Panowie,
Bardzo dziękuję za poświęcony czas. Mam już jako taki pogląd na temat, wcześniej się nie zastanawiałem nt. urządzeń peryferyjnych i dzięki za zwrócenie uwagi na tą kwestię.
Jeśli ktoś ma jakieś dodatkowe uwagi nt. moich pytań to proszę się nie krępować, chętnie doczytam nowe rzeczy.
Ja ze swojej strony mogę powiedzieć, że w firmie gdzie pracuję, wyceny i projektowanie formy wtryskowej wycenia się na podstawie modelu 3D a rysunki robimy jako wsparcie do kontroli krytycznych wymiarów, deklaracji miejsc wtrysku tzw. gate-ów, chropowatości itp.
Temat CAD jest mi znany, bowiem pracowałem na Creo a teraz pracuję na NX 8.5, więc co nieco wiem. ZW3D kupiłem w dobrej ofercie w wersji Premium, więc chcę wykorzystać jego możliwości, stąd pytanie o 3 osie, które nie zostało zaspokojone

Co do tego co chciałbym robić to chciałby wspierać wykonawstwo form wtryskowych, ale też drobniejszych elementów dla przemysłu, części pomp, zawory, obudowy filtrów, nietypowe elementy, elementy skrzyń biegów... (górnictwo, samochodówka, okrętownictwo...)
Na początek zakładam, że obszar roboczy pierwszej maszyn nie będzie większy niż 1x1x1[m]. Przepraszam, że jednostki nienaturalne w mechanice, ale oszczędzam zera bo mi się przydadzą gdzie indziej. Mam też zamiar wykonywać prototypy na zlecenie i na własne potrzeby, stąd ta uniwersalność.
Sprytnie sobie podejrzałem parki maszynowe narzędziowni i innych firm, muszę też zrobić sondowanie u mnie w firmie, na bank mają Mazaki i manualne ("na korbki" na których miałem szkolenie). Pooglądam ceny i może znajdę na Forum jakieś info dot. samych maszyn. Miałem też pytanie o Mar-tool, znacie może ich urządzenia? Wiem, że w PL wspierają ZW3D dość mocno (więc plus), ale to nie mój CAD będzie mi mówił co ja mam kupić...
Doczytam tę kwestię o oprogramowaniu, kodach i sterownikach bo to dosyć intrygujące.
Co to odwiecznej walki (kiedyś jej nie było bo nie było CAM

, więc nie taka odwieczna) to mam nadzieję, że Was pogodzę mówiąc, że jakiś banalny element można na kartce naszkicować i zakodować z pulpitu i będzie szybciej (a czas to pieniądz) natomiast nie widzę siebie, bynajmniej, ręcznie wpisującego kod definiujący wirnik turbinki, która jest optymalizowana, więc jej geometria odbiega zdecydowanie od prostych figur przestrzennych. Jeśli ktoś z Was takie fiki miki potrafi to piszcie bo pewnie w 2017 będę poszukiwał operatora
Od siebie też dodam, że darmowego oprogramowania bym nie skreślał, gdyż do niedawna systemy klastrów obliczeniowych kontrolowały dwa systemy, Linux i Solaris. Obecnie pozostał tylko Linux i ja mam do niego ogromny szacunek. Jak napisałem wyżej, temat softu sobie przejrzę bo kolejne pytanie skończy się chyba jakąś wojną.
Ostatnia uwaga:
Szkoda, że kilku użytkowników nie włączyło się w poradę, pomimo, że śledzą i wytykają błędy innym. To chyba nie tędy droga w kwestii forów.
Pozdrawiam i następne pytania będą nieco bardziej precyzyjne.
AP