lekcja nr.1

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

znam G-kod (ISO)

tak
23
35%
nie
23
35%
ucze sie
20
30%

Liczba głosów: 66

Awatar użytkownika

Autor tematu
luk_asz01
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 16

Post napisał: luk_asz01 » 03 paź 2008, 01:10

to z kwadrantami, to tylko tak bysmy nie mileli nie domowien ;/ , myslem ze to jest dla was wiadome. jednak nie.uz nie uzyje tego. twoje slowa mnie nie przerazaja, dzieki za to co napisales.
zajme sie wiec na poczatek narzedziami i plytkami i korektorami.
a co do mojej metody uczenia sie to mam tylko jedna, ksiazki , forum i warsztat do ktorego mam dostep. w nim pracuja osoby ,ktore nie znaja sie za wiele na tokarkach cnc, wiec o kolizje tam nie jest za tudno, do tego jeszcze musze to ogarnac w jezyku angielskim.
ide spac, jutro nowy dzien i kolejny krok do przodu....

Tagi:

kaleena
Posty w temacie: 1

Post napisał: kaleena » 03 paź 2008, 07:14

luk_asz01 pisze:to z kwadrantami, to tylko tak bysmy nie mileli nie domowien
Koledze chodziło pewnie o wyimaginowany kierunek nakładki noża. Kierunek nakładki noża dla każdego narzędzia jest kodowany jako pojedyncza liczba całkowita od 0 do 9. Kod kierunku nakładki znajduje się obok przesunięcia promienia na stronie geometrii przesunięć. Powinno się określać kierunek nakładki dla wszystkich narzędzi korzystających z kompensacji ostrza narzędzia.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: jasiu... » 03 paź 2008, 10:14

Możliwe, że jemu chodziło o coś, co się w Sinumeriku określa jako parametr DP2 (cyfrą od 1 do 9). To się określa jako położenie ostrza i dotyczy noży tokarskich. Wiertło w przykładowym programie jest narzędziem T2. Wytłumaczcie mi więc, o co chodzi w zwrocie: T02 - zamontowane w glowicy na pozycji nr.2 w kwadrancie 2. Przypominam, że rzecz dotyczy wiertła. Ja tam nie słyszałem, żeby DP2 ustawiać dla wiertla. Słyszeliście o wykorzystaniu kompensacji w wierceniu?

Na marginesie, starałem się w sumie rozgryźć po co się podaje położenie ostrza i w sumie rzeczywiście chodzi o przeliczanie w jaki sposób narzędzie ma skompensować ścieżkę, w zależności od sposobu w jaki się je zmierzyło. Na dobrą sprawę wszystkie narzędzia mogą mieć DP2=9, pod warunkiem, że odniesiemy się do zawieszenia promienia płytki. Wiem, tak nikt nie robi, ale w sumie się da.

I jeszcze gdzie to jest - ano w Sinumeriku na stronie 8-289 w instrukcji programowania w pliku PG_0304_PL.pdf - do znalezienia na naszym forum. Oczywiście w innych systemach też się coś podobnego znajdzie. Ale skąd kwadranty?

Zajrzałem do Wikipedii i co tam mamy? Ano tyle:

* Kwadrant - instrument używany w astronomii i artylerii
* Kwadrant - czwarta część galaktyki w fikcyjnym świecie Star Trek
* Kwadrant Ścienny - nieistniejący już gwiazdozbiór

Pewnie wikipedia wymaga uzupełnienia, bo ja w dalszym ciągu nie rozumiem użycia tego słowa w wątku.

lex
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: lex » 03 paź 2008, 16:22

"Kwadrant Pracy"- tak to się książkowo nazywa ( w normalnym tłumaczeniu pozycja ostrza płytki w stosunku do osi obrabianego przedmiotu ) i przy prostym toczeniu jest to pomijane przez maszynę Czyli nie ważne co podasz wynik wyjdzie taki sam

[ Dodano: 2008-10-03, 16:57 ]
Zapomniałem dodać
# teoretycznie wiertło to pozycja-7( w obu kwadrantach- tylko w osi Z na minus)
#nóż prawy to 4 przy toczeniu za osią i 1 kwadrant pracy przy toczeniu przed osią
#wytaczak to kwadrant2- przy toczeniu za osią i kwadrant 3 przy toczeniu przed osią

.........................
luk_asz01 radzę wziąść sobie wpisywanie pozycji narzędzia w nawyk na tokarce a pozbędziesz się wielu problemów przy toczeniu bardziej skomplikowanym ( np. różnych promieni ) ale naukę zaczynać od rzeczy najprostszych.- prostego toczenia , doboru narzędzi i parametrów.
Powodzenia
oczy Wielkiego Brata widzą wszystko

Awatar użytkownika

Autor tematu
luk_asz01

Post napisał: luk_asz01 » 06 paź 2008, 20:01

uzupelniam niewiedze. nie zrezygnowalem z nauki. jest tego troche do ogarniecia, moze napiszecie mi cos na temat najczesciej uzywanych narzedziach i plytkach.
albo inaczej na ktore w szczegolnosci zwrocic uwage
moze ma ktos pdf z wlasciwosciami materialu w polskiej normie ISO?

Awatar użytkownika

CNCRob
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 11

Post napisał: CNCRob » 06 paź 2008, 20:13

szczerze zapomnij narazie i normach materialow bo po co ci to? zdobadz ogolna wiedze o materialach i ich toczeniu, na glebsza wiedze przyjdzie pora. zacznij ogolnikowo bo sie zakopiesz i mowie ci to powaznie. zacznij rozrozniac mosiadz od stali nierdzewnej, jak kazda z nich sie obrabia... zbyt gleboko brniesz we wszystko, poznaj wszystko po trochu, zapoznaj sie z najprostrzymi narzedziami, pomin narazie te specjalne, zacznij pracowac nad wyobraznia, to jest najwazniejsze w tym zawodzie. wyobraz sobie co bedziesz i czym robil. chcesz troche o podstawowych narzdziach to proponuje poczytac ten temat: https://www.cnc.info.pl/topics56/jakosc ... 678,70.htm pisalem tam o podstawowych zalecanych oprawkach.
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.

dalaj
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Post napisał: dalaj » 07 paź 2008, 11:12

Czy ktoś dysponuje tabelą, w której polskie symbole rodzajów materialów mają swe angielskie odpowiedniki (BS i EN); najlepiej z podaniem zawartości żelaza, węgla i stopów. Dzięki za pomoc.
(pracuję w uk i cały czas mam problem z rozróżnianiem stali)

Awatar użytkownika

Autor tematu
luk_asz01

Post napisał: luk_asz01 » 07 paź 2008, 16:20

zobacz w tym katalogu na samym koncu jest taka tabela, masz tam zesatwienie metali obrabialnych

tak wogole, to moje narzedzia do tego cwiczenia dobiore z tego ktalogu. jak se zbiore wszystko do kupy, to napisze cos na temat narzedzi i plytek.

pytanie.
jak wyglada na waszych maszynach kompemsacja narzedzia (korekta narzedzia)
Załączniki
KatalogBaildonit2008.rar
(6.31 MiB) Pobrany 6988 razy

Awatar użytkownika

CNCRob
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 11

Post napisał: CNCRob » 07 paź 2008, 20:06

cholera (przepraszam za ton) dlaczegos ty sie tak uparl na te kompensacje?! nie masz pojecia o programowaniu a juz chcesz przejsc poziom wyzej. zacznij od podstaw!!! czytasz co sie do ciebie pisze czy to do ciebie poprostu nie dociera?? naucz sie najpierw toczyc proste kontury a dopiero baw sie w korektory!!!
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: jasiu... » 07 paź 2008, 20:52

Draco nie wiem, czy jest sens w ten sposób. Gość dorwał się do jakiejś dziwnej książki i upiera się, że zrobi z niej pożytek W sumie, to on nie ma zielonego pojęcia w ogóle o obróbce. Zdanie:
luk_asz01 pisze:pytanie.
jak wyglada na waszych maszynach kompemsacja narzedzia (korekta narzedzia)
Jest tego najlepszym przykładem.

No dobrze, żeby nie być złośliwym, na moim starym Philipsie wygląda to tak, że ostatnia cyferka w czymś, co się zaczyna od T to właśnie jest kompensacja. A tak sobie stary Philips wymyślił.

jeśli dam T3033 to z trzeciej pozycji głowicy wybieram trzecie narzędzie i nie włączam żadnej kompensacji. Jeśli gdzieś za to dopiszę T2 albo T1 (tylko tyle) to właśnie kompensację (zależy z której strony profilu) włączyłem. Oczywiście samo T3 kompensację wyłączy.

Zrozumiał ktoś coś z tego? Bo to jest bardzo proste, a chciałem pokazać, jak to u mnie wygląda. System nie stosuje klasycznego G41 czy G42, no ale kolega pytał, jak to u nas wygląda to mówię.

A Pan Piotr Lecyk (linka podałem) sprawy kompensacji tłumaczył bardzo dokładnie. Niestety, kolega uparł się, że sam sobie konspekt lekcji napisze, a do Lecykowej pracy nie zajrzy. Szkoda, bo tam naprawdę jest temat wytłumaczony przejrzyście.

Ciężko będzie z luk_asz01a zrobić fachowca od obróbki, no chyba, że swoją książkę wyrzuci, przejrzy te rzeczy, które są choćby na stronie Lecyka, no i nie będzie tematu zaczynał od końca.

A tak na marginesie, spotkałem się z kilkoma naciskaczami guzików, którzy (być może luk_asz01 taki nie jest) za wszelką cenę usiłowali nauczyć się, niemal na pamięć jakiegoś trudniejszego elementu, żeby pokazywać swoją wiedzę. Dowiadywali się o czymś, z zupełnej teorii (choćby te kwadranty), by zadawać niesamowicie mądre pytania, mające na celu ukazanie, jakimi to słabymi fachowcami są programiści, którzy przygotowali im program.

Ja w takich sytuacjach dobrowolnie zawsze się przyznawałem, że znam się na programowaniu bardzo kiepsko, dlatego programy, które piszę staram się jak najbardziej upraszczać, żeby nie wychodziły poza moją wiedzę, bo więcej nie chce mi się uczyć.

Czasem pomagało.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”