Zasilanie silników
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
Zasilanie silników
Witam, zbudowalem frezarke z silnikami 3A 2,7v indukcyjnoscia 3.4mH sterują nimi TB6600 podłączone do arduino wszystko działa ale silniki gubią kroki ale dziwna sprawa jest że oś X gubi kroki przy prędkości ok 1400mm/min a os Y przy 1000mm/min może przez to że przewód jest dłuższy i wpadają jakieś zakłócenia. Osie są dobrze zrobione bo pracują luźno. Mikrokrok 1600. Tu się pojawia moje pytanie mam zasilacz 12v 20A czy gdybym dał mocniejszy zasilacz to silniki byłyby wydajniejsze?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Re: Zasilanie silników
na pewno wyższe napięcie niż Twoje obecne 12v będzie lepsze.. wg mnie 24 albo 36v i silniki od razu lepiej się zachowują.. 48v było by ryzykowne przy TB6600. Nie mniej mikrokrok 1600 przy TB6600 i jeszcze Arduino.. to może po prostu nie wyrabiać takich prędkości..
Ja po przejściu z GRBLa na LinuxCNC po dość krótkim czasie wymieniłem sterowniki z TB6600 na lepsze.. bo kazało się że muszę zjeżdżać z czasem impulsów żeby silniki w ogóle kręciły. a to implikowało mniejszą prędkość przejazdową przy ustawionym mikrokroku a miałem 1/8 ustawione.
Ja po przejściu z GRBLa na LinuxCNC po dość krótkim czasie wymieniłem sterowniki z TB6600 na lepsze.. bo kazało się że muszę zjeżdżać z czasem impulsów żeby silniki w ogóle kręciły. a to implikowało mniejszą prędkość przejazdową przy ustawionym mikrokroku a miałem 1/8 ustawione.
-
To w takim razie pokombinować z mikrokrokiem? Chciałem obsługiwać to w mach3 ale w laptopie nie mam portu lpt są jakieś inne rozwiązania przez USB?
-
Spróbuj z mikrokrokiem.. no i zasilanie zmień na min. 24v albo na 36v. Co do Mach'a i laptopa z USB to chyba tylko zostaje ci użycie mottion card po USB, jest tego trochę.. a i ceny różne...
U mnie wymieniłem sterowniki TB6600 na DM 556 i różnica niemiłosierna... do tego jeszcze zasilanie na 48V, prędkości przelotowe prawie 2x większe
Mam stacjonarny z kartą MESA i całość pod LinuxCNC... całkiem ładnie to śmiga.. Ostatnio doposażyłem zestaw jeszcze o LCD dotykowe 22 cale..
-
Kombinowałem z mikrokrokiem i na każdym efekt jest podobny. Jedna sprawa mnie dziwi bo gdy steruje z Universal gcode sender silniki bardziej gubią kroki niż w Estlcam tylko w Estlcam pojawia się takie coś że osie kręcą się tylko w jedną stronę jakby nie było reakcji na sygnał dir a jak przejdę na UGS to działa więc podłączone jest wszytko dobrze
-
Spróbuj jak masz możliwość zasilić silniki i sterowniki z zasilacza 24v i zobacz różnicę... im wyższe napięcie zasilania tym silniki sprawniej się poruszają bo szybciej się sygnał wypełnia..Oskar1470 pisze: ↑07 wrz 2019, 11:53Kombinowałem z mikrokrokiem i na każdym efekt jest podobny. Jedna sprawa mnie dziwi bo gdy steruje z Universal gcode sender silniki bardziej gubią kroki niż w Estlcam tylko w Estlcam pojawia się takie coś że osie kręcą się tylko w jedną stronę jakby nie było reakcji na sygnał dir a jak przejdę na UGS to działa więc podłączone jest wszytko dobrze
Jak jeszcze miałem małą frezareczkę i GRBLa to szybko zmieniłem zasilanie na 24v bo na 12v była straszna lipa.. i różnica była naprawdę widoczna.. w kulturze pracy silników i prędkościach
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Chyba szybciej sterownik pokonuje indukcyjność uzwojenia silnikaBronsonboss pisze: ↑07 wrz 2019, 13:08
Spróbuj jak masz możliwość zasilić silniki i sterowniki z zasilacza 24v i zobacz różnicę... im wyższe napięcie zasilania tym silniki sprawniej się poruszają bo szybciej się sygnał wypełnia..

co do zasilacza ,koniecznie zmień na wyższe zasilanie min 24V max 32-36V (tej wartości nie przekraczaj , trzeba zostawić zapas tych kilku V dla hamowania silnika i zwrotu energii z niego )
Jak masz GRBL sprawdź parametr $0 czy nie jest zbyt przesadny w ustawieniach (dla orginalnego TB6600 na zielonym PCB a nie chińczyzny w czarnej obudowie , możesz spokojnie ustawić $0=5 (5uS czas impulsu)
co do prędkości które napisałeś w 1 post to wyliczając z podziału kroków (nie wiem jaki masz skok śruby) wydaję mi się że nie przekroczyłeś max. częstotliwości step dla grbl'a czyli 30kHz więc informacja o skoku śruby była by pomocna aby to wyliczyć
-
Dzięki za pomoc. Skok śruby to 2mm. W Grbl przyspieszenie mam ustawione max na 20 bo powyżej tej wartości od razu silniki gubią się. TB6600 to niestety w czarnej obudowie jak kupowałem to nie wiedziałem że są podróbki i mają jakieś różnice. Więc zainwestuje w zasilacz ale jaki bardziej polecacie 24 czy 36v żeby mi się to nie spaliło?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Wg mnie zmień na impulsowy 36V (one mają możliwość regulacji napięcia i bym obniżył na minimum je chyba do 32V można zejść)
w GRBL 20 ? to muszą strasznie zamulać maszynę i to już jest porażka , bawiłem się GRBL na początku zabawy z CNC , zielone PCB TB6600 zasilane z napięcia ok 36V , pracowałem z przyspieszeniami ok 400mm/s2 i prędkościami 7m/min na śrubach kulowych 5mm
po zmianie zasilania po testuj różne przyspieszenia oraz prędkości w osiach na pewno będzie dużo lepiej jak w przypadku zasilania z 12V
a na przyszłość pomyśl o zmianie sterowników na oryginalne TB
przy okazji , wklej wszystkie ustawienia GRBL jakie masz obecnie ( komenda $$ )
w GRBL 20 ? to muszą strasznie zamulać maszynę i to już jest porażka , bawiłem się GRBL na początku zabawy z CNC , zielone PCB TB6600 zasilane z napięcia ok 36V , pracowałem z przyspieszeniami ok 400mm/s2 i prędkościami 7m/min na śrubach kulowych 5mm
po zmianie zasilania po testuj różne przyspieszenia oraz prędkości w osiach na pewno będzie dużo lepiej jak w przypadku zasilania z 12V
a na przyszłość pomyśl o zmianie sterowników na oryginalne TB
przy okazji , wklej wszystkie ustawienia GRBL jakie masz obecnie ( komenda $$ )