Avalyah pisze: ↑20 cze 2020, 12:26
FTW pisze:Ja bym nie liczył na większa dokładność na tej klasy maszynie. Mam podobne maszyny i one również mają taki rozstrzał.
Maszyna żeliwna za 20 koła na Hiwinach i dokładność powyżej dziesiątki? I to normalne? Zwłaszcza, że jedna oś robi w granicach setki, a druga taka rozjechana?
Może sprzęgło na jednej z osi jest luźne?
Z jakiś powodów maszyny typu HAAS kosztują od 25 tys. euro netto w górę, jeśli zabaweczka za 20k robiłaby wymiary w setkach to jaki sens wydawania więcej na drogie maszyny?
Tak jak pisałem, jest to moim zdaniem konsekwencja wszystkich niedokładności w maszynie, zaczynając od najtańszych śrub kulowych i nakrętek, przez niedokładną geometrię, tanie wrzeciono itd.
Wystarczy, że się trafił rozrzut jakości śrub (w granicach podanych przez producenta) do tego mała nieprostopadłość osi Z czy wrzeciona i już jest odpowiedni efekt. Hiwin podaje, że śruby w klasie 7 w ogóle nie nadają się do frezarek. A że wszyscy je mają... cena robi swoje. Pytanie jeszcze czy błąd jest powtarzalny, czy jest rozrzut, ale podejrzewam, że jest powtarzalny.
Z tych tanich maszyn to chyba wszystkie mają nie do końca prostopadłą oś Z do stołu, wrzeciono można ustawić, ale jak się go podkłada z tyłu, żeby było prostopadle, to nie prostuje to osi, która będzie się poruszać delikatnie po skosie. Widać to na materiale zbierając warstwami, że z jednej strony są schodki, a z długiej jest gładko.
klasa-dokladnisci-sruba-kulowa-hiwin-t48501.html
A więc pytałem się o ofertę sklepów internetowych i:
Śruba 1100mm fi 20 skok 5 hiwin wraz z nakrętką klasy 7 kosztuje ok 700-800zł
Śruba 1100mm fi 20 skok 5 hiwin wraz z nakrętką klasy 5 kosztuje ok 2200 zł
klasa 7 ma luz 0,05mm na 300mm
klasa 5 ma luz 0,03mm na 300mm