Witam,
Jestem tu nowy więc proszę o wyrozumiałość. W tym roku skończyłem technikum na kierunku z specjalizacją obsługi i programowania maszyn CNC. Znam podstawy obsługi maszyn i podstawy programowania w G-CODE. Aktualnie szukam pracy w zawodzie i stąd moje pytanie:
Jakie dodatkowe kursy mogą być przydatne w pracy operatora maszyn CNC?
Kursy przydatne w pracy Operatora CNC
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
z dodatkowych, to każdy ci poleci kurs tańca i kurs robienia sushi. Jeszcze kurs barmański, jak napiszesz w CV, że taki ukończyłeś, to z ciekawości na rozmowę kwalifikacyjną na pewno cię zaproszą. O innych kursach było kilkaset, może nawet kilka tysięcy opinii. Nie wierzę, że nie znalazłeś, no chyba, że nie chciało ci się przeszukiwać forum.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: Kursy przydatne w pracy Operatora CNC
Opanuj na poziomie b. dobrym obsługę maszyny , gdyż z racji stanowiska nikt więcej od Ciebie nie będzie wymagał.mkepa pisze:Witam,
Jestem tu nowy więc proszę o wyrozumiałość. W tym roku skończyłem technikum na kierunku z specjalizacją obsługi i programowania maszyn CNC. Znam podstawy obsługi maszyn i podstawy programowania w G-CODE. Aktualnie szukam pracy w zawodzie i stąd moje pytanie:
Jakie dodatkowe kursy mogą być przydatne w pracy operatora maszyn CNC?
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Odpuść te kursy i szukaj roboty jako guzikowy. Z czasem zaczniesz się uczyć a jeśli obok siebie będziesz miał ustawiacza/programistę to proś w miarę możliwości, żeby ci pokazał bardziej skomplikowane rzeczy. Żaden kurs nie zastąpi doświadczenia zdobytego w pracy. Gcode dobrze znać ale wpierw musisz nauczyć się obsługi
Jak zaczynałem pracę też znałem podstawy gcode ale co z tego jak postawili mnie pierwszego dnia przed maszyną i jedyne co umiałem to zamocowanie detalu i zielony guzik ale z miesiąca na miesiąc jest coraz lepiej więc i u ciebie tez będzie