Elektryczny podnośnik trapezowy

Linie produkcyjne, automaty, roboty nie tylko CNC. Przeróbki, modernizacje oraz konstrukcje własne.

Autor tematu
michallodz
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2

Elektryczny podnośnik trapezowy

Post napisał: michallodz » 23 kwie 2018, 22:19

Dzień dobry :)
Chciałem przerobić zwykły podnośnik trapezowy na napędzamy elektrycznie. Fakt, że są takie gotowe do kupienia ale 300zł to moim zdaniem przesada. Sam podnośnik albo i nawet dwa znajdę w swoim składzie jakieś silniki od wycieraczek np. też, spawać umiem więc w czym problem? Ano w tym, że chciałem podpytać jakiego silnika szukać? W gotowych sklepowych rozwiązaniach widziałem, że silniczki mają 150W ale nic nie napisali o obrotach może mi ktoś w tym coś podpowiedzieć? Nie zależy mi na czasie podnoszenia więc jeśli uważacie, że wystarczy silnik 50 czy 100W proszę o info a najlepiej jakieś konkrety od czego szukać motorka za nieduże pieniądze.
Pozdrawiam M

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Re: Elektryczny podnośnik trapezowy

Post napisał: strikexp » 23 kwie 2018, 22:49

Nie obroty ale moment na końcowym wale się liczy. W takich zadaniach wykorzystuje się raczej silniki komutatorowe. I tutaj zaczynają się Twoje problemy, szukam silnika komutatorowego na 230V od kilku lat. Nie da się tego kupić za sensowne pieniądze, jedynie zasilane niskimi napęciami ale wtedy potrzebny jest duży zasilacz. Dramat normalnie.
Niby masz taki silnik w każdym elektronarzędziu i sprzęcie kuchennym itp. Ale wszędzie są albo miniaturowe silniki, albo wbudowane w samą obudowę tego sprzęta. Jedynie w kosiarkach znalazłem takie silniki na 230V(części zamienne) ale nie są szczelnie zabudowane, więc nie można ich zamontować od tak...

Na początek zmierz siłę jaka jest potrzebna do podnośnika. Robi się to wagą hakową, mierzysz z jaką siłą musisz ciągnąć sznurek a potem przeliczasz średnicę śruby/wału i siłę na Nm podawane w silnikach.

Autor tematu
michallodz

Post napisał: michallodz » 23 kwie 2018, 23:08

Hmm wagę hakową mam ale co dalej bo nie kumam :) mam nawinąć sznurek na ten kwadrat na który zakładam np. grzechotkę i ciągnąć za sznurek aż się uniesie powiedzmy auto na nim? :)

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: strikexp » 23 kwie 2018, 23:23

Tak, ale jak masz grzechotkę to lepiej ciągnąć za grzechotkę. To jest tak że w odległości 10cm od osi, każdy kilogram siły odpowiada 1Nm silnika (plus np 20% zapasu). Ale musi to być 10cm bo siła zależy od odległości od osi.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „INNE MASZYNY i URZĄDZENIA”