Złożyłem swojego pierwszego OpenBuilds Lead 1010, od tygodni czytam artykuły, oglądam filmy na YouTube i przygotowuję się do pierwszego wjechania w materiał (jeszcze ogarniam pomieszczenie i frezy), ale cały czas mam kilka niejasności i było by super gdybym z Waszą pomocą mógł je rozwiązać. Tak szybko o moim doświadczeniu - projektuję 3D, dobrze się czuję w Fusion, tematyka druku 3D jest mi bardzo bliska, technicznie ogarniam, po prostu CNC i obróbka skrawaniem jest dla mnie nowością.
Oczywiście planuję zacząć od drewna (tak, już wiem, że to jedno słowo ma milion znaczeń), do tego plexy i w końcu aluminium. Zwykłe wycinanie, ale też rzeźbienie 3D.
1. Mam frezarkę DeWalt D26200 - zakupiłem do niej tuleje 3,175 i oryginalna 6-8mm. Bardzo dużo frezów jest na 4mm a takiej tulejki praktycznie do mojej frezarki oryginalnie nie ma. Czy ten rozmiar 4mm jest pupularny i za wszelką cenę mam zdobyć tę tuleję? Przy okazji - czy ktoś się orientuje jakiej średnicy jest ta tuleja do mojej frezarki? Nie mogę jej wyciągnąć z nakrętki, a DeWalt Polska praktycznie rozkłada ręce. Gdybym znał jej "ER" to mógłbym dokupić coś z Allegro.
2. FREZY FREZY FREZY. OMG od tygodnia siedzę na Allegro, robię notatki, zapisuję je w koszyku i im więcej sprzedawców widzę i notatek mam, tym MNIEJ WIEM.
Skąd, za ile I JAKIE Frezy warto mieć na sam początek?
- Na pewno frez do wyrównywania powierzchni - tutaj nie ma jakiegoś wielkiego rozstrzału.
- Na pewno V 90 stopni, 60 stopni i waham się pomiędzy 30-18 stopni do takich ultra cienkich detali
- No i teraz zaczyna się jazda, bo wchodzimy we frezy kuliste i płaskie, czyli te, których używać będę najczęściej i milion pytań.
- Czy 1 pióro, czy dwa. Jeden sprzedawca mówi, że jedno pióro jest super do drewna. Drugi sprzedawca mówi, że w sumie 2 pióra są bardziej uniwersalne. Trzeci mówi, że jak kupię 2 pióra to i alum i drewno tym obrobię.
- żeby nie kupować zbyt dużej ilości to jakie są najczęściej używane średnice części tnącej. Myślałem o kulisty +-6mm i +-3mm no i płaski najlepiej 8mm do konkretnego pocketowania i jakiś maluszek 3mm do detali
- wracamy do tego, że dużo frezów jest na mocowanie 4mm, a cały YouTube tylko gada o mocowaniu 1/8 cala albo 1/4 cala. Witamy Europo?

- pewnie pierwsze frezy popsuję, więc szukam też takich aby nie były zbyt drogie, ale nikt nie chce też kupić złego narzędzia. Więc jakie najlepiej?
- jaka długość frezów? Jeśli mam się stosować do tego, że ma wejść do końca frezarki i kilka milimetrów odsunąć, to praktycznie 5cm mi się prawie chowa. Nie muszę wtedy ich na siłę dobijać do końca?
3. Szybkość/posuw/speed/plunge/feed - po nastu artykułach wiem, że nie ma na to żadnego złotego środka i to jest coś, czego będę się pewnie do końca życia uczył, ale czy to na prawdę musi być tak tajemnicza wiedza?
Jak najlepiej zacząć to obliczać, od czego wstępnie wychodzić, gdzie można bazować na chociaż "ZALECANYCH" ustawieniach? Przecież biorąc pod uwagę co najmniej 8 zmiennych, to moje pierwsze cięcie może być całkowitą katastrofą i nawet nie będę wiedział która zmienna za to odpowiadała. Czy za dużo RPM, czy może posuw zbyt duży, czy za głęboko, czy może jednak za wolno, bo też już się naczytałem o tym, że nie zbieranie materiału TEŻ JEST SZKODLIWE

HELP

4. Jakie drewno?
Jakie jest najlepsze źródło drewna, jaki rodzaj tak, aby było ekonomicznie i do nauki. W jakie drewno się celuje na początku, co powiedzieć w budowlanym/tartaku, żeby zrozumieli, że potrzebuję to "tanie", ale równe i dające spoko efekty?

Na prawdę od kilku tygodni mocno odrabiam zadanie domowe, poświęcam na to dużo czasu, ale z każdą otwartą zakładką www robią mi się w trakcie czytania dwie kolejne "na potem", to jak z mityczną Hydrą i nie można nad nią zapanować. Niesamowicie wysoki próg wejścia jest

Chętnie odpiszę na każdą wiadomość i mega dzięki za pomoc!
Pozdrawiam!