Ma być to mini wiertarka do PCB, obecnie mam dremela, jednak minimalnie bije (wymieniałem też wirnik i wszystko co się dało) a takie bicie źle robi wiertłom, które stosuje są to prof wiertełka do PCB często się łamią jak mam wiertła 0.5-0.6mm.
Od razu wyprzedzę czyjąś odpowiedź, miałem przez długie lata zwykłe chińskie i nie chce do nich wracać, te co mam teraz nie oddałbym za nic w świecie

Wracając do tematu wiertarka ma mieć małe bicie i pracować od 0 do 40k obrotów.
chciałem by była trochę automatyczna.
Na rysunku dałem numerację, by każdy wiedział o czym pisze, nie jestem do końca pewien czy wszystko nazywam poprawnie a więc po kolei.
[1]. wymyśliłem, że dam silnik modelarski bez szczotkowy
http://www.conrad.pl/?websale7=conrad&p ... b9cd99fdc5
prawie 40k obrotów, dosyć duża moc.
[2]. połączenie silniczka i jego wału 3mm z wałem 6mm
pytanie gdzie takie coś kupić?, albo jakie zastosować domowe rozwiązanie, myślałem o jakimś rozwiązaniu z żywicy ale nie wiem czy to nie za słabe rozwiązanie
[3]. tu są łożyska, jakie powinienem zastosować by to stabilnie pracowało na wysokich obrotach?, jak je zamocować? całość będzie oparta na grubej sklejce
[4] gdzie kupić pręt/wał 6mm, długość wydaje mi się, że maks 10-15cm
[5] znalazłem zacisk
http://multisort.pl/product/Uchwyt-z-ko ... ml?mn_cl=1 ale jest na wał o średnicy 2mm, czy ktoś może coś polecić na wał 6mm w miarę rozsądnej cenie? (30-80zł)
[6] na tym będzie się podnosić cała konstrukcja, co tu zastosować
[7] pręt z gwintem metrycznym, który poprzez silnik krokowy podnosi i obniża całość, chyba metryczny starczy?
[8] zwykłe nakrętki "zatopione" w desce, jak mądrze przymocować ten gwint do podstawy?
[9] jakieś mocowanie tego, co tu dać?
Wiem, że mam wiele pytań, przeglądałem trochę sklepów, ale nie wiem co się nadaje, co warto kupić a co nie.
Chciałem by to była konstrukcja w miarę ekonomiczna. Co nie znaczy, że chce ją zrobić za bezcen.
Będę wdzięczny za uwagi i linki w stylu do tego zastosuj to, a do tamtego to.
Pozdrawiam
Oskar