Dobór silnika do PCB
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
Za jakieś dwa tysiące można zrobić maszynę, która zrobi i PCB i obudowę, i to na profesjonalnym poziomie.
Taniej można zrobić model z dykty i łamać frezy i wiertła.
Pomiędzy tymi opcjami nie ma niczego, jest cenowa przepaść, na dyktę i szufladówki tyle nie potrzeba, na przyzwoite graty jest za mało.
.
Taniej można zrobić model z dykty i łamać frezy i wiertła.
Pomiędzy tymi opcjami nie ma niczego, jest cenowa przepaść, na dyktę i szufladówki tyle nie potrzeba, na przyzwoite graty jest za mało.
.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
-
- Kontakt:
Nie piszesz ile tych płytek będziesz robił, czy to pojedyńcze sztuki, krótkie serie a może produkcja?.
Jeśli często będą płytki robione to trzeba się zaopatrzyć w wrzeciono min 30 000 obr z dobrym łożyskowaniem i skupić się głównie na wierceniu i frezowaniu konturowym płytek. Zamiast zawracać sobie głowę frezowaniem ścieżek lepiej pójść w kierunku sitowania, trawienia płytek. Teraz są farby utwardzane UV i można zrobić wszystko - od mozaiki poprzez solder maskę, opisówki jak i kleje do smd. Na frezowanej płytce możesz tylko zrobić opisówkę.
Jeśli często będą płytki robione to trzeba się zaopatrzyć w wrzeciono min 30 000 obr z dobrym łożyskowaniem i skupić się głównie na wierceniu i frezowaniu konturowym płytek. Zamiast zawracać sobie głowę frezowaniem ścieżek lepiej pójść w kierunku sitowania, trawienia płytek. Teraz są farby utwardzane UV i można zrobić wszystko - od mozaiki poprzez solder maskę, opisówki jak i kleje do smd. Na frezowanej płytce możesz tylko zrobić opisówkę.
-
- Posty w temacie: 7
No to ja więcej nie pomogę, od dykty są na forum lepsi specjaliści.nero_pat pisze:raczej skłanialibyśmy się w kierunku wspomnianej "dykty"...
Poczytaj tematy na https://www.cnc.info.pl/frezarka-konstr ... a-vf58.htm, to może Ci się coś rozjaśni.
.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Witam wszystkich. Przez przypadek natrafiłem na ten temat i skusiło mnie by się zarejestrować i zadać kilka pytań, ponieważ również budowa podobnego monstrum by mnie rajcowała. Chociaż również niewielkim budżetem dysponuję, ale niekoniecznie trzeba używać dykty 
Pierwsze pytanie:
- zakładając, że chciałoby się to zrobić po niskich kosztach- skąd wziąć odpowiedni silnik wiercący? Tzn. kupić "miniwiertarkę" i wziąć z niej wnętrze, czy może raczej pozyskać w jakiś inny sposób?Może jakieś sklepy specjalistyczne, gdzie po niewygórowanych cenach idzie to dostać?
Drugie pytanie:
- temat wydał mi się dość logiczny, ale czy istnieje jakaś lepsza metoda by w pełni zautomatyzowany robić płytki? Nie tyle na skalę przemysłową, co, dajmy na to, 3 razy na tydzień wytworzyć płytkę i nie bawić się z żelazkiem etc.

Pierwsze pytanie:
- zakładając, że chciałoby się to zrobić po niskich kosztach- skąd wziąć odpowiedni silnik wiercący? Tzn. kupić "miniwiertarkę" i wziąć z niej wnętrze, czy może raczej pozyskać w jakiś inny sposób?Może jakieś sklepy specjalistyczne, gdzie po niewygórowanych cenach idzie to dostać?
Drugie pytanie:
- temat wydał mi się dość logiczny, ale czy istnieje jakaś lepsza metoda by w pełni zautomatyzowany robić płytki? Nie tyle na skalę przemysłową, co, dajmy na to, 3 razy na tydzień wytworzyć płytkę i nie bawić się z żelazkiem etc.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 8
nie bardzo rozumialem pojecie dykta... Myślałem, że chodzi po prostu o kombinowanie z tego co sie ma. Oczywiscie ze nie chcemy takiej
Przepraszam najmocniej 
Moze dodam od razu, że prace ślusarskie, tokarskie itp mamy za darmo. Głównie chodzi mi o cenę wrzeciona i innych niepodrabialnych elementów. Chcemy robić raczej pojedyncze sztuki.

Moze dodam od razu, że prace ślusarskie, tokarskie itp mamy za darmo. Głównie chodzi mi o cenę wrzeciona i innych niepodrabialnych elementów. Chcemy robić raczej pojedyncze sztuki.