Centrum Gięcia-Pomocy

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
DaRo79
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Centrum Gięcia-Pomocy

Post napisał: DaRo79 » 09 kwie 2009, 19:59

Moje zapytanie kieruje do znawcow tematu, jak widze jest kilku..:)
A wiec pracuje w zakladzie przemysłowym i moj pracodawca niedawno kupil taka maszyne.(SB-38x4A-3SV+Punch)
Dowiedzialem sie ze mam na niej pracowac,znam sie dosc dobrze na kmputerze ale po zaglebieniu sie w temat "CNC" widze ze to dwie raczej rozbierzne sciezki.Ale do sedna; otoz szukam jakiegos symulatora giecia profili.... obszukalem cale google zanim tutaj napisalem...i znalazlem tylko symulator tokarki frezarki oraz wycinarki plazmowej... o gieciu ani slowa...pomocy..

Tagi:

MOTOPAWEL72
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)

Post napisał: MOTOPAWEL72 » 10 kwie 2009, 20:02

Witaj,
Gięcie profili to trudny temat i myślę ,że o symulacji możesz zapomnieć ,dużo pracowałem przy gięciu profili symetrycznych i nie symetrycznych i powiem tylko że każdy profil giął się inaczej. Jeśli napiszesz trochę konkretów co gniecie to może będę mógł pomóc. Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Autor tematu
DaRo79
Kontakt:

Post napisał: DaRo79 » 11 kwie 2009, 08:17

Witaj-dzieki za zainteresowanie. A wiec gniemy przewaznie krzesła z profili stalowych i aluminiowych. Czasami ktos nam zleci cos innego.Mam w domu dokumentacje techniczno ruchową owej maszyny i przeczytałem za ma ona sama w sobie taki symulator a ja chciałbym znalezc jakis odpowiednik na domowy pc. Ale puki co nic nie znalazłem. Przyblize Ci mniej wiecej co gniemy;
http://www.allegro.pl/item587810983_krz ... szowe.html
http://www.allegro.pl/item591469822_hokery.html
http://www.allegro.pl/item594859107_zes ... uszka.html
http://www.allegro.pl/item591469825_krz ... uszka.html
Oki starczy na poczatek...:D
A ze to trudny temat to tez tak mysle poniewaz ta maszyna jest kupiona w polsce jako pierwsza... w kazdym razie tak mi powiedziano.

[ Dodano: 2009-04-11, 21:47 ]
Witam ponownie. Po przekopaniu google ponownie, znalazłem w końcu to czego szukałem. Program nazywa sie "Bend-Tech SE 3D" i pobrałem wersję demo-niestety duzo funkcji wyłączonych a program w pełnej wersji kosztuje ponad 500 pln i na dodatek ma angielskie menu. Jakby ktoś znał lub znalazł odpowiednik takiego programu-proszę o pomoc. Będę wdzięczny. Pozdrawiam. :wink:

MOTOPAWEL72

Post napisał: MOTOPAWEL72 » 15 kwie 2009, 12:34

przejrzałem to co gniecie a skoro to już robicie to wiesz jak sprawa gięcia wygląda i czasami komputer i symulacja na nie wiele się przydadzą, np, promień gięcia faktyczny a promień kopyta na którym gniesz dany element następnie tzw, odbicie czyli różnica w kącie gięcia ustawionym na maszynie a tym faktycznym, a profile z jednej partii są różne.i tego komputer nie przeskoczy niestety :cry:

Awatar użytkownika

Autor tematu
DaRo79
Kontakt:

Post napisał: DaRo79 » 18 kwie 2009, 14:28

Masz calkowita racje ze symulator nigdy nie bedzie w stanie odwzorowac rzeczewistego giecia i doskonale zdaje sobie z tego sprawe-jednakze potrzebuje podobnego symulatora jak Bend-Tech SE po prowadzenie (mniej-wiecej) obliczen giecia danej rzeczy. Ewentualne poprawki uwzgledniam w pracy na maszynie. Pozdrawiam.

MOTOPAWEL72

Post napisał: MOTOPAWEL72 » 20 kwie 2009, 10:34

Rozumiem. my robiliśmy tak , frezowanie "kopyta' na promień zadany na rysunku, próba i dalsze frezowanie a jak przyszły inne profile to trzeba było jeszcze frezować albo robić nowe.
Pozdrawiam i życzę powodzenia

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”