Ploter laserowy 5 osi
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 11
- Kontakt:
Ploter laserowy 5 osi
jako że zaczynam laserowca a nie frezarke to umieszczam w dziale inne
założenia
do wiercenia otworów w kwasówce 1,5 - 2 mm (przygotówka sfera prasowana z blachy i polerowana)
pole robocze 500x500, przeswit wyjdzie po zaprojektowaniu osi obrotowych z "zamocowanym detalem"
laser co2 o mocy 100 lub 200W, 500 W sa raczej nieosiągalne.
Tuba zamocowana na karetce osi poprzecznej, tubus wysuwany - zmienna ogniskowa, optyka germanowa,
osie obrotowe coś ala "betoniarka" z uchwytem samocentrującym.
z silnikami krokowymi potem sie zobaczy (8,5Nm najprawdopodobniej)
prowadnice szynowe rozmiar 20
sruby kulowe rexroth 16x10 , nakretki dzielone z pierscieniem rozpreznym, klasa T5
po konstrukcji glownej - system odciagu gazów i zabezpieczenie optyczne
zamieszczam szkic na odwal narysowany, ale wiadomo o co chodzi
założenia
do wiercenia otworów w kwasówce 1,5 - 2 mm (przygotówka sfera prasowana z blachy i polerowana)
pole robocze 500x500, przeswit wyjdzie po zaprojektowaniu osi obrotowych z "zamocowanym detalem"
Tuba zamocowana na karetce osi poprzecznej, tubus wysuwany - zmienna ogniskowa, optyka germanowa,
osie obrotowe coś ala "betoniarka" z uchwytem samocentrującym.
z silnikami krokowymi potem sie zobaczy (8,5Nm najprawdopodobniej)
prowadnice szynowe rozmiar 20
sruby kulowe rexroth 16x10 , nakretki dzielone z pierscieniem rozpreznym, klasa T5
po konstrukcji glownej - system odciagu gazów i zabezpieczenie optyczne
zamieszczam szkic na odwal narysowany, ale wiadomo o co chodzi
- Załączniki
-
- szkic ploter laserowy.JPG (21.17 KiB) Przejrzano 2783 razy
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
Tagi:
-
- Kontakt:
obczailem mniej wiecej taką tube, moze sie wieksza znajdzie jeszcze
http://cgi.ebay.com/100Watt-CO2-Laser-T ... dZViewItem
http://cgi.ebay.com/100Watt-CO2-Laser-T ... dZViewItem
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
jedno podstawowe pytanie:
jak sobie wyobrazasz sterowanie 5 osiami? chodzi mi o program sterujacy oraz o plyte glowna do sterownikow krokowek
poza tym licz sie z tym, ze tej wielkosci tuba niekoniecznie dotrze do ciebie w jednym kawalku, mi raz celnicy rozebrali prowadnice liniowe i pogubili od nich kulki.
jak sobie wyobrazasz sterowanie 5 osiami? chodzi mi o program sterujacy oraz o plyte glowna do sterownikow krokowek
poza tym licz sie z tym, ze tej wielkosci tuba niekoniecznie dotrze do ciebie w jednym kawalku, mi raz celnicy rozebrali prowadnice liniowe i pogubili od nich kulki.
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu
-nie, nie jesteś synu
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
zapomnij o kwasowce z moca 200w.bartuss1 pisze:do wiercenia otworów w kwasówce 1,5 - 2 mm (przygotówka sfera prasowana z blachy i polerowana)
rzeczywscie do co2 to soczewki sezn.
podobno mach moze sterowac 6 osiami.
tutaj maja przystawki laswrowe od grawerowania. maja w ofercie zeilony laser a co za tym idzie mozliwosc uzyskania bardzo malej srednicy promienia.
www.vy-tek.com
POZDRAWIAM
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Moze ja odpowiem na to pytanie bo ja mam zrobic do tego plyte glowna z wyjsciami na sterownik "JOC" jezeli chodzi o oprogramowanie to mach2 powinien temu podolac podobno moze sterowac 5 a nawet 6 osiami.DZIKUS pisze:jedno podstawowe pytanie:
Pozdrawiam PlotComplex.com
-
- Kontakt:
sterowanie to pół biedy, musze znaleźć tube żeby miec punkt odniesienia do umieszczenia tego na maszynce - np co2 tak jak na szkicu, nd yag są za slabe, diodowe też,
zastanawiam sie czy moc tuby co2 zalezy od jej długosci czy srednicy - długość wkurzanej wiązki czy jej gęstość w krótszym przedziale, dziwne że nie mozna nigdzie znaleźć takiej informacji, podają tylko na tacy gotowe - np 1,8m długie o mocy 100W.
poza tym dzieki za sprostowanie z optyką
- przynajmniej mozna ją znaleźc na rynku.
można jakoś dopompowac wiązke ? przeprowadzając np przez wirujące pole magnetyczne ...
zastanawiam sie czy moc tuby co2 zalezy od jej długosci czy srednicy - długość wkurzanej wiązki czy jej gęstość w krótszym przedziale, dziwne że nie mozna nigdzie znaleźć takiej informacji, podają tylko na tacy gotowe - np 1,8m długie o mocy 100W.
poza tym dzieki za sprostowanie z optyką

można jakoś dopompowac wiązke ? przeprowadzając np przez wirujące pole magnetyczne ...