Od czego zacząć

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
ramze
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Od czego zacząć

Post napisał: ramze » 28 gru 2008, 14:46

Witam, jestem nowy na forum i dlatego proszę o wyrozumiałość jeżeli piszę nie tam gdzie powinienem.

Aby nie zabierać dużo czasu przejdę do meritum:

Niedawno wpadłem na pomysł aby zająć się produkcją drewnianych rzeczy (nie zdradzę czego bo to nisza rynkowa i jak bym się wypaplał to by z biznesu nici wyszły... mam nadzieję, że się nie pogniewacie ;) ). Do tej produkcji potrzebna mi będzie frezarka CNC, ale nie mam pojęcia jaką wybrać i jak ją obsługiwać.

Co będę robił: płaskie elementy o długości najwyżej 45 cm i szerokości do 40 cm oraz grubości około 3 do 5 cm. Z przeróżnymi wycięciami i wstawkami z innych materiałów (czego klient sobie zażyczy).

Zastanawiam się jakie urządzenie zakupić (dysponuję bardzo skromnym budżetem) i jak za to wszystko się zabrać, jak to ogarnąć. O frezarkach sterowanych nu,merycznie nie wiem nic a podejrzewam, ze to nie jest takie proste jak wygląda na tych filmach z Youtuba... to się samo tak nie przekompilowuje z Autocada do języka zrozumiałego dla maszyn.

W związku z tym mam prośbę o pomoc w doborze urządzenia:

http://www.probotix.com/FireBall_v90_cnc_router_kit/ znalazłem takie urządzenie - co o nim sądzicie?

Jakie narzędzia (frezy) kupić - czy sa jakies zestawy dla młodych cncowiczów????

Jakie oprogramowanie? Czy soft cnc wystartuje pod linuxem? Z autocadem może byc pod linuxem problem ale myślę, że sobie poradze.

Tagi:

Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: avatar » 28 gru 2008, 17:34

Niestety link ktory podales nie dziala wiec ciezko cos powiedziec na ten temat.

Od czego zaczac ?
Od maszyny - albo zakupisz ja albo zrobisz samemu Piszesz o skromnym budzetem wiec lepiej zrobic ja samemu - jak twoj biznes nie wypali to zostana ci umiejetnosci i wiedza ..
co do programu sterujacego
Tutaj zdecydowanie dos/windows i niestety - platne programy sa duzo lepsze od tych darmowych/linuxa

Podales wymiary elementow na ktorych chcesz pracowac - nie sa one "wielkie" tak wiec koszt takiej maszyny raczej duzy nie bedzie <oczywiscie samo robnej>

Zobacz ze na forum jest wiele konstrukcji i maszyn ...
np https://www.cnc.info.pl/album_personal.htm?user_id=1522
ten kolega z forum ma dobre zdjecia swojej maszyny i godla wykonanego w drewnie ..wystarczy podgladnac to co juz userzy zrobili ...
"Everything should be made as simple as possible, but not one bit simpler."
Albert Einstein

Awatar użytkownika

Jaszuk88
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Kontakt:

Post napisał: Jaszuk88 » 28 gru 2008, 23:50

Maszynę należy zakupić do konkretnej produkcji. Wiem, że Kolega nie może ujawnić co chce produkować jednak należy się zastanowić czy to naprawdę musi być frezarka cnc. Może wystarczy ręczna kopiarka i kilka szablonów. Przy kompletnym braku wiedzy Kolegi w sprawach maszyn numerycznych, budowa samodzielna maszyny spowoduje odejście od tematu głównego czyli od produkcji elementów i ich sprzedaży. Proponowałbym nawiązać kontakt i zlecić serię próbną danego produktu. Sprawdzić czy się sprzedaje, kilka następnych serii wykonać jeszcze w formie zleceń zewnętrznych a następnie dopiero myśleć o kupieniu porządnej maszyny wykonanej "na miarę" do danej produkcji czy usług.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”