Napęd osi
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Przy tych wymiarach (chociaż zamiast 3m jest 2,2) i konstrukcji skręcanej z profili szacowałbym dokładność rzędu 0,1 mm max i dałbym napęd paskiem. Niestety, nie mam dostępu do podobnej maszyny, więc może odezwie się jakiś szczęśliwy użytkownik podobnego sprzętu.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
-
Pozwolę sobie mieć inne zdanie, znam konstrukcje, gdzie pasek przesuwa ok. 200kg (co prawda niezbyt szybko, ale zawsze) i jakoś daje radę. Ale może inni mają inne doświadczenia.Yarec pisze:przy tych wymiarach paski osi Y szybko "zdechną" pod wpływem obciążenia całą bramą
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 6
Dzięki za odpowiedzi 
clipper7 - czemu twierdzisz ze 0,1 to max ? ze względu na profile czy to że są skręcane ?
Yarec - o jakiś problemach piszesz ze sterowaniem ?
Załóżmy, że stosuje zębatkę i listwę i pomijam wadę całej konstrukcji to na jaką dokładność mogę liczyć ? bo to pewnie samo serwo nie da rady i będzie musiało być z przekładnią jakąś pewnie z przełożeniem 10 albo większym.

clipper7 - czemu twierdzisz ze 0,1 to max ? ze względu na profile czy to że są skręcane ?
Yarec - o jakiś problemach piszesz ze sterowaniem ?
Załóżmy, że stosuje zębatkę i listwę i pomijam wadę całej konstrukcji to na jaką dokładność mogę liczyć ? bo to pewnie samo serwo nie da rady i będzie musiało być z przekładnią jakąś pewnie z przełożeniem 10 albo większym.
-
To tylko moje wrażenie patrząc na konstrukcję, nie sugeruj się tym.raf_79 pisze:czemu twierdzisz ze 0,1 to max ? ze względu na profile czy to że są skręcane ?
Popatrzyłem do "moich"pasków. Są to PowerGrip GT LL-5MR-20_Glass. Pracują naprawdę długo, nie zauważyłem strzępienia się. Dokładne dane są w Sieci, moje są chyba trochę nietypowe jeżeli chodzi o szerokość.