Witam, dawno na forum nie zaglądałem ale dostałem tutaj sporo pomocy więc zapodaj kolejny temat za który nie do końca wiem jak się wziąć. Także przechodząc do sedna sprawy: Postanowiłem że wykonam wózek do przewozu drewna. Palę w domu kominkiem a cały proces zwożenia, układania przenoszenia do garażu zawsze kosztuje mnie sporo pracy. Wymyśliłem że dużo szybciej i łatwiej będzie jak będę miał konkretny wózek w który zapakuje część drewna wysypanego przed domem, a następnie przewiozę go 10m dalej do drewutni (wiem że to nie daleko ale wyobraźmy sobie jak dużo to 2 przyczepy drewna) i tam poukładam drewno. Obecnie ten proces wygląda tak
Wysypka przed domem--> noszenie 2 dni drewna pod drewutnie -->układanie---> (stare wyschnięte drewno na ten sezon muszę jednocześnie nosić do garażu..) -->przychodzi zima i to samo tylko że teraz znoszenie drewna suchego sprzed roku..
Niestety proces bardzo pracochłonny a wiadomo że czas to pieniądz i trzeba się napracować.
Tak więc przechodząc do sedna: Myślałem coś o napędzei takim jak w paleciaku (jeśli ktoś wie jak konkretnie zbudowany jest ten napęd ręczny to proszę o wytłumaczenie, nie znalazłem nic ciekawego w necie) bądź zastosować napęd elektryczny. Tak bardziej abstrakcyjnie to myślałem o rozwiązaniu czegoś w stylu mini palet czyli - mam taką paletę o szerokości drewna (kawałka

), układam na niej drewno, "wwożę" ją do drewutni przystosowanej do tego, zostawiam aż schnie, potem na zimę "wwożę" tylko palete do garażu (jeśli uwzględnimy szerokość do ściany zostaje idealne miejsce na samochód)
Co sądzicie? Bardzo by mi to uprościło życie

Jeśli ktoś ma jakiś pomysł na wykonanie takiego wózka - może być elektryczny zwłaszcza że to przed domem.