Problem z portem
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Problem z portem
Witam.pracuję na 3 osiowej maszynie sterowanej numerycznie Uniteam-Unicawood.Wczoraj podczas pracy stało się tak że zapomniałem ze oddalem narzedzie do ostrzenia i gdy maszyna chciała je pobrać poprostu zacięła się.wyskoczył jakiś błąd.odblokowałem wszystko tj cofnąłem magazynek itd ale wyskoczył mi bład_NIEPRAWIDŁOWA STRINGA NA PORCIE SZEREGOWYM(NR błędu 292)wyłączyłem maszynę i dzis rano nie mogłem załączyć nawet zasilania zebym mógł chociaż wykonać punkt ustawienia.probowalem juz wielu rzeczy tj przeczyscilem wszystko co sie dalo,mechanicznie (tyle ile sie dało)przesunąlem ją w kierunku zerowym na kazdej osi.resztę recznie do początku.nawet zapiąłem inne narzędzie ale dalej to samo.nie mozna zalączyc powera.reszta niby funkcjonuje.zdażyło mi się kiedyś już coś takiego ale poprostu wykonałem punkt ustawienia i działało wszystko.nawet serwisanci nie wiedzą co jest za bardzo,dzwoniłem i powiedzieli ze to chyba cos z kablem jakimś.w następnym tygodniu chyba przyjadą.miał ktoś taki problem? proszę o pomoc.
Tagi: