Sinumerik 810te
Problem przy uruchomieniu
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 7
Sinumerik 810te
Witam. Poszukuję osoby kora pomogła by mi w odpaleniu maszyny. Tokarka karuzelowa 1516. Sterowanie sinumerik 810te. W skrócie. Maszyna Była rozlączona całkowicie do transportu. Kto inny rozpinal kable a teraz inny elektronik składa. Parę kabli jest luźnych nie podłączonych. Na monitorze napis 2000 Ord 1 Emergency stop.
Probujemy się połączyć stepem5 bezskutecznie. Wypadało by zgrac plc i rozpisać wejścia i wyjścia. Tylko nie ma mi kto tego zrobić. Tokarka stoi w Radomsku.
Probujemy się połączyć stepem5 bezskutecznie. Wypadało by zgrac plc i rozpisać wejścia i wyjścia. Tylko nie ma mi kto tego zrobić. Tokarka stoi w Radomsku.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Re: Sinumerik 810te
Emergency stop oznacza, że jest wyzwolony obwód awaryjny (jest w nim przerwa).
Sprawdź wszystkie grzyby (wyłączniki awaryjne). Sprawdź wg. schematu napięcie zasilające obwodu awaryjnego. Zobacz czy wszystkie bezpieczniki są włączone.
Pozdrawiam.
Sprawdź wszystkie grzyby (wyłączniki awaryjne). Sprawdź wg. schematu napięcie zasilające obwodu awaryjnego. Zobacz czy wszystkie bezpieczniki są włączone.
Pozdrawiam.
-
Czyli szukać przyczyny w grzebie?a może być tak że jakiś inny kabel jest źle wpięty lub wcale jest nie podłączony?
Emergency stop oznacza tylko grzyba?
Emergency stop oznacza tylko grzyba?
-
Weź schemat do ręki i sprawdź obwód awaryjny. Przyczyn może być wiele, ale jeśli maszyna była przenoszona to najprawdopodobniej jakiś przewód obwodu awaryjnego jest źle wpięty albo nie wpięty wcale, tak jak piszesz wyżej. Ja zacząłbym od tego.
Emergency Stop oznacza przerwanie obwodu awaryjnego.
Sam grzyb jako wyłącznik raczej nie będzie przyczyną, możesz go dla pewności sprawdzić czy przewodzi. Jeśli jest wciśnięty ma rozłączać obwód.
Pozdrawiam.
Emergency Stop oznacza przerwanie obwodu awaryjnego.
Sam grzyb jako wyłącznik raczej nie będzie przyczyną, możesz go dla pewności sprawdzić czy przewodzi. Jeśli jest wciśnięty ma rozłączać obwód.
Pozdrawiam.
-
Dodane 59 minuty 42 sekundy:
Mój elektronik skopiował z maszyny takie dane jak w załaczniku.
czy dał by ktoś rade jakoś te pliki rozkodować jakimś programatorem i wrzucić je do STEPA5 ? i podejrzeć co to jest za PLC ??
Mój elektronik skopiował z maszyny takie dane jak w załaczniku.
czy dał by ktoś rade jakoś te pliki rozkodować jakimś programatorem i wrzucić je do STEPA5 ? i podejrzeć co to jest za PLC ??
- Załączniki
-
- TEA2.CNC
- (982 Bajtów) Pobrany 103 razy
-
- TEA1.CNC
- (10 KiB) Pobrany 113 razy
-
- PCA.CNC
- (1.14 KiB) Pobrany 93 razy
-
- ASM.CNC
- (236 Bajtów) Pobrany 113 razy
-
- WOJTEK.pdf
- (632.54 KiB) Pobrany 150 razy
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Nie tylko grzyb, także (a może przede wszystkim) krańcówki do sprawdzenia, może któraś z osi "stoi" na wyłączniku krańcowym, kabel jest uszkodzony lub sama krańcówka, podczas przeprowadzki wszystko mogło się zdarzyć..
I don't like principles, I prefer prejudices
-
Nie rozumiem po co chcesz podglądać PLC, przecież napisaliśmy Ci co powinieneś sprawdzić. Zacznij od tego a na pewno znajdziesz przyczynę.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
Problem jest w tym że jest parę kabli niepowpinanych i nie wiadomo gdzie je podpisać. Głównie w polach x100 x 101 x102. Te x wychodzi z plc. Grzyby są Oki ponieważ jak włączy się np. hydraulike z poziomu stycznika to grzyby wyłączaja hydraulike. . Jak by miał rozpisane plc to elektronik wiedział by co powinno być powpinane w te X
Dodane 5 minuty 28 sekundy:
I jeszcze są następujące błędy.
6002
6003
6004
Dodane 5 minuty 28 sekundy:
I jeszcze są następujące błędy.
6002
6003
6004