Łożyskowanie wrzeciona wiertarki stołowej ????
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Łożyskowanie wrzeciona wiertarki stołowej ????
Na poczatku chciałem wszystkich serdecznie powitac.
Mam pytanie apropo wiertarek stołowych. Otóż ostatnio moj ulubiony profesor ( wole nie mowic jak bardzo go nie lubie ) oswiadczyl ze oto ja biedny niczemu winny student mam zaprojektowac WIERTARKE STOLOWA. Niby nie jest to najtrudniejsze zadanie a jednak sprawa ma gigantyczne drugie dno. Otoz nigdzie nie ma schematow tego typu urzadzen co najwyzej ladne zdjecie obudowy. A ja stoie w martwym punkcie. Najbrdziej interesowaly by mnie koncepcje lozyskowania wrzeciona oraz jakiekolwiek schematy jesli ktos takowe posiada. Juz wiem ze wrzeciono na pewno nie bedzie bezposrednio odbieralo momentu obrotowego od przekladni tylko od elementu posredniego ( myslalem o jakiejs tulej i odpowiednio dobranym wielowpuscie). Acha pomocne byly by jakies schematy i szkice lub same koncepcje co do wysowu wrzeciona.
z gory dziekuje za odpowiedz i zainteresowanie.
Mam pytanie apropo wiertarek stołowych. Otóż ostatnio moj ulubiony profesor ( wole nie mowic jak bardzo go nie lubie ) oswiadczyl ze oto ja biedny niczemu winny student mam zaprojektowac WIERTARKE STOLOWA. Niby nie jest to najtrudniejsze zadanie a jednak sprawa ma gigantyczne drugie dno. Otoz nigdzie nie ma schematow tego typu urzadzen co najwyzej ladne zdjecie obudowy. A ja stoie w martwym punkcie. Najbrdziej interesowaly by mnie koncepcje lozyskowania wrzeciona oraz jakiekolwiek schematy jesli ktos takowe posiada. Juz wiem ze wrzeciono na pewno nie bedzie bezposrednio odbieralo momentu obrotowego od przekladni tylko od elementu posredniego ( myslalem o jakiejs tulej i odpowiednio dobranym wielowpuscie). Acha pomocne byly by jakies schematy i szkice lub same koncepcje co do wysowu wrzeciona.
z gory dziekuje za odpowiedz i zainteresowanie.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Kolego kup sobie Cwiczenia konstrukcyjne Kazimierza Okraszewskiego i tam masz caly rysunek "Gotowiec" z obliczeniami i ze wszystkim wiertarki. Nie ma co sie meczyc, za cwiczenia dasz gora 75zł i masz do tego wszystkie wzory i co i jak policzyc 

Prawda leży pośrodku -Arystoteles.Może dlatego wszystkim zawadza -Wodzu.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Wodzu ty to chyba nie wiesz ale niektorzy studenci to nie maja za duzo gotowki i ja niestety do takich naleze. Niestety w mojej bibliotece jest tylko 1 egzemplarz i niestety wyporzyczony. Moze ktos moglby mi przeslac jakos ta ksiazeczke elektronicznie ( nie koniecznie cala) albo podesle jakies przydatne materialy.
Z gory dziekuje:)
Z gory dziekuje:)