Drukarka 3D
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 9
Moja maszynka to funkcjonalny prototyp w którym zastosowałem daleko idące uproszczenia. Okazało się jak zwykle że prowizorki są najtrwalsze więc od momentu ożywienia jej, niczego więcej nie udoskonalałem. W mojej konstrukcji połączenie układu oryginalnie w drukarce napędzającego papier z linką napędzającą tackę na której kładę przedmioty do zadrukowania, jest zrealizowane za pośrednictwem sprzęgła elektromagnetycznego. Kiedy inicjowany jest wydruk, sprzęgło załapuje i ciągnie tackę. Kiedy się kończy a przedmiot wyjeżdża spod kartridży, jadący dalej wózek naciska na krańcówkę która rozłącza sprzęgło. To powoduje że drukarka wykonuje "na sucho" dokończenie różnych operacji związanych z wydrukiem jednej strony ale wózek już się nie rusza. Wtedy mogę ręcznie przesunąć wózek do pozycji startowej i zamocować na nim nowy przedmiot. Nie stanowi to dla mnie dużego obciążenia więc uznałem że nie ma potrzeby budować układu automatycznego powrotu.
W Przypadku drukarki 3D myślę że chyba warto równolegle z ruchomą bramą dołożyć drugi, oddzielnie napędzany układ jezdny do rozprowadzania proszku. Myślę tak bo ta brama z układem drukującym będzie wykonywała ruch skokowo. Po w miarę spokojnym wydrukowaniu paska o szerokości kilku mm następuje gwałtowny skok i zaczyna się wydruk kolejnego paska. Wystarczy przyjrzeć się jak zachowuje się kartka papieru podczas wydruku na atramentówce. Zupełnie inaczej niż w drukarce laserowej. Stąd potrzeba odciążenia.Żeby możliwie obniżyć inercję. Można co prawda dać mocniejszy napęd ale wówczas cała drukarka może zacząć skakać po stole co nie będzie sprzyjać precyzji tworzenia bryły 3D.
W Przypadku drukarki 3D myślę że chyba warto równolegle z ruchomą bramą dołożyć drugi, oddzielnie napędzany układ jezdny do rozprowadzania proszku. Myślę tak bo ta brama z układem drukującym będzie wykonywała ruch skokowo. Po w miarę spokojnym wydrukowaniu paska o szerokości kilku mm następuje gwałtowny skok i zaczyna się wydruk kolejnego paska. Wystarczy przyjrzeć się jak zachowuje się kartka papieru podczas wydruku na atramentówce. Zupełnie inaczej niż w drukarce laserowej. Stąd potrzeba odciążenia.Żeby możliwie obniżyć inercję. Można co prawda dać mocniejszy napęd ale wówczas cała drukarka może zacząć skakać po stole co nie będzie sprzyjać precyzji tworzenia bryły 3D.
Tagi:
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Witam
Myślę, że nie jest to taki duży skok, jak mierzyłem napięcia na silniku posuwu kartki napięcie rosło od 0 do 3,4V i następnie spadało do 0. Lepiej to zbadam oscyloskopem. Po przeprowadzce ścieżko jest odnaleźć...
Teraz muszę złożyć konstukcję a potem bedę potrzebował pomocy w złożeniu układy, który mógł przetłumaczyć dane z enkodera na sterowanie krokowe.
Pozdrawiam
Myślę, że nie jest to taki duży skok, jak mierzyłem napięcia na silniku posuwu kartki napięcie rosło od 0 do 3,4V i następnie spadało do 0. Lepiej to zbadam oscyloskopem. Po przeprowadzce ścieżko jest odnaleźć...
Teraz muszę złożyć konstukcję a potem bedę potrzebował pomocy w złożeniu układy, który mógł przetłumaczyć dane z enkodera na sterowanie krokowe.
Pozdrawiam
-
- Posty w temacie: 9
Skok zależy od drukarki. W mojej skacze mniej więcej 5mm przy wydruku standardowym.Wtedy drukowane są paski na styk.Przy trybie wydruku wyższej jakości skoki są krótsze a drukowane paski nachodzą na siebie (na zakładkę). Jeżeli chodzi o napęd to też sytuacja może być różna w zależności od tego czy w danej drukarce zastosowano silniki krokowe czy napędy serwo. Skoro istnieją enkodery to są tam silniczki serwo. Przy większym obciążeniu elektronika pompuje w silnik większy prąd żeby wykonał stosowny obrót w oczekiwanym czasie. Prądu nie można podwyższać bez umiaru więc w tego typu układach stosowane są zabezpieczenia które na przykład po przekroczeniu limitu prądu wstrzymują cykl wydruku i sygnalizują błąd zacięcia papieru. Gdyby to był silnik krokowy to najwyżej zgubiłby kroki.
-
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
O ...widzę że Kolega nowy - pierwszy post , Witamykobayashi11 pisze:według mnie najlepiej jest kupić drukarkę 3d i nie bawic się w konstruowanie ;p

Jak się jest pierwszy raz w nowym miejscu to grunt jakoś dobrze zagaić.

Istotnie, kupić można wszystko , a zakupy to przyjemność , potrzebny jest tylko gruby portfel.
Pewnie jest jakaś super okazja - coś do sprzedania

Tyko to nie to forum, my tu właśnie głównie kombinujemy jak samodzielnie zbudować.
Co jest zgodne z ideą przewodnią Forum , której najwyraźniej Kolega nie zauważył

albo nie zrozumiał

-
- Kontakt:
Skoro już tak z "grubej" rury kolega kobayashi11 zaczął, to kolejną ciekawostką wartą obejrzenia jest druk 3D wykorzystujący światło-utwardzaną ciecz.
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... 2IQkKE7h9I
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... 2IQkKE7h9I
-
- Kontakt:
Witam
O takim lub podobnymrozwiazani czyałem na blogu http://3dhomemade.blogspot.com/
Czy wy też widzicie podobieństwo w tych dwóch projektach?
Pozdrawiam
O takim lub podobnymrozwiazani czyałem na blogu http://3dhomemade.blogspot.com/
Czy wy też widzicie podobieństwo w tych dwóch projektach?
Pozdrawiam
Opis postępu prac na http://mojeCNC.blogspot.com/
-
- Kontakt:
-
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
-