cięcie rur miedzianych
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
cięcie rur miedzianych
Witam,
Poszukuję dla firmy w której pracuję maszyny do cięcia cienkościennych rurek miedzianych o małych średnicach (1 do 5 mm) na krótki odcinki (5-40mm). Wbrew pozorom znalezienie maszyny o odpowiedniej wydajności (cykl ok 2s) nie jest łatwe. Byłem w kwietniu na targach Tube and Wire, rozmawiałem z wieloma firmami i żadna z nich nie podjeła się skonstruowania takiej maszyny.
Może ktoś z Was spotkał się z takim tematem albo zna odpowiednie maszyny/firmy ?
Z góry dziękuję.
Poszukuję dla firmy w której pracuję maszyny do cięcia cienkościennych rurek miedzianych o małych średnicach (1 do 5 mm) na krótki odcinki (5-40mm). Wbrew pozorom znalezienie maszyny o odpowiedniej wydajności (cykl ok 2s) nie jest łatwe. Byłem w kwietniu na targach Tube and Wire, rozmawiałem z wieloma firmami i żadna z nich nie podjeła się skonstruowania takiej maszyny.
Może ktoś z Was spotkał się z takim tematem albo zna odpowiednie maszyny/firmy ?
Z góry dziękuję.
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
I wówczas mamy pięknie zakleszczające się odcinki rurki miedzy tarczami, żeby tak się nie działo jeden koniec rurki powinien być swobodny czyli cięcie jedną tarczą lub nożem (toczenie) ...tonieon pisze:... albo kilka tarcz zamontowanych obok siebie - ustawione żądane dystanse na ośce umieszczonej w łożyskach. Taki jest mój pomysł,
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Problem polega na ilości rurek, które rocznie trzeba uciąć. W skali roku będzie to około kilka do kilkanaście milionów odciętych kawałków. Rurki będą podawane z 4 metrowych odcinków. Zarówno laser jak i drutówka są za mało wydajne. Żeby wyrobić się w naszym systemie zmianowym cykl cięcia musi być znacznie mniejszy od 2 sec. Zwykłe cięcie piłą odpada ze względu na małą średnicę rurki (mniej niż 1mm) oraz na wymaganą tolerancję wymiarów i kształtu.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
ustawić 2, 3, 4 ... lasery do cięciaqsir pisze:W skali roku będzie to około kilka do kilkanaście milionów odciętych kawałków.
Rurki będą podawane z 4 metrowych odcinków.
Zarówno laser jak i drutówka są za mało wydajne.
Żeby wyrobić się w naszym systemie zmianowym cykl cięcia musi być znacznie mniejszy od 2 sec.

[youtube][/youtube]
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Trochę małe te średnice i spore długości. Można by spróbować ze zautomatyzowaną wersją czegoś takiego http://www.megamaszyny.com.pl/obcinak-d ... -3041.aspx , docisk zrobić pneumatyczny i kręcić tym raz w prawo, raz w lewo żeby przewodu nie urwać i czas zaoszczędzić.