Praktyka przy maszynie :)

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

lukadyop
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: lukadyop » 14 cze 2009, 20:09

Draco pisze:mahiszy, możesz frajerze przestać w każdym poście umieszczać swoją reklamę?!

może ktoś z obsługi zająć się tym typem?

Widać że Piotrjub zajął się tym.

Tagi:

Endrju76
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Endrju76 » 14 cze 2009, 21:10

Witam
Ważna też jest umiejętność mocowania i pomiaru narzędzi na obrabiarce, ustalenie i pomiar punktów zerowych materiału obrabianego oraz zapisanie tych danych do sterownika obrabiarki. Pomocą przy tym jest dobre zrozumienie wszystkich punktów zerowych na obrabiarce i jaki wpływ one mają na obróbkę.
Endrju
Zaznacz "POMÓGŁ" - to nie boli

MR_BYKU
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Post napisał: MR_BYKU » 13 lip 2009, 20:57

witam :D pracuje w niewielkiej firmie już pół roku mamy 2 tokarki z andrychowa jedna z shopturn a druga z fanuckiem strasznie kolizyjna :D ja jako mechatronik w dodatku stażysta od czasu do czasu obsługuje wszystko nawet elektrodrążarki mój dzień w pracy wygląda tak
1 przyjeżdżam na 6 wszyscy zbieramy sie przy stoliku między ruskimi automatami :D czasami ktoś coś śmiesznego powie
2 dzwoni dzwonek pytam sie kumpla czy mi szafkę otworzy a w niej 4 wytaczaki, 2 przecinaki, 2 norze do gwintów z płytkami, i dwa noże do obróbki zewnętrznej są na stałe w głowicy nie ma potrzeby ich wyjmować, aaa mam jeszcze 2 oprawki do wierteł ze stożkiem, 1 uchwyt do wierteł i jeden malutki zrobiony ze zwykłej wiertarki i zaczynam tworzyć
3 najpierw musze iść do ... po wiertła i rozwiertaki bo w szafce nie mam nic jeżeli mam wytoczyć kanałki wcięcia i inne takie w otworze musze znaleść sobie nuż wyszlifować go itp
4przez tydzień byłem frezerem (ma najlepsze narzędzia sondę pomiarową mikro nowy czujnik zegarowy i urządzenie do mierzenia frezów i wierteł)ale nie podobało mi się to
5 o 13:55 jak zadzwoni dzwonek zaczynam myć maszynę ponieważ mamy naliczanie sekundowe wcześniejsze opuszczenie stanowiska grozi utratą premii której i tak nie mam :p i tak codziennie :D

Awatar użytkownika

CNCRob
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: CNCRob » 13 lip 2009, 21:08

mój dzień pracy... przyjeżdżam na godz.8, mam 20km autostrada. programuje sobie tokarki, o 10 przerwa 15 minut, następna o 13 (lunch time) - 30 minut... o godzinie 16.30 jade do domu :) w kantynie (po naszemu stołówka) jest zawsze pełny wybór kaw, herbat i soków. w polsce raz tylko spotkałem się z próbą wprowadzenia tego, skonczyła się rozkradaniem wszystkiego przez pracowników...
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.

Awatar użytkownika

Autor tematu
luk_asz01
Posty w temacie: 8

Post napisał: luk_asz01 » 30 lip 2009, 20:09

dzięki za wszelkie odpowiedzi, trochę mnie nie było ale bylem na wakacjach w polance, tam tez dowiedziałem sie ze 31 sierpnia zaczynam 6 miesięczny kurs o nazwie: Computer Aided Engineering - milling and turning - nie znam jeszcze planu tego kursu
zaznaczę może jeszcze ze dostałem się tylko dlatego ze mój nauczyciel napisał list do odrodka szkolenia, ze jak zrobię ten kurs to ma nadzieje ze mnie zatrudni ;), i takim oto sposobem dostałem się na darmowy kurs. jednak praca charytatywna dla warsztatu opłaciła się.
wystarczy wiedzieć co się chce
mam tez takie pytanie do stałych bywalców, znacie jakieś strony , w języku angielskim które byście mi polecili, kurs będzie po angielsku wiec zapewne przyda mi się rekomendowana przez was stronka

Awatar użytkownika

CNCRob
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: CNCRob » 30 lip 2009, 20:44

gdzie są takie kursy w języku angielskim w polsce?
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.

Awatar użytkownika

Autor tematu
luk_asz01

Post napisał: luk_asz01 » 30 lip 2009, 20:47

to nie kursy w Polsce, w Polsce chyba nikt by nie wziął mnie na kurs 6 miesięczny za free plus opłacenie kosztów zakwaterowania :) .tylko na jednej z wysp europejskich to możliwe :)

Awatar użytkownika

CNCRob
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: CNCRob » 30 lip 2009, 20:49

czyli na której? może też sobie zrobie coś takiego :) zawsze kolejny papierek się przyda :)

Awatar użytkownika

Autor tematu
luk_asz01

Post napisał: luk_asz01 » 30 lip 2009, 20:52

Republic of Ireland

Awatar użytkownika

chomikaaa
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3

Post napisał: chomikaaa » 30 lip 2009, 23:19

zgadza sie orgnizuje je fas i trwaja roznie nawet 10 i wiecej miesiecy za uczesczanie na kurs fas placi 204euro na tydzien +ew jakies grosze jak musisz dojechac duzy kawal drogi do osrodka

kasa platna co tydzien wiec wychodzi ponad 800e za nauke

placa za nauke

placa dlatego ze wola nauczyc kogos i ten delikwent byc moze odda to z nawiazka w podatku niz placic za nic oni maja tak jak my mnostwo takich co zyja co panstwo da np osiedle ballymoon czy jakos tak w dublinie pelno zulerki najgorsza dzielica zyjaca na socjalu

przestanie uczestniczenia w kursie grozi usunieciem ale nie wiem czy trzeba zwracac pieniadze juz wyplacone

btw za ta kwote mozna przezyc wyjanmujac pokoj jedynke i mieszkajac z kims ale dzieki papierowi mozna latwiej znalezc prace pozniej zarobki sa wielokrotnoscia tej kwoty mysle ze od x3 do wiecej...

[ Dodano: 2009-07-30, 23:20 ]
dobra pensja to powiedzmy dla szarego zjadacza chleba to 600e netto na tydzien i wiesz ze zyjesz majac wszystko w du***

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”