jak przeciac blache 5 mm
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 1
jak przeciac blache 5 mm
witam chciałbym zapytać czy możliwe jest ciecie grubych blach (5mm czarne zwykle) czymś takim jak przecinarka do glazury tylko dużo większe z tarcza np 400mm z silnikiem 3 kw 3 fazy .chodzi mi o to czy ktoś możne próbował takie urządzenie zrobić do ciecia wzdłużnego na prowadnicach .i jak wychodziło zużycie kamienia tarczy .potrzebuje to do prostych prac 50 metrów ciecia w blaszce 5 mm w tyg wiec nie wiele..a jeżdżenie na usługi odpada .porostu chce to zrobić sam. szlifierką bardzo ładnie to wychodzi ale tez zbiera z krzyża jak to się mówi ,.pozdrawiam
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Ja ciąłem podobną blachę i rury 2" tarczą od przecinarki założoną do zwykłej "krajżagi"z silnikiem 4kW. Tnie się dobrze, tylko dość wolno. Tarcza się sypie nie tak mocno, nie odbiega dużo od normy co raczej spowodowane jest stosunkowo małymi jak na cięcie obrotami (dobrze by było zwiększyć przełożenie)
Materiał trzeba mocno (chyba że jest ciężki) przyciskać do stołu, bo potrafi podskakiwać. No i rzuca iskrami ta część tarczy nad stołem (uwaga na koszulę
).
Ale ogólnie do takich okazjonalnych zastosowań da się.
Materiał trzeba mocno (chyba że jest ciężki) przyciskać do stołu, bo potrafi podskakiwać. No i rzuca iskrami ta część tarczy nad stołem (uwaga na koszulę

Ale ogólnie do takich okazjonalnych zastosowań da się.
pozdrawiam,
Roman
Roman