Skaner 3D
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
Skaner 3D
Mam potrzebę zrobienia sobie skanera 3D. Maksymalne wymiary przedmiotów do skanowania to średnica 300mm, wysokość 900mm. Budżet przyjmijmy na początek ok 3500zł (jak wyjdzie 4000 to tez przeżyję). Na początek pytanie czy lepiej zrobić to na laserze czy projektor i światło strukturalne?
Pytań mam jeszcze kilka ale wyjdą one w trakcie jak zdecyduję się w którym kierunku pójść.
Pozdrawiam
Adam
Pytań mam jeszcze kilka ale wyjdą one w trakcie jak zdecyduję się w którym kierunku pójść.
Pozdrawiam
Adam
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
A jakie przeznaczenie będzie skanowanych obiektów?
Czy na podstawie plików 3D będą wykonywane na maszynach modele ?
Jak dużo będziesz skanował , np ile razy w miesiącu ?
Skanery pracujące przy pomocy światła strukturalnego to bardzo szybkie urządzenia , mające jednak swoje wymagania.
Z takiego urządzenia otrzymujesz kilka lub kilkanaście skanów ważących po kilkaset mega które trzeba poskładać w jedną całość.
Programy np David oferują konieczne moduły oprogramowania ale nie zawsze najlepsze.
Do montażu najlepiej mieć Geomagic Studio lub Leios2 , aby je uruchomić trzeba mieć szybki komputer z dużą pamięcią , jego koszt znacznie przekroczy Twój budżet.
Czy na podstawie plików 3D będą wykonywane na maszynach modele ?
Jak dużo będziesz skanował , np ile razy w miesiącu ?
Skanery pracujące przy pomocy światła strukturalnego to bardzo szybkie urządzenia , mające jednak swoje wymagania.
Z takiego urządzenia otrzymujesz kilka lub kilkanaście skanów ważących po kilkaset mega które trzeba poskładać w jedną całość.
Programy np David oferują konieczne moduły oprogramowania ale nie zawsze najlepsze.
Do montażu najlepiej mieć Geomagic Studio lub Leios2 , aby je uruchomić trzeba mieć szybki komputer z dużą pamięcią , jego koszt znacznie przekroczy Twój budżet.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
Skanował będę głównie ręcznie wykonane modele które potem będę odtwarzał na frezarce. Szacuję że będzie to od kilku do kilkunastu skanów w miesiącu. Mocny komputer już mam. Kwota którą podałem, ma pójść tylko na skaner plus soft. Oczywiście jak wspomniałem kwota nie jest ostateczna.
Zależy mi na w miarę wiernym odtworzeniu skanowanych modeli - ma to duże znaczenie w przypadku dorabiania brakujących elementów w zabytkowych meblach.
Zależy mi na w miarę wiernym odtworzeniu skanowanych modeli - ma to duże znaczenie w przypadku dorabiania brakujących elementów w zabytkowych meblach.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
adico79 napisał
Jeżeli masz już gotową frezarkę to zamień wrzeciono na dalmierz laserowy i skanuj bezpośrednio z maszyny.
Takie skanowanie trwa długo , kilka lub kilkanaście godzin , lecz możesz zostawić pracującą maszynę na noc i rano odbierasz gotową robotę.
Zaletą tego typu skanera jest możliwość otrzymania gotowego pliku nie wymagającego żadnych sklejań , łatania dziur itp.
To daj sobie spokój z laserem i światłem strukturalnym.Skanował będę głównie ręcznie wykonane modele które potem będę odtwarzał na frezarce . Szacuję że będzie to od kilku do kilkunastu skanów w miesiącu
Jeżeli masz już gotową frezarkę to zamień wrzeciono na dalmierz laserowy i skanuj bezpośrednio z maszyny.
Takie skanowanie trwa długo , kilka lub kilkanaście godzin , lecz możesz zostawić pracującą maszynę na noc i rano odbierasz gotową robotę.
Zaletą tego typu skanera jest możliwość otrzymania gotowego pliku nie wymagającego żadnych sklejań , łatania dziur itp.