Budowa frezarki CNC od czego zacząć.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Budowa frezarki CNC od czego zacząć.
Witam. Chciałbym zbudować frezarkę cnc do frezowania w mdf i plexi. Zakres pola 100cm x 100cm x 15cm. Jako wrzeciono frezarkę festool of 2200 (waga 7.8kg) choć nie wiem czy to dobry wybór? Nie wiem też czy lepszym rozwiązaniem będzie ruchomy stół czy ruchoma brama?Konstrukcja z profili aluminiowych czy stalowych? Co będzie lepsze do przesuwania bramy prowadnice szynowe czy łożyska liniowe? Jakie silniki krokowe? Jakie śruby do napędu? O ile z mechaniczną stroną wykonania takiej frezarki i poskładania tego wszystkiego w jedną całość nie powinno być problemu to już uruchomienie i cała elektronika mnie przeraża jestem w tym po prostu zielony. Może ktoś mi podpowie od czego w ogóle powinienem zacząć?
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Szczerze... Pewnie taką odpowiedź już widziałeś..... Wszystkiego dowiesz się tutaj. Najpierw zacznij czytać, czytać, czytać.... Dużo czytać
Jak zaczniesz łapać o co chodzi po kolei w każdym aspekcie maszyny którą chcesz zrobić to zadawaj pytania... Łatwiej będzie przede wszystkim Tobie
Nie pisze tego na złość. Ja to znam z własnego przykładu
Ani nie mam szkoły pod takie tematy ani fakultetów
ale maszyna jakoś już ożyła
Czego życze i Tobie 
Pozdrawiam
Piotrek

Pozdrawiam
Piotrek
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Pytań sporo ale jak podstawowych i trudnych dla początkującego aby ogarnąć i poukładać sobie wyobrażenie o przyszłej swojej maszynie.
Piszesz , że : Zakres pola 100cm x 100cm x 15cm. dlatego zdecyduj się na ploter z ruchoma bramą .
Tutaj jeśli chodzi o konstrukcję stalową to mamy 2 drogi :
1. Profile spawamy ,wyżarzamy i frezujemy pod elementy które będziemy przykręcać.
2. Profile spawamy zachowując wstępnie geometrię i próbujemy poskręcać elementy ustawiając geometrię itd..
Teraz sposób 1 dość kosztowny ale pewny a sposób 2 dość często praktykowany na forum zobacz konstrukcję kolegi z forum np: bartuss1 itd..
Reasumując w pewnej mierze jak zwykle zasobność portfela skoryguje na co sobie można pozwolić w budowie swojej maszyny.
Jacewski pisze:Nie wiem też czy lepszym rozwiązaniem będzie ruchomy stół czy ruchoma brama?
Piszesz , że : Zakres pola 100cm x 100cm x 15cm. dlatego zdecyduj się na ploter z ruchoma bramą .
Jacewski pisze:Konstrukcja z profili aluminiowych czy stalowych?
Tutaj jeśli chodzi o konstrukcję stalową to mamy 2 drogi :
1. Profile spawamy ,wyżarzamy i frezujemy pod elementy które będziemy przykręcać.
2. Profile spawamy zachowując wstępnie geometrię i próbujemy poskręcać elementy ustawiając geometrię itd..
Teraz sposób 1 dość kosztowny ale pewny a sposób 2 dość często praktykowany na forum zobacz konstrukcję kolegi z forum np: bartuss1 itd..
Lepszym rozwiązaniem i kosztowniejszym są prowadnice liniowe . Tutaj w twoim przypadku wystarczą wałki podparte.Lub dać na ruch bramy prowadnice liniowe a na pozostałe 2 osie wałki podparteJacewski pisze:Co będzie lepsze do przesuwania bramy prowadnice szynowe czy łożyska liniowe?

Zastanów się jeśli chcesz mieć spokój na dłuższy czas nad śrubami kulowymi.Jacewski pisze:Jakie śruby do napędu?
Jak będziesz wiedział jak będzie wyglądała maszyna silniki wtedy dobierzesz.Jacewski pisze:Jakie silniki krokowe?
Reasumując w pewnej mierze jak zwykle zasobność portfela skoryguje na co sobie można pozwolić w budowie swojej maszyny.
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...