Wiertarka WS-15

Linie produkcyjne, automaty, roboty nie tylko CNC. Przeróbki, modernizacje oraz konstrukcje własne.

Autor tematu
Bartek_a
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 6

Wiertarka WS-15

Post napisał: Bartek_a » 21 gru 2009, 13:18

Nabyłem okazyjnie wiertarkę WS-15, przy czym nie posiada ona włącznika - jest sam silnik z kablami zakończonymi stykami. Gdzie mogę dostać taki włącznik, czy jest jakiś zamiennik oryginału? Poza tym brakuje wajchy do wysuwania pinoli, a z tego co mi się wydaje gwint jest tam jakiś niestandardowy. Poratowałby ktoś informacją jaki jest ten gwint , co bym sobie mógł dorobić tą część?

Tagi:

tomken
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: tomken » 21 gru 2009, 16:41

z włącznikiem nie powinno być problemu, zapytaj w sklepie elektrycznym, takim, gdzie prowadzą też automatykę a nie same żarówki :mrgreen: jeśli chodzi o gwint to nie wiem, zmierz średnicę i rozmiar gwintu znajdziesz, ze skokiem będzie gorzej, ale spróbuj tam wkręcić coś (śrubę) o tej samej średnicy-zawsze to jakiś pogląd-albo wejdzie albo nie, w najgorszym wypadku, jeśli masz miejsce rozwierć na rozmiar większy i zrobisz sobie tam co będziesz chciał

lukadyop
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Re: Wiertarka WS-15

Post napisał: lukadyop » 21 gru 2009, 17:44

Bartek_a pisze:Nabyłem okazyjnie wiertarkę WS-15, przy czym nie posiada ona włącznika - jest sam silnik z kablami zakończonymi stykami. Gdzie mogę dostać taki włącznik, czy jest jakiś zamiennik oryginału? Poza tym brakuje wajchy do wysuwania pinoli, a z tego co mi się wydaje gwint jest tam jakiś niestandardowy. Poratowałby ktoś informacją jaki jest ten gwint , co bym sobie mógł dorobić tą część?

jeżeli masz problem ze zwykłym włącznikiem i do tego jeszcze nie potrafisz poznac czy jest tam gwint zwykły lub drobno zwoiny ( calowego, brigsa, czy pancernego, trapezowego, rowerowego, edisona) tam nie ma, to oddaj to w ręce osoby która takie drobnostkowe naprawy zrobi, uważaj żeby cię prąd nie kopnął.

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: BYDGOST » 21 gru 2009, 18:31

To jest gwint M12.

A włącznik obojętnie jaki byle na 3 fazy, napięcie 400V a prąd max 16A. Można zrobić samemu na styczniku. Trzeba zaopatrzyć się w skrzynkę, w którą się zmieści ten stycznik wraz z przyciskiem START; STOP; włącznikiem oświetlenia, przewodami i dławnicami.

Autor tematu
Bartek_a

Post napisał: Bartek_a » 21 gru 2009, 18:45

No właśnie zagadnąłem elektryka w tej sprawie i nie wiedział co z tym zrobić, że ten włącznik ponoć jakiś specjalny z czymś tam itd. Co do gwintu, to tutaj jest jakby stożkowe wejście.

Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: clipper7 » 21 gru 2009, 19:12

Wyłącznik możesz dać zwykły 3 fazowy, ja polecałbym stycznik. Łatwiej się tym operuje, można dorobić sterowanie pedałem, dodać E-Stop itp.
Wkręć nagwintowany pręt lub długą śrubę M12 i oceń sytuację. Te wiertarki robiły różne firmy, warsztaty szkolne itp., różnią się od siebie.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ

Autor tematu
Bartek_a

Post napisał: Bartek_a » 14 sty 2010, 11:08

I pojawiają się kolejne problemy. Okazało się, że są bicia - początkowo myślałem, że to może uchwyt wiertarski się przekrzywił na stożku, więc go ściągnąłem i niestety źródło bicia to nie on. Z tego co tam zobaczyłem przez otwór to uchwyt jest mocowany na takim samym trzpieniu jak ten w koniku tokarki, a ten z kolei we wrzecionie(?) wiertarki. Więc tak mi się nasuwa, że bicie może wynikać ze złego osadzenia, lub skrzywienia jednego i/lub drugiego. Żeby to sprawdzić muszę wybić wrzeciono i tu się pojawia problem - jak? Czy jest ono osadzone w ten sposób , że wystarczy od góry tam gdzie jest koło pasowe je wybić, czy to jest jakoś bardziej skomplikowane? I jeszcze jedna rzecz - jak wysuwam pinole , to nie wraca ona na swoje poprzednie położenie-czy działanie tego powrotu opiera się tylko na jakiejś sprężynie i czy ma to jakieś praktyczne znaczenie dla wiercenia, czy tylko będę musiał po prostu kręcić żeby wróciło na swoje miejsce.

Od razu proszę żeby nie ganić tak, jak nieco wyżej za niewiedzę, bo sprzętu nie nabyłem pełen wiary w swoje możliwości, tylko dostałem niejako w spadku, a jak się wcześniej nie miało styczności zbytnio z takimi rzeczami, a teraz przyszło zainteresowanie, to jest ciężko.

zdzicho
Posty w temacie: 3

Post napisał: zdzicho » 14 sty 2010, 15:58

Stawiam na bicie gniazda wrzeciona. Te wiertarki były robione w tak wielu dziwnych miejscach ,że zdarzało się ,iz nawet nowe wrzeciona miały bicie gniazd.Sam demontaż jest uzasadniony ,tylko wtedy ,kiedy masz możliwość wymiany wrzeciona na nowe, lub szlifowania gniazda( nie zawsze możliwe i trudne do uzyskania zadowalajacych rezultatów).

Autor tematu
Bartek_a

Post napisał: Bartek_a » 14 sty 2010, 19:10

Czyli rozumiem , że najlepszym wyjściem byłoby spróbować sprzedać w takim stanie jak jest i poszukać sobie czegoś w dobrej kondycji?

zdzicho
Posty w temacie: 3

Post napisał: zdzicho » 14 sty 2010, 19:22

To zależy , jak duże jest to bicie ,i jakie dokładne otwory chcesz wiercić.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „INNE MASZYNY i URZĄDZENIA”