Czy jest jakis prosty sposob zeby wysterowac jeden krokowiec za pomoca potencjometru?
Uklad na zasadzie regulacji polozenia z zerowaniem osi i wyswietlaczem segmentowym.
Podejrzewam ze nie trzeba do tego CNC.
Inna opcja to zwykly silniczek z enkoderem, bedzie to prostsze?
Sterowanie polozeniem za pomoca potencjometru
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Mam inne zdanie. Klon Arduino kupisz tanio, masz duże możliwości przy programowaniu potrzebnych Tobie funkcji, a w razie zmiany projektu, masz gotową bazę do następnych.Orzel666 pisze:Arduino wydaje mi sie przegieciem do tak prostego zastosowania.
Chodzi Ci o osiągnięte położenie, czy zadane ? Domyślam, się, że to pierwsze. W takim razie, możesz zliczać sygnały STEP i mnożyć przez długość kroku. Sposób prosty, ale wrażliwy na "zgubione" kroki. Możesz też dać enkoder i wtedy masz prawdziwe położenie, niezależnie od gubionych kroków itp.Orzel666 pisze:prosty wyswietlacz segmentowy do wyswietlenia zadanego polozenia.
Do zadawania kroków, zamiast potencjometru, lepiej użyć impulsatora. Z krańcówką, jako elementem bazowania, uważaj, w miarę upływu czasu trochę "płyną", jeżeli chodzi o punkt przełączania.
I z powrotem do Arduino. Masz gotowe biblioteki do odczytu enkodera i impulsatora, obsługi wyświetlacza i podstawowego sterowania krokowcem. Chyba nie ma sensu budować oddzielnie wyświetlacz, licznik kroków i obsługę potencjometru. Ale zrobisz, jak uważasz

Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ