Wiertarka WS-15

Linie produkcyjne, automaty, roboty nie tylko CNC. Przeróbki, modernizacje oraz konstrukcje własne.
Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: clipper7 » 14 sty 2010, 19:34

W DTR (jest gdzieś na tym forum) jest dokładnie opisany demontaż wrzeciona i jego regulacja.
Na wszelki wypadek wysłałem DTR na priva.
Ostatnio zmieniony 14 sty 2010, 20:26 przez clipper7, łącznie zmieniany 1 raz.

Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ

Tagi:

pixes2
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: pixes2 » 14 sty 2010, 20:11

W pierwszej kolejności sprawdż czystość gniazda wrzeciona, potem sprawdż inny trzpień z uchwytem wiertarskim. Dopiero jak to sprawdzisz będziesz miślał o patroszeniu maszyny.

Tomek.

[ Dodano: 2010-01-14, 20:17 ]
Po zdemontowaniu zębatki do opuszczania wrzeciona i wykręceniu swożnia wchodzącego w kanałek wyfrezowany w tulei grawitacja powinna resztę załatwić.

bob35
Posty w temacie: 1

Post napisał: bob35 » 14 sty 2010, 21:32

Kolego Bartek_a daj se spokój jak masz problemy ze zwykłą wiertarką stołową to jej nie naprawiaj gdyż twoja wiedza może cię zabić
OGŁOSZENIE!!! Zamienię dobrą prace w dynamicznie rozwijającym się kraju na zasilek w krajach starej uni.

Autor tematu
Bartek_a
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 6

Post napisał: Bartek_a » 15 sty 2010, 08:53

Kolego Bartek_a daj se spokój jak masz problemy ze zwykłą wiertarką stołową to jej nie naprawiaj gdyż twoja wiedza może cię zabić
Rozumiem, że Ty od urodzenia jesteś oświecony w dziedzinie techniki, mi niestety ten talent nie został dany i dopiero zaczynam się tym interesować.

Wracając do tematu, niestety bicia są duże bo widać je "na oko" przy ręcznym przesuwaniu koła pasowego. Z tego co piszecie, to chyba miałem błędne przekonanie , która część to wrzeciono. Na zębatce opuszcza się najbardziej zewnętrzny element, a ja pisząc o wybijaniu wrzeciona miałem na myśli ten "pręt" osadzony na łożyskach ( jak się okazuje we wrzecionie) , w którym jest z kolei osadzony trzpień z uchwytem wiertarskim. Żeby wybić trzpień na uchwyt wiertarski właśnie musiałbym wyciągnąć ten element "pośredni" i o to mi chodziło na początku.

[ Dodano: 2010-01-15, 12:19 ]
Ok udało mi się jakoś z tą DTRką zdemontować wrzeciono. Okazało się , że nakrętka (7) jest całkowicie odkręcona: http://img109.imageshack.us/i/obraz064nf.jpg/
Więc tak zgaduje , że to mogło być główną przyczyną tego bicia, przy czym w DTR pisze "nakrętki 7 " , a tu jest tylko 1 nakrętka - czy może to nacięcie przez pół, daje jakby dwie nakrętki ?

zdzicho
Posty w temacie: 3

Post napisał: zdzicho » 15 sty 2010, 16:11

Bartek_a pisze:
Żeby wybić trzpień na uchwyt wiertarski właśnie musiałbym wyciągnąć ten element "pośredni" i o to mi chodziło na początku.
A po co ? Trzeba użyć klina i wybić trzpień z gniazda wrzeciona(tego ,,preta") przez ten fasolowaty otwór w pinoli.To zewnętrzne to pinola.W niej osadzone są łożyska i wrzeciono.

Autor tematu
Bartek_a
Posty w temacie: 6

Post napisał: Bartek_a » 22 sty 2010, 11:28

Rozłożyłem i złożyłem wszystko z powrotem i nadal są bicia. Wpadłem jednak na pomysł , żeby włożyć uchwyt wiertarski z trzpieniem do tokarki ( wrzeciono ma akurat odpowiedni stożek) i po odpaleniu tokarki uchwyt wiertarski bił dosyć wyraźnie, przy czym do tego testu ściągnąłem tylko uchwyt tokarski - czy bez ściągania tarczy zabierakowej taki test można uznać za miarodajny? Jeśli tak to pozostaje mi kupić nowy uchwyt wiertarski i powinno hulać.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „INNE MASZYNY i URZĄDZENIA”