Witam forumowiczów,
Poszukuję złącza obrotowego o małych gabarytach, wadze i ok. 12-15 ścieżek przesyłowych do sterowania dwoma silnikami dunkermotoren serii BG44 (24V). Gabaryty złącza powinny zawierać się w wielkościach: średnica do 100mm i wysokość ok 100mm, Ważnym jest aby waga złacza była jak najmniejsza ok.500g maxymalnie. Prędkość obrotowa złącza nie przekroczy 15obr/min.
Zastanawiałem się czy w sklepach modelarskich nie można trafić na coś takiego.
Pomyślałem nawet o rozwiązaniu, które widziałem w jakimś programie typu discowery a polegało ono na tym, że na istniejącym wale naklejono folię z wyprofilowanymi rowkami, w których były ścieżki, a następnie na ramieniu zamocowano kostkę ze stykami.
jeżeli ktokolwiek ma pomysł/informację na ten temat będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.
ZŁĄCZE OBROTOWE
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 1
Re: ZŁĄCZE OBROTOWE
Google twoim przyjacielembatmanator pisze:Witam forumowiczów,
Poszukuję złącza obrotowego o małych gabarytach, wadze i ok. 12-15 ścieżek przesyłowych do sterowania dwoma silnikami dunkermotoren serii BG44 (24V). Gabaryty złącza powinny zawierać się w wielkościach: średnica do 100mm i wysokość ok 100mm, Ważnym jest aby waga złacza była jak najmniejsza ok.500g maxymalnie. Prędkość obrotowa złącza nie przekroczy 15obr/min.
http://www.arex.com.pl/pdf/crj_02.pdf
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1109344.html
Generalnie jak się da lepiej unikać tego typu złączy, a jeśli się nie ilość ścieżek powinna być jak najmniejsza, (wspólna transmisja cyfrowa sygnałów sterujących), Rozwiązania profesjonalne (znaczy działające bez zakłóceń na sygnałach niskoprądowych - sterujących) maja to do siebie że są drogie i raczej duże.
Zostaje jakaś samoróbka, ale skłaniał bym się do końcowych wniosków z wątku na elektrodzie.