materialy obslugi i programowania obrabiarek
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
materialy obslugi i programowania obrabiarek
Czy ktos moglby mi polecic lub w sposob mailowy udostepnic mi materialy do obslugi i programowania obrabiarek cnc (Fanuc, Heidenhain, Sinumerik)?
Tagi:
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
no z tym rozumieniem różnych typów sterowania to różnie bywa. Fanuc, mazatrol, heidenhain. Mam styczność z tymi trzema i uważam że różnice są zbyt wielkie aby szybko rozumieć kolejne.luk_asz01 pisze:wszystko jest na forum, uzyj opcji szukaj, a i wybierz tylko jedno sterowanie. naucz sie jednego, to szybko zrozumiesz drugie
Jeśli chodzi o heidenhaina to pisz na gg 9805825. pomogę jeśli tylko będę w stanie. książki które mogą Ci się przydać możesz pobrać ode mnie z chomika tylko też napisz wcześniej na gg to udostępnię Ci darmowy transfer. Napisz co chcesz konkretnie to będzie mi łatwiej Ci pomóc.
http://chomikuj.pl/rabbitzzz
Lepiej robić nic niż nic nie robić
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
pomoce do Mazatrol T1
Czesć ArturMAZAK, kupiłem tokarkę ze sterowaniem MAZATROL T1 i wszystko co mam do niej to jest po germańsku albo po polsku z tym, że tłumaczenie na nasz jest tak kulawe, że za nic nie idzie się połapać. Pracowałem dotychczas na HAAS'ie i tam wszystko zupełnie inaczej się obsługiwało, o ile idea musi być ta sama o tyle klawiszologia i opisy są jak na razie dla mnie tajemnicą owiane...ArturMAZAK pisze:Witam,
jeżeli masz jakieś pytania odnośnie mazatrola pisz do mnie, nie jestem jeszcze fachowcem ale bądź co bądź 1,5roku x 8godz=2880godz spędzonych razem:)
Posiadasz jakieś pomoce albo wskazówki jak zaznajomić się z obsługą i programowaniem na tej maszynie? będę wdzięczny za każdą pomoc. Chciałem też połączyć maszynę z komputerem, żeby można było zrobić chociażby backup maszyny.
Podobno jest teżopcja żeby pisać na niej w języku ISO, tylko zastanawiam się w jaki sposób, skoro na pulpicie nie ma żadnych literek strategicznych dla kodu ISO, czyli np. N, G, R, X, Z, F, S, D.
Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam!
Rafał