skrawających". Taki tekst wypuści najczęściej niedouczony technolog, który nie ma pojęcia o pracy obrabiarki, natomiast usiłuje zmontować na podstawie instrukcji maszyny jakieś karty, bo ISO w firmie wprowadzają.ArturMAZAK pisze:w opisie narzędzi należy podać korekcje krawędzi skrawających
Oczywiście, że każde narzędzie należy korygować, tyle że każdy wie, że korekcje są to własności zmieniające się na bieżąco. Ot, frez się przytarł i trzeba przysunąć dwie setki. Wpisywanie tego w karty świadczy o tym, że gość wcześniej robił ISO dla firmy produkującej ciastka (wpisywało się ilości zużytego cukru waniliowego), a teraz na podstawie gotowca, bez żadnej praktycznej wiedzy chce zrobić to samo dla firmy metalowej. Ja bym tak to widział.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
Tak dla sprostowania, jest to moja pierwsza praca. Na obrabiarkach cnc pracuje dopiero 3 miesiące, stąd moje pytania są na takim poziomie, niestety nie urodziłem sie z ogromną wiedza na temat obróbki skrawaniem i obsługi obrabiarek sterowanych numerycznie dlatego nie mając innej możliwości postanowiłem napisać na forum. Dziękuje wszystkim za podpowiedzi i podniesieni na duchu.
[ Dodano: 2010-05-11, 21:16 ]
a co do tych "korekcji krawędzi skrawających" napisałem tak, dlatego że maszyna nie jest w języku polskim i po tłumaczeniu otrzymałem dokładnie taką nazwę.
[ Dodano: 2010-05-11, 21:16 ]
a co do tych "korekcji krawędzi skrawających" napisałem tak, dlatego że maszyna nie jest w języku polskim i po tłumaczeniu otrzymałem dokładnie taką nazwę.
kto pyta-ten nie błądzi.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
WitamArturMAZAK pisze:... dlatego że maszyna nie jest w języku polskim i po tłumaczeniu otrzymałem dokładnie taką nazwę.
Na szczęście u mnie (na pulpicie) zawitał już język polski , ale nie do końca .
Są jeszcze słowa w języku angielskim , które (z powodu nieznajomości języka) przekręcam.
... programista ma ubaw

p.s.
koledzy mają rację - trochę teorii nie zaszkodzi , szczególnie w tych pierwszych miesiącach pracy na CNC.
Powodzenia.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki