W DTR (jest gdzieś na tym forum) jest dokładnie opisany demontaż wrzeciona i jego regulacja.
Na wszelki wypadek wysłałem DTR na priva.
Wiertarka WS-15
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
W pierwszej kolejności sprawdż czystość gniazda wrzeciona, potem sprawdż inny trzpień z uchwytem wiertarskim. Dopiero jak to sprawdzisz będziesz miślał o patroszeniu maszyny.
Tomek.
[ Dodano: 2010-01-14, 20:17 ]
Po zdemontowaniu zębatki do opuszczania wrzeciona i wykręceniu swożnia wchodzącego w kanałek wyfrezowany w tulei grawitacja powinna resztę załatwić.
Tomek.
[ Dodano: 2010-01-14, 20:17 ]
Po zdemontowaniu zębatki do opuszczania wrzeciona i wykręceniu swożnia wchodzącego w kanałek wyfrezowany w tulei grawitacja powinna resztę załatwić.
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 6
Rozumiem, że Ty od urodzenia jesteś oświecony w dziedzinie techniki, mi niestety ten talent nie został dany i dopiero zaczynam się tym interesować.Kolego Bartek_a daj se spokój jak masz problemy ze zwykłą wiertarką stołową to jej nie naprawiaj gdyż twoja wiedza może cię zabić
Wracając do tematu, niestety bicia są duże bo widać je "na oko" przy ręcznym przesuwaniu koła pasowego. Z tego co piszecie, to chyba miałem błędne przekonanie , która część to wrzeciono. Na zębatce opuszcza się najbardziej zewnętrzny element, a ja pisząc o wybijaniu wrzeciona miałem na myśli ten "pręt" osadzony na łożyskach ( jak się okazuje we wrzecionie) , w którym jest z kolei osadzony trzpień z uchwytem wiertarskim. Żeby wybić trzpień na uchwyt wiertarski właśnie musiałbym wyciągnąć ten element "pośredni" i o to mi chodziło na początku.
[ Dodano: 2010-01-15, 12:19 ]
Ok udało mi się jakoś z tą DTRką zdemontować wrzeciono. Okazało się , że nakrętka (7) jest całkowicie odkręcona: http://img109.imageshack.us/i/obraz064nf.jpg/
Więc tak zgaduje , że to mogło być główną przyczyną tego bicia, przy czym w DTR pisze "nakrętki 7 " , a tu jest tylko 1 nakrętka - czy może to nacięcie przez pół, daje jakby dwie nakrętki ?
-
- Posty w temacie: 3
Bartek_a pisze:A po co ? Trzeba użyć klina i wybić trzpień z gniazda wrzeciona(tego ,,preta") przez ten fasolowaty otwór w pinoli.To zewnętrzne to pinola.W niej osadzone są łożyska i wrzeciono.Żeby wybić trzpień na uchwyt wiertarski właśnie musiałbym wyciągnąć ten element "pośredni" i o to mi chodziło na początku.
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 6
Rozłożyłem i złożyłem wszystko z powrotem i nadal są bicia. Wpadłem jednak na pomysł , żeby włożyć uchwyt wiertarski z trzpieniem do tokarki ( wrzeciono ma akurat odpowiedni stożek) i po odpaleniu tokarki uchwyt wiertarski bił dosyć wyraźnie, przy czym do tego testu ściągnąłem tylko uchwyt tokarski - czy bez ściągania tarczy zabierakowej taki test można uznać za miarodajny? Jeśli tak to pozostaje mi kupić nowy uchwyt wiertarski i powinno hulać.