Kurs programisty cnc?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
Po pierwsze, nie ładnie peter 1125 wciskać się w cudze wątki. Masz temat, to załóż swój wątek, a nie narzekaj na forum. Fakt, jest tu luźniejsza atmosfera, niż na niektórych forach, gdzie ambicje moderatorów ustawiają wszystko jak w pruskiej armii, ale czepiać się nie masz o co.
Nie znajdziesz firmy szkolniowej, która miałaby na stanie porządną szlifierkę CNC. I powiem ci dlaczego. Ja pracuję w niemieckiej fabryce maszyn, która takie szlifierki robi. Wiesz jaki jest koszt takiej maszyny? Kilka, kilkanaście razy większy niż zwykłej frezarki, czy tokarki CNC i naprawdę niewiele firm stać na takie maszyny, a co dopiero kupować je, żeby na nich szkolić. To się po prostu nie opłaci - dla szkoleń kupuje się najtańsze i najprostsze maszyny, byle tylko odwalić jakąś tam praktykę.
Poza tym, jeśli klient kupuje maszynę u nas, to ma zagwarantowane w kontrakcie przeszkolenie obsługi (tydzień czasu u nas w firmie) w warunkach produkcyjnych. To zdaje egzamin i kursy są niepotrzebne.
Nie znajdziesz firmy szkolniowej, która miałaby na stanie porządną szlifierkę CNC. I powiem ci dlaczego. Ja pracuję w niemieckiej fabryce maszyn, która takie szlifierki robi. Wiesz jaki jest koszt takiej maszyny? Kilka, kilkanaście razy większy niż zwykłej frezarki, czy tokarki CNC i naprawdę niewiele firm stać na takie maszyny, a co dopiero kupować je, żeby na nich szkolić. To się po prostu nie opłaci - dla szkoleń kupuje się najtańsze i najprostsze maszyny, byle tylko odwalić jakąś tam praktykę.
Poza tym, jeśli klient kupuje maszynę u nas, to ma zagwarantowane w kontrakcie przeszkolenie obsługi (tydzień czasu u nas w firmie) w warunkach produkcyjnych. To zdaje egzamin i kursy są niepotrzebne.
Tagi:
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 4
?????
Witam jasiu...jasiu... pisze: ...dla szkoleń kupuje się najtańsze i najprostsze maszyny, byle tylko odwalić jakąś tam praktykę.
znowu ta twoja marna propaganda odnośnie kursów i szkoleń cnc.
Ja brałem ostatnio udział w szkoleniu w START CNC . na wg. ciebie na najtańszych i najprostrzych maszynach

BEZ KOMENTARZA
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
propaganda, to jest twoje konto vipCNC - przecież to jedna wielka reklama tego START CNC
90% Twoich postów to takie reklamy - ciekawe czy w regulaminie forum jest coś na ten temat...
- chyba jako instruktor albo organizator....vipCNC pisze:Ja brałem ostatnio udział w szkoleniu w START CNC . na wg. ciebie na najtańszych i najprostrzych maszynachZOBACZCIE SAMI
.
90% Twoich postów to takie reklamy - ciekawe czy w regulaminie forum jest coś na ten temat...
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
http://bazacnc.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=198 ten link wszystko wyjaśnia o panu vipCNC takie reklamy to pan szanowny organizator niech na swoim forum zamieszcza.A tak na marginesie koledzy jak ktoś chce sie czegoś nauczyć to i bez szkolenia się nauczy,literatury w sieci ogromne ilości.
-
Czy ja komuś karze zapisać się na kurs cnc? Sam przeszedłem takie szkolenie w start cnc, znalazłem dobrze płatną pracę w cnc i jestem im wdzięczny, czy to takie trudne do zrozumienia?Najemnik1078 pisze:jak ktoś chce sie czegoś nauczyć to i bez szkolenia się nauczy,literatury w sieci ogromne ilości.
[ Dodano: 2010-09-30, 18:27 ]
A co żal ciMagneto86 pisze:propaganda, to jest twoje konto vipCNC - przecież to jedna wielka reklama tego START CNC
- chyba jako instruktor albo organizator....vipCNC pisze:Ja brałem ostatnio udział w szkoleniu w START CNC . na wg. ciebie na najtańszych i najprostrzych maszynachZOBACZCIE SAMI
.

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
vipie jeden, jeśli już wymyślasz, to staraj się przynajmniej wiarygodnie przedstawiać swoje wizje. Gdzie znalazłeś tą pracę? W cnc? A co to jest, jeśli mógłbyś mnie uświadomić?vipCNC pisze:Sam przeszedłem takie szkolenie w start cnc, znalazłem dobrze płatną pracę w cnc
Bo ja mam pracę w fabryce maszyn. Pracę mam bardzo prostą. Mam przykręcić kawałek metalu, tak by trzymał się w maszynie, popisać trochę na klawiaturze, sprawdzić narzędzia, czasem jakąś płytkę wymienić, później coś znów z klawiatury wpisać. Później naciskam zielony guzik i cieszę się, jak emulsja pryska i wióry lecą. Czasem coś zmierzę, znowu coś tam na klawiaturze popiszę i tak do końca dniówki. Fajna robota, nie? I żadnego kursu do jej wykonywania nie potrzebowałem. Może dlatego, że to taka prosta praca, przecież tak naprawdę to z boku patrząc, ja się większość dniówki przeobijam.
I wiesz, całkiem nieźle mi za to płacą. A ja przecież w żadnym cnc nie pracuję, tylko w fabryce maszyn. Bardzo ciekawych maszyn i bardzo drogich maszyn. Ot ten kawałek materiału, jaki przykręcam do maszyny potrafi ważyć i 15 ton, a więc niewskazane byłoby go popsuć. Opcji, że coś się pospawa oczywiście nie ma.
A co ty (pochwal się) niby w tym cnc robisz? Opisz, pochwal się, w końcu jaka firma? Bo ja jestem przekonany, że START CNC. Mam rację? Tylko czemu w poście: https://www.cnc.info.pl/topics86/kurs-p ... htm#160069 piszesz, że obecnie pracujesz w GB na Mazaczku (a obok nicka Katowice!). Co jeszcze potrafisz wymyślić? Czyta się fajnie.
-
Sorry ale nie będę ci się tłumaczył, gdzie pracowałem i gdzie obecnie pracuje! Ale od skończenia kursu obsługiwałem i programowałem 6 maszyn z różnymi sterowaniami za granicą jak i w Polsce, więc nie pisz, że kurs cnc nie ma sensu!jasiu... pisze:A co ty (pochwal się) niby w tym cnc robisz? Opisz, pochwal się, w końcu jaka firma? Bo ja jestem przekonany, że START CNC. Mam rację? Tylko czemu w poście: https://www.cnc.info.pl/topics86/kurs-p ... htm#160069 piszesz, że obecnie pracujesz w GB na Mazaczku (a obok nicka Katowice!). Co jeszcze potrafisz wymyślić? Czyta się fajnie.vipCNC pisze:Sam przeszedłem takie szkolenie w start cnc, znalazłem dobrze płatną pracę w cnc
Pozdrawiam jasia... i innych starych wyjadaczy!
[ Dodano: 2010-09-30, 20:15 ]
Zapisz się na szkolenie to się przekonaszmarchru pisze:maszyny to i owszem może firma posiada ale czy są wykorzystywane do szkoleń to już nie jest pewne,