Przekładnia do wiertarki stołowej
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 3
Przekładnia do wiertarki stołowej
Witam, jestem w trakcie budowy wiertarki stołowej, i obecnie mam już zrobiona konstrukcję wraz z podnoszonym stołem krzyżowym (wyjętym z tokarki TUC-50), podnoszenie zrobione na śrubie trapezowej o skoku 5mm i średnicy 40 mm.
Prowadnice do stołu zrobione z żeliwa, jako prowadnica jest profil grubomięsny o ściance 7mm i wymiarach 100 x 100.
Dodatkowo znalazłem na złomie inna tokarkę i kupiłem od niej tuleję konika, z której zrobię tuleję do wiertarki.
Ale teraz przyszedł czas na przekładnię, bo nie wiem jeszcze jak to będzie wyglądało.
I czy macie jakieś projekty skrzyń/ przekładni dla takiej konstrukcji? Chciałby mpoglądowo poogladać takie projekty na których mogę się wzorowac.
Chciałbym zrobić skrzynie na kołach pasowych, 3/4 biegową.
Mam frezarkę, więc jestem w stanie zrobić sobie koła zębate.
Ogólnie wiertarka jest wysoka, ma 180 cm, około 110 cm roboczej wysokości
Prowadnice do stołu zrobione z żeliwa, jako prowadnica jest profil grubomięsny o ściance 7mm i wymiarach 100 x 100.
Dodatkowo znalazłem na złomie inna tokarkę i kupiłem od niej tuleję konika, z której zrobię tuleję do wiertarki.
Ale teraz przyszedł czas na przekładnię, bo nie wiem jeszcze jak to będzie wyglądało.
I czy macie jakieś projekty skrzyń/ przekładni dla takiej konstrukcji? Chciałby mpoglądowo poogladać takie projekty na których mogę się wzorowac.
Chciałbym zrobić skrzynie na kołach pasowych, 3/4 biegową.
Mam frezarkę, więc jestem w stanie zrobić sobie koła zębate.
Ogólnie wiertarka jest wysoka, ma 180 cm, około 110 cm roboczej wysokości
Tagi:
-
-
- Posty w temacie: 2
Że świetna sprawa to się zgodzę bo sam buduję maszyny, z tym że nietypowe- bardziej dla przemysłu.
Jak zaczynałem to też budowałem podstawowe maszyny do warsztatu z tego co wpadło w ręce, ale już mi przeszło- zwyczajnie ciężko zbudować konwencjonalną maszynę lepszą i taniej niż to co dostępne na rynku wtórnym.
Jak zaczynałem to też budowałem podstawowe maszyny do warsztatu z tego co wpadło w ręce, ale już mi przeszło- zwyczajnie ciężko zbudować konwencjonalną maszynę lepszą i taniej niż to co dostępne na rynku wtórnym.
-
Z tym się zgodzę, ja mam niedaleko złom, gdzie stosunkowo często można znaleźć wyrzuconą tokarkę, mase frezarek, więc często wymontowuje z nich częsci, poza tym tata jeździ po złomach i przywozi masę rzeczy.atlc pisze:Że świetna sprawa to się zgodzę bo sam buduję maszyny, z tym że nietypowe- bardziej dla przemysłu.
@Bandito, dziękuje, zastanawiałem się nad takim rozwiązaniem, ale z racji, że jest to stosunkowo duża wiertarka, bo będzie na stożku ISO 5, takie wyjście odpada ponieważ chcemy zastosować dwa pasy 19/22 jako przekładnie stałą oraz przeniesienie napędu z silnika na skrzynię.
A sama skrzynia to przychylam się do takiej konstrukcji