PLOTER
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
No i niestety nie do końca tak jest.podrzeźbi pisze:Z ruchomą bramą maszyna zajmuje mniej miejsca. A stabilność jest chyba taka sama.
Konstrukcja z ruchomym stołem jest sztywniejsza , ale ma mniejsze pole robocze w stosunku do gabarytów całej maszyny niż konstrukcja z ruchomą bramą.
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein
Albert Einstein
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
ploter
A co powiecie na budowę tego plotera
//www.allegro.pl/item534826993_grawerka_f ... 8037p.html]LINK[/URL]
Myślałem o budowie czegoś podobnego jak ten z linku powyżej, prosił bym o komentarz i poradę w tej sprawie. POZDRAWIAM
[ Dodano: 2009-01-30, 22:45 ]
LINK ]ploter[/URL]
Tylko zamiast prowadnic liniowych zastosował bym prowadnice z walka z podporami.
//www.allegro.pl/item534826993_grawerka_f ... 8037p.html]LINK[/URL]
Myślałem o budowie czegoś podobnego jak ten z linku powyżej, prosił bym o komentarz i poradę w tej sprawie. POZDRAWIAM
[ Dodano: 2009-01-30, 22:45 ]
LINK ]ploter[/URL]
Tylko zamiast prowadnic liniowych zastosował bym prowadnice z walka z podporami.
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
No wiec caly czas sie zastanawiam, czy tak jest rzeczywiscie (mowa o sztywnosci). Oczywiscie stabilnosc polozenia np. wrzeciona w stosunku do ramy/podstawy w konstrukcji z nieruchoma brama jest na pewno lepsza, ale nie mam przekonania, czy to jest wlasciwy punkt odniesienia. W obu przypadkach mamy do czynienia z sytuacja przeniesienia ruchu po prowadnicach w trzech kierunkach, a kazda z tych prowadnic ma swoj wklad w stabilnosc wzgledna wrzeciona do stolu na ktorym jest umieszczony obrabiany element. A owa stabilnosc powinna byc okreslana chyba wlasnie wzgledem obrabianego elementu, czyli na moje oko jest w obu przypadkach z grubsza taka sama.paulg pisze: Konstrukcja z ruchomym stołem jest sztywniejsza , ale ma mniejsze pole robocze w stosunku do gabarytów całej maszyny niż konstrukcja z ruchomą bramą.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
ploter
A jakie byście zastosowali silniki krokowe do tego typu plotera wszystkie trzy takiej samej mocy czy dwa mniejszej a ten co by oprószał stół większej, jakie były by najstosowniejsze do tej konstrukcji.
Myślałem jeszcze nad tym by do wrzeciona przymocować jakąś rurę i podłączyć pod odkurzacz żeby te wszystkie śmieci nie dostawały się do prowadnic. Co wy na ten temat sądzicie POZDRAWIAM
Myślałem jeszcze nad tym by do wrzeciona przymocować jakąś rurę i podłączyć pod odkurzacz żeby te wszystkie śmieci nie dostawały się do prowadnic. Co wy na ten temat sądzicie POZDRAWIAM
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1