Obrabiarka rotorowa

Linie produkcyjne, automaty, roboty nie tylko CNC. Przeróbki, modernizacje oraz konstrukcje własne.

Autor tematu
quazi86
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

Obrabiarka rotorowa

Post napisał: quazi86 » 13 lip 2009, 19:30

Witam podjąłem się zrobić projekt czegoś takiego:

jako pracę inżynierską i mam parę pytań:

- czy ktoś ma pomysł w jaki sposób jest zrobiony obrót o 180 stopni albo czy gdzieś można dobrać tego typu gotowe stanowisko.
- gdzie można dobrać uchwyt narzędziowy do robienia rowków bo musi być posuw wzdłuż przedmiotu a później dopiero narzędzie zbliża się do przedmiotu i robi rowek.
za wszelkie wskazówki bardzo dziękuję

Tagi:

Awatar użytkownika

CNCRob
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: CNCRob » 13 lip 2009, 22:29

poczytaj dokładnie forum, był jakiś czas temu poruszany temat tych maszyn, jeden z kolegów szykował się do samodzielnej budowy takiej maszyny. możesz nawet przeszukać moje posty bo wypowiadałem się w tym temacie.
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.

Autor tematu
quazi86

Post napisał: quazi86 » 13 lip 2009, 22:42

Tak wiem czytałem ten temat ale nie znalazłem tam odpowiedzi akurat na te aspekty, które mnie interesują. Myślałem, że się spróbuje skontaktować z autorem tematu PF ale niestety nie ma żadnego kontaktu na profilu a prywatne wiadomości są zablokowane:/

konlab
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: konlab » 13 lip 2009, 23:43

gooogle.... ogromna skarbnica wiedzy...

obrot o 180 ale czego ? calej glowicy?

gdzie mozna dobrac taki uchwyt hmm zaprojektowac samemu :)

Autor tematu
quazi86

Post napisał: quazi86 » 14 lip 2009, 10:02

Chodzi o obrót przedmiotu(pręta sześciokątnego) o 180 stopni widziałem dużo filmów z tego typu rotorami i w każdym jest to samo stanowisko, które wykonuje ten obrót dlatego mi się wydaję że gdzieś można znaleźć gotowe stanowisko.
Co do zaprojektowania to pewnie, że można, ale jeśli coś już jest to nie ma potrzeby tego projektować :smile: Stąd pytanie czy może się już ktoś z takim czymś gdzieś spotkał?

Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Mariuszczs » 14 lip 2009, 11:02

z tego co się da zaobserwować to cyba detal jest wessany próżniowo do rury potem obraca obraca się rura o 180stopni i dalej jest chyba wydmuchnięty w uchwyt.
Ale napewno rura wraz z detalem się obraca jak widać w ułamku sekundy w środku. Chyba z obrotem nic prostszego nie da sie wymyśleć. Są siłowniki pneumatycze które realizuja obrót, resztę napewno musisz projektować pod swój detal.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „INNE MASZYNY i URZĄDZENIA”