Witam
Kolego
kubus838 - skoro mnie Kolega wywował do odpowiedzi to odpowiem Koledze tak jak Kolega
silvesters. Masz dziwnego CAM'a. W każdym cywilizowanym programie NAJAPIERW tworzyw ścieżkę, a dopiero później przepuszczasz przez postprocesor. Nie odpowiedziałem Koledze ostatnim razem, bo uznałem, że dyskusja nie ma celu

. I tak jak napisał
silvesters jeśli chcesz zmienić obrabiarkę to otwierasz projekt w CAMie i przepuszczasz go przez inny postporcesor a nie piszesz wszystko od nowa. Wyobraź sobie sytuację, że w CAMie masz zrobić ścieżki do formy wtryskowej. Zrobiłeś to raz i masz spokój [po warunkiem, że zrobiłeś to dobrze

].
Heidenhain to specyficzne sterowanie - może zarówno pracować na kodach ISO [wtedy plik ma rozszerzenie .I] albo w języku dialogowym [wtedy plik ma rozszerzenie .H]. Program w języku dialogowym ma to do siebie, ze rzeczywiście na początku zawiera wymiary przygotówki i deklarację osi wrzeciona. W kodach ISO tego nie ma. Najprościej mówiąc g-kody to zbiór współrzędnych na które ma przejeżdżać maszyna z określoną predkością i po okreslonej ścieżce [koło, linia...] i w okreslonym momencie + dodaktowe rzeczy [posuw, chłodzenie, itp, itd...]. Nie ma tam informacji o materiale. To jaki jest materiał i czy jest to obróbka zgrubna czy wykańczająca ustala się przy pomocy parametrów [prędkość obrotowa wrzeciona/predkość skrawania, posuw, wybrane narzędzie]
Pozdrawiam