ja teżpukury pisze:mam nawet odpowiednie magnesy - fi 10mm x 40 mm ( chyba )

dobra więcej nie zaśmiecam wątku koledze

ja teżpukury pisze:mam nawet odpowiednie magnesy - fi 10mm x 40 mm ( chyba )
WOW! Te piezoelektryki wyglądają naprawdę dobrze. Możliwość zmiany rozmiaru nawet na poziomie pikometrów! Wujek google powiedział, że występują silniki piezoelektryczne. I faktycznie wykorzystuje się je w nowszych obiektywach. Czy ktoś ma jakieś informacje, gdzie można kupić takie silniki i w ogóle materiały piezoelektryczne?skoczek pisze:Witam serdecznie.
Precyzyjnie stroi się optykę z dokładnością do mikronów za pomocą przetworników piezoelektrycznych. Są tanie i łatwe w przestrajaniu. Jak zakres wychylenia jednego przetwornika to dla Ciebie za mało to możesz sobie zrobić "kanapkę" z kilku identycznych przetworników.
Tu masz w skrócie opisane lub wspomniane o co chodzi:
Plan budowy lasera z zewnętrznym rezonatorem
Przestrajany ciśnieniowo laser barwnikowy
Nieliniowe zjawiska magnetooptyczne w parach rubidu
Jak ściągniesz pdf-y to szukaj w nich frazy "piezo".
Pozdrawiam, skoczek
W takim wypadku wystarczą silniki krokowe. Najlepiej 3, żeby zachować symetrię i uzyskać możliwość korekcji ogniskowej. Zamiast śrub należy użyć korbowodów na małych łożyskach kulkowych. Na wałach silników montujemy mimośrody o "wyboczeniu" 0,5mm i skok 1mm będzie zapewniony. Jeśli taką konstrukcję uruchomimy, to po chwili soczewka opadnie pod działaniem grawitacji. Żeby tego uniknąć należy zastosować dodatkowe 3 dźwignie (też na łożyskach), zakotwiczone z jednej strony w podstawie a z drugiej w pierścieniu soczewki. W ten sposób soczewka nie będzie mogła obracać się wokół własnej osi. Oczywiście system wykrywania pozycji początkowej silników jest niezbędny ale tu wystarczy zwykła krańcówka. Sterowniki z mikrokrokiem pozwolą uzyskać wystarczająco płynny ruch.skrzypas pisze:Zakładając dokładność kątową 20" i długość ramienia 100mm, wymagane przesunięcie wynosi około 0,01mm, natomiast różnica między maksymalnym, a minimalnym wychyleniem nie musi być większa niż 1mm.
Rozumiem, że to żart.pukury pisze:spróbuj więc - kup kilka piezo z pozytywek .
złóż w pakiet , doprowadź prąd i sprawdź o ile się odkształcą .